Ha megtaláltad ne engedd el!

Hallottatok már a horgászhalakról? Talán ők a világ legabszurdabb módon szaporodó állatai: A hímek teljesen fejletlenek, feladatuk csak a megtermékenyítés, aminek során ráakaszkodnak a nőstényekre, és a két állat eggyé válik. Romantikusan hangzik igaz? Cikkünkből megtudhatjátok, hogy a horgászhalak szaporodása korántsem annyira érzelmes mint ahogyan az elsőre hangzik.

AnglerfishA horgászhalakat (Lophiiformes rend, angolul: anglerfish), gyakran emlegetik a világ legrondább mélytengeri állataiként is. Nevüket a fejük elején található nyúlványról kapták. Ennek segítségével csalják magukhoz a táplálékaikat. Nem mindennapi kinövés ez, olyan baktériumok találhatók benne, amelyek a sötétben fényt kibocsátó anyagokat képesek előállítani (biolumineszkálnak).  Bizarr szaporodásmódjuk miatt a kutatók mindeddig szinte kizárólag nőstény példányokat találtak.

A különleges állatoknál ugyanis a hím példányok annyira fejletlenek, hogy ha nem találnak hamar egy nőstényt, akire ráakaszkodhatnak, akkor elpusztulnak. Ráadásul nagyon apró méretűek és önállóan még táplálkozni sem képesek, mivel egyetlen funkciójuk van: a megtermékenyítés. Éppen ezért csak a szagló- és a látószervei fejlettek.

A fent említett ráakaszkodást szó szerint kell érteni, a hím beleharap a nősténybe, és parazitaként rácsatlakozik. Miután a megfelelő helyre került kibocsát egy speciális enzimet, ami feloldja a saját száján és a nőstény testén a bőrt. A két egyed a véredények szintjéig összeolvad. Ezt követően a hím a már közös keringési rendszeren keresztül jut táplálékhoz, meg is erősödik és folyamatosan meg tudja termékenyíteni a nőstényt. Így élnek összenőve, míg meg nem halnak (szinte mesei…). Egyébként a horgászhalak között találni olyan fajt is, amelyben akár nyolc hím is ráakaszkodhat egyetlen nőstényre.

deep-sea-anglerfishA különleges „parazita”-szerű szaporodási módnak evolúciós magyarázata lehet: nagyon kevés nőstény horgászhal van, így nagyon nehezen tudnak párzani. Ezért ha egy hím már egyszer megtalált egy nőstényt, akkor érdemes mellette maradni. Ráadásul, ha a hím a közelben van a nőstények azonnal meg tudnak termékenyülni, ha készen állnak az utódnemzésre.

A horgászhalak nem csak szaporodásuk miatt különlegesek, hanem azért is, mert nagyon ritkán figyelték meg őket természetes környezetükben. Olyannyira, hogy az egyik fajt csak néhány éve sikerült levideózni. Szerintetek a felvételen látható nőstény szingli, vagy van rajta egy hím is?

 

Forrás: index.huen.wikipedia.orgorigo.hukutatokozpont.hu

Képek: nigro.hureddit.compixar.wikia.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]