Félelmetesen hatékony a CIA – Újabb WikiLeaks botrány alakulóban

Ismét az amerikai hírszerzés módszereit részletező dokumentumokat közölt a WikiLeaks portál. A kiszivárogtatott adatbázis szerint a CIA (Central Intelligence Agency, Központi Hírszerző Ügynökség) kibermegfigyelésekre szakosodott csoportja szinte valamennyi jelentős okostelefon és asztali számítógép operációs rendszerébe be tud törni, ráadásul az önvezető autók fölött is átveheti az irányítást.

A BBC összefoglalója szerint nemcsak a Windows, MacOS (korábban OSX), Linux, Android és IOS rendszerek lehetnek érintettek, hanem egyes okostévék is. A jelenlegi hírek szerint számos biztonsági rés kiaknázására a CIA maga fejlesztett ki szoftvert, de a Samsung okostévék meghekkelésében az angol MI5 hírszerző ügynökség is a segítségükre lehetett.

Úgy látszik továbbá, hogy korábbi ígéretei ellenére – amelyeket az Edward Snowden által kirobbantott kiszivárogtatási botrány után tett az amerikai hírszerző közösség – a titkosszolgálatok nem osztják meg a gyártókkal az általuk felfedezett biztonsági rések mindegyikét. A gyártók így nem is tudnak védekezni a CIA megfigyelése ellen. Edward Snowden – aki Oroszországban tartózkodik politikai menekültként – közben Twitteren annyit közölt, hogy az adatok részleges áttekintése után valódinak látszanak a kiszivárogtatott információk._94974838_082b121f-ae74-4b02-808c-bb7b2e22feb4

 

“A virginiai Langley-ban található kiberközpontban a szivárogtatók szerint ma ötezer ember dolgozik különféle hekkerprogramok írásával. A hekkelés egy további központja az Egyesült Államok frankfurti konzulátusa, ahova német vámügyőröket kijátszva úgy jutottak be CIA-ügynökök, hogy informatikai hibaelhárító személyzetnek adták ki magukat.” – írja a Magyar Nemzet. Ráadásul a CIA emellett orosz kibertámadásokról gyűjtött adatokat, amelyek nyomán saját hírszerzését orosz hekkerek tevékenységeként is álcázni tudja. Különösen aggasztónak tűnhet ez azután, hogy az amerikai hírszerzési közösség továbbra is Oroszországot vádolja a választási rendszer ellen megkísérelt támadással.

Az amerikaiak kedélyét a szivárogtatás tovább borzolja, miután Donald Trump elnök nemrég megvádolta elődjét, Barack Obamát azzal, hogy az elnökválasztási kampány során lehallgattatta őt és kampánystábját. A DeepStateGate névre keresztelt ügy, amelyet továbbra sem támaszt alá komoly bizonyíték, vélhetően kongresszusi vizsgálathoz vezet majd.

Sem a CIA, sem az angol MI5, illetve belügyminisztérium nem nyilatkozott a kiszivárogtatott adatok hitelességéről.

Források: MNO, BBC

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]