Sikeres volt az újrahasznosított SpaceX-rakéta útja

Űrtörténelmet írt a SpaceX, ugyanis magyar idő szerint pénteken 0 óra 27 perckor elindította a már egyszer korábban is használt Falcon-9 rakétát, amely sikeresen teljesítette küldetését. Ezáltal Elon Musk űrkutató cége bebizonyította, hogy le lehet faragni az űrutazás legköltségesebb részéből, és van jövő az űr-újrahasznosításban.

A Falcon-9 feladata az SES-10 európai illetőségű kommunikációs műhold geostacionárius pályára állítása volt. Ez az új műhold az SES munkáját fogja segíteni, amely a világ egyik vezető műholdas szolgáltatója, feladata pedig a megbízható és biztonságos műholdas kommunikáció biztosítása. A SpaceX célkitűzése volt az is, hogy épségben visszahozzák a rakétát a Földre miután elvégezte feladatát.

Az SES-10 küldetését élőben követhették az érdeklődők. A floridai Kennedy Űrközpontból helyi idő szerint csütörtökön 6 óra 27 perckor startolt el a rakéta. A Falcon-9 első fokozata 2 óra 40 perces út után vált le, és kezdte meg visszatérését az Atlanti-óceánban állomásozó Of Course I Still Love You bárkára. Ezután 9 perccel sikeresen landolt a rakéta első leváló fokozata, fél óra múlva pedig az SES-10 pályára állítása is eredményes volt.

Tavaly áprilisban járt először a Falcon-9 az űrben, amikor a Nemzetközi Űrállomásra felszerelést szállító Dragon teherűrhajó útját segítette. Elon Musk, a SpaceX alapítója is becsatlakozott az élő közvetítésbe, és beszédében kiemelte, hogy ez egy forradalmi előrelépés az űrutazás történetében. A rakéta sikeres kilövése és biztonságos leszállása 15 éves kemény munka gyümölcse, amellyel bebizonyították, hogy az űrutazás legdrágább része is újrahasznosítható.

 Források:

http://index.hu/tech/2017/03/31/mar_megint_urtortenelmet_irt_a_spacex/?token=291eb02e5fe230819ea38ae6a1693724
http://www.spacex.com/webcast
http://www.floridatoday.com/story/tech/science/space/2017/03/31/things-we-learned-spacex-elon-musk-falcon9-reusability-kennedy-space-center-florida-ses10/99869966/

Kép: SpaceX

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]