Óriási terület kerül veszélybe a klímaváltozás miatt

Ausztráliánál nagyobb méretű fagyott talaj olvadhat ki és szabadíthat fel üveghatású gázokat, ha nem sikerül időben megakadályozni a globális felmelegedést – mutatta ki a Nature Climate Change-ben megjelent brit tanulmány.

Kutatók szerint a permafrosztára (a legalább két éve fagyott talaj) sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a felmelegedés, mint korábban gondolták. Először becsülték fel, hogy mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozás miatt. Az eredmények meghökkentőek:

A Föld 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométer fagyott talaj válna cseppfolyóssá. Viszont kétfokos emelkedés hatására már a permafroszt több mint 40 százaléka veszne el. Az olvadás komoly következményekhez vezetne. Egyrészt kb. 35 millió ember él fagyott talajra épült településeken, amelyek épületei, útjai összeomlanának. A másik problémát a permafroszt nagy mennyiségű szén-dioxid- és metántartalma jelenti, mely a talaj olvadásával felszabadul és a légkörbe jut. Ez főként a magasabb szélességi körök vidékein, az Északi-sarkvidék területeire jellemző.

Az Exeteri Egyetem, a Leedsi Egyetem és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálata (Met Office) közös permafroszt-tanulmányának vezető szerzője, Sarah Chadburn szerint a felmelegedés jelenlegi üteme mellett szinte minden fagyott talaj elveszhet. Társszerzője, Eleanor Burke, a Met Office kutatója reméli, hogy az olvadás mértékének felmérésével érthetőbbé válnak a globális felmelegedés következményei, ami befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket is. Ennek első lépése a 2015-ös párizsi klímaegyezmény volt, melynek célja, hogy az iparosodás előtti hőmérséklethez képest 2 Celsius-fok alatt tartsa a felmelegedés mértékét. Ehhez majdnem 200 ország csatlakozott, de további lépésekre és globális összefogásra lesz szükség, ha komolyan meg akarjuk védeni Földünket.

 

Szöveg: Papp Daniella

Forrás: index.hu

Kép forrása: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]