Ötlépcsős tervvel úton a Marsra

Donald Trump elnök március 21-én adott megbízást a NASA-nak, hogy 2033-ra indítsanak expedíciót a Marsra. Egy héttel később elkészült az erre vonatkozó terv, amely öt fázisra tagolja a vörös bolygóra vezető utat.

Jelenleg a program a 0. fázisban tart, a Nemzetközi Űrállomáson végeznek teszteket, illetve különböző űrtársaságokkal alakítanak ki kapcsolatot. A következő, első fázis várhatóan 2018-ban indul, és 2025-ig tart majd. Ennek keretein belül fogják tesztelni azt a hat SLS-rakétát, amely a Hold közelében létesítendő űrbázis (Deep Space Gateway – DSG) alkatrészeit szállítja majd.

A második lépcső 2025-ben kezdődik meg, ezalatt juttatnák el a Marsra szánt űrhajót (Deep Space Transport – DST) a DSG-re, majd 2028–2029 környékén költöznének ide asztronauták.

A harmadik fázisban a DST elhagyná a Föld-Hold rendszert – erre körülbelül 2030-ban kerülne sor. Ezt követően szeretnének vizsgálatok végezni a Mars felszínén, majd a tervek szerint 2033-ban léphetne ember először a vörös bolygó felszínére.

A NASA dolgát nehezíti, hogy a program teljesítésére az amerikai költségvetésnek mindössze 0,5%-át kapja, míg a Holdraszállás esetében ez a szám 4% fölött volt. Emellett biztosítania kell űrhajósai mentális és fizikai egészségét is a felfedező út során, ami hasonlóan nagy kihívás, mint a megadott forrásokból való gazdálkodás.

A NASA vetélytársai – a Boeing és a SpaceX – is tervezik a Mars meghódítását, ők azonban 2025-re tűzték ki ennek dátumát. Több űrkutató még a 2030-as évekre tervezett utat is optimista célnak gondolja, így a korábbi dátummal kapcsolatban is erősek a kételyeik.

Szöveg: Gusztafik Dóra

 

Forrás: index.hu, futurism.com

Kép: index.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]