Képzőművészet és innovatív autizmuskutatás

Hogyan segíthet egy számítógépes játék az autizmus korai felismerésében? Mi lehet a története a körömmel kivájt szappanokról készült fotósorozatnak? És milyen összefüggés lehet e kettő között?

„Az autizmus ideje” elnevezésű projektben az INDA Galéria, Eperjesi Ágnes művész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar kutatócsoportja (SHAKES projekt) és  a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány fogott össze, hogy valami egészen rendkívülit alkosson. Közös munkájukban összefonódik az autizmuskutatás és a képzőművészet.

Az autizmus minden századik embertársunkat érinti, és gyakran eredeti gondolkodással, rendkívüli tehetséggel is együtt jár. Ám a különleges képességek kibontakoztatásához kemény munkára és szakmai segítségre is szükség lehet. Ebben segíthet az állapot korai felismerése. Erre a célra az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán működő SHAKES projekt autizmuskutatói – a hagyományos orvosi szűréstől eltérő – játékos, a gyerekek érdeklődéséhez illeszkedő, szórakoztató számítógépes játékot készítettek. Olyan intelligens rendszeren dolgoznak, amely olcsó, így széles körben elérhető és alkalmazható. Használata nem igényel különleges körülményeket, működése autonóm, így a szűréshez nem kell speciális szakértelem. Nemzetközi felmérések kimutatták, hogy bár az autizmusban mélyebben érintettek már óvodáskorban kapnak diagnózist, a kevésbé érintettek csak iskoláskorukban. Így akár évekre is eleshetnek a szakértői segítségtől, a SHAKES épp ezen szeretne változtatni.

A projekt keretében nyílik meg Eperjesi Ágnes képzőművész D. 365 napja című tárlata. A művész az installáció készítésekor több mint háromszáz kézzel kivájt szappannal dolgozott, amelyeket ismerőseitől, egy súlyosan autista fiatalember, Dávid szüleitől kapott. A tárgyak hosszú évekig tartó munkálkodás termékei, melynek során Dávid naponta kikapart egy intenzív illatú szappant a körmeivel. Eperjesi Ágnes többféleképpen dolgozta fel a rendelkezésére bocsátott tárgyakat. Első megközelítésben fekete-fehér tárgyfotókat készített a szappanokról, a felvételek erősen absztraháló képi fogalmazása átlényegíti a krémszínű tárgyakat. Második lépésben a szappanokat eredeti öntött formájukra egészítette ki. A „rekonstrukcióhoz” durva, szemcsés betont használt, amely így kontrasztot képez a szappan puha, sérülékeny, könnyen alakítható anyagával. A művész rajtuk keresztül fogalmazza meg saját viszonyát az akadályoztatott életet élők és a társadalom által egészségesnek mondottak kapcsolatához.

„Az autizmus ideje” jótékonysági akció keretében Eperjesi Ágnes és az INDA Galéria minden 100 000 forint feletti támogatást adományozónak ajándékoz egy példányt a művész „D. 365 napja” című projektjéhez kapcsolódó fotósorozatból. A támogatás mértékétől függően több célja is van a projektnek. Három millió forint már lehetővé tenné, hogy elvégezzék a prototípus első megerősítő vizsgálatát 30 kisgyermek és szüleik részvételével. Az együttműködés céljai között egy konferencia is szerepel, amelyen a képzőművészet és a gyógypedagógia határterületeit járnák körbe, de akár egy limitált példányszámú „D. 365 napja” művészkönyv kiadására is sor kerülhet.

A tárlat 2017. szeptember 7. és október 20. között látogatható keddtől péntekig 14–18 óra között vagy előzetes bejelentkezéssel az INDA Galériában (1061 Budapest, Király utca 34. II/4.)

A projektről és a támogatás módjáról bővebben ITT talál információkat.

Forrás: elte.hu, barczi.elte.hu

Kiemelt kép: Eperjesi Ágnes: D. 365 napja

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]