Egyetemi gyakorlóhely lesz a Panoráma Medical Center

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete és a Panoráma Medical Center közötti együttműködési megállapodás nyithatja meg az utat a nyugaton már alkalmazott pszichoszomatikus szemlélet módszereinek szélesebb körű alkalmazására.

A diákok összetett, pszichológiai szempontokat is figyelembe vevő betegellátási modellt dolgozhatnak ki, amelyet az egészségügyi ellátás több területén is felhasználhatnak.

A Panoráma Medical Center személyre szabott, korszerű szakellátást biztosít pácienseinek. A pszichoszomatikus szemlélet lényege, hogy a test betegségeit a lélek gyógyításával párhuzamosan kezelik. A fizikai betegségek és lelki problémák összefüggéseire egy hétköznapi példa lehet a következő: rohanó világunkban gyakran megeshet, hogy a stresszes munkát végző páciens hétvégén vagy nyaralás alatt betegszik meg. Ennek az oka, hogy a munkahelyi stressz képes elnyomni az immunrendszer működését, tehát nem érezzük magunkat betegnek. Viszont nyugodt körülmények között az immunrendszer működésbe lép, és az addig lappangó betegségek aktivizálódnak.

A megállapodás szerint a Panoráma gyakorlóhelyet biztosít a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék klinikai egészségpszichológia kurzusához, egy másik kurzus keretében pedig a hallgatók intervenciós programokat tervezhetnek a szakirodalmi ajánlásoknak megfelelően a projektekben megjelölt betegcsoportokra. Ezen felül a tavaszi félév során hatvan órás egészségpszichológiai terepgyakorlatok színteréül is fog szolgálni a PMC.

„A betegség leküzdése vagy a betegséggel való együttélés soha nem megy a páciens együttműködése nélkül, de van néhány betegségcsoport, amiben ennek különös jelentősége van” – magyarázza Spányik András, a Panoráma vezetője. Ilyen például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az asztma, az allergia, a rák és még számos betegség, ahol a páciensnek ismernie, akarnia kell a betegséghez kapcsolódó, és a szokványostól eltérő életformát. Fejlett országokban a betegeket komplett teamek készítik fel. Az együttműködés folyamán ennek a szemléletnek a megalapozásán, honosításán szeretnének dolgozni a felek.

„A páciens együttműködési készsége és képessége meghatározó szinte minden betegség kezelésében; vannak ugyanakkor olyan betegségcsoportok, amelyeknél ennek kiemelten nagy a jelentősége – mondja Rigó Adrien, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék adjunktusa. – Ahhoz, hogy a páciens képes legyen és akarjon is mindent megtenni önmagáért, számos szakmának kell együtt dolgoznia, hogy segítsük ezen az úton. Ennek az együttműködésnek a célszerű kereteit keressük a kollégákkal.”

Az egyetem hallgatói és kutatói első körben – a legújabb nemzetközi tapasztalatokra és szakirodalmi eredményekre támaszkodva – betegségcsoportok szerint állítják össze azokat a kérdőívcsomagokat, amelyek választ adhatnak a kezelő teamnek arra, milyen szakterületeknek lenne célszerű együttműködnie az adott páciens esetében. Második körben pedig az orvosok és a többi szakember együttműködésének ideális módját keresik. Olyan szakmai protokollokat akarnak leírni, amelyek alkalmazásával a páciens kezeléséhez szükséges teammunka a leghatékonyabban végezhető.

Rigó Adrien szerint a jövőbeni együttműködés és kutatások által a pszichoszomatikus szemléletet a magyarországi egészségügyi rendszerben is alkalmazni tudják majd. „Ez lesz az első olyan intézmény, amelyben nem egy-egy osztályon szigetszerűen alkalmazzák a holisztikus szemléletet, hanem intézményi szinten törekednek a teammunka kialakítására. Ebből formálódott ki a két intézmény, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék és a Panoráma Medical Center együttműködése” – összegezte az ELTE adjunktusa.

Forrás: weborvos.hu, elte.hu

Kiemelt kép: Creative commonson

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]