Tények és tévhitek a másnaposságról

Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak! Biztosan sokan ébredtetek ma enyhébb vagy erősebb másnapossággal, nektek különösen ajánljuk ezt a cikkünket, amiben összegyűjtöttünk nektek sok másnapossággal kapcsolatos tévhitet, emellett tippeket adunk, hogyan tegyétek elviselhetőbbé a macskajajt. Vajon mik azok a kongenerek, vagy a neuropeptidek, és miért van szerepük a másnaposság kialakulásában?

54cb4db221847_-_science-hangover-0914-deAz életkor és az alkohol

A legtöbb ember, legalább egyszer biztosan volt már másnapos. Ilyenkor fáj a fejünk, hányingerünk van, émelygünk stb. A másnaposság kialakulásában általában két tényező játszik szerepet: az életkor, és a fogyasztott alkohol milyensége. Minél idősebb valaki, annál lassabban múló, és sokkal intenzívebb tünetekről számol be. Egy kutatás szerint – ami a tizenévesek és felnőttek másnapossági- és alkoholelvonási tüneteit hasonlította össze – fiatalabb korban ritkábban alakul ki másnaposság. Emellett több állatkísérlet is ezt igazolta.

A neuropeptid miatt van minden

A University of Southampton egyetem tudósai azonosították azt a molekulát ami a másnaposság kialakulásáért felelős: az idegrendszerben található neuropeptid. A vizsgálat során fonalférgeken tanulmányozták az agy reakcióját az alkoholmérgezésre. A féreg agya (feltehetőleg az emberé is) hosszabb alkoholfogyasztás után hozzászokik egy bizonyos alkoholmérgezettségi szinthez. Ha megszűnik az alkoholutánpótlás és az elkezd kiürülni a szervezetből, akkor elvonási tüneteket produkál: tulajdonképpen ez a másnaposság. Ebben az állapotban az alkohol kismértékű pótlása mérsékelheti a tüneteket – így nem tévhit a gyógysör vagy a kutyaharapás szőrével mondás.

1002131_489944341083056_1226761265_nTudtad?

A szeszesitalok gyártása során az erjedés közben úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amik fokozzák a másnaposság tüneteit. Ezek a kongenerek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű szeszesitalokban. Tehát ha valaki világosabb színű italt iszik, például vodkát, akkor kisebb eséllyel lesz másnapos.

Macskajaj ellen

A gyógysörön kívül, mivel enyhíthetjük még a másnaposságot? Az alkoholról már írtunk nektek, és ekkor készítettünk egy nem reprezentatív házi felmérést is. Eszerint a megkérdezettek 71%-a a folyadékpótlást ajánlja másnaposságra. Nézzük meg, hogy valóban ez-e a legjobb ötlet!

Kézenfekvő, hogy a megelőzés a legegyszerűbb megoldás: egyszerűen igyunk kevesebbet. Ha mégsem sikerült visszafogni magunkat, akkor fontos, hogy alkoholfogyasztás közben igyunk vizet, így megelőzve vagy csökkentve a dehidratációt. Szintén hasznos, ha az alkohol mellett eszünk is, hogy legyen, ami felszívja a méreganyagot.

hangoverHa már az ételek és az alkohol viszonyánál tartunk, sokak szerint egy jó zsíros, kiadós reggeli is segíthet a másnaposság enyhítésében. Ám ezek a nehezen emészthető ételek csak ártanak „beteg” gyomrunknak, így jobb ha inkább valami könnyű étellel indul a nap. Ugyanez történik, ha másnaposság ellen gyógyszerekhez nyúlunk, ezek különösen ingerlik a gyomrot, támadják a gyomor nyálkahártyáját és az alkohol felerősítheti a hatóanyagok esetleges májkárosító hatását. Hasznosabb, ha B6 vitamint, vagy valamilyen multivitamin-készítménnyel pótoljuk az előző éjjel elvesztett vitaminokat és nyomelemeket. Szintén kerülendő a kávé, az erős tea, vagy bármilyen koffein tartalmú ital is: ezek ugyanis izgatják a gyomor nyálkahártyáját, fokozzák a savtermelést, szűkítik az ereket, és vízhajtó hatásuk is van.

A friss levegőn végzett enyhe testmozgás is sokat segíthet a másnaposság leküzdésében. A gyorsabb vérkeringés gyorsabb anyagcserét jelent, így a méreganyagok is hamarabb távoznak a szervezetből. Elvileg a szaunázás szintén segítheti a méreganyagok kihajtását, de másnaposan nem ajánlott: a vízhajtó hatású alkohol miatt a szervezett egyébként is dehidratált. A legfontosabb tehát tényleg a folyadékpótlás, és az alvás, mert annak hiánya különösen fokozza a másnaposság tüneteit.

imagesCsodaszer: ivászat előtt körte

Egy 2015-ös kutatás szerint bizonyos körtefajták, főként a japán körte (Pyrus pyrifolia) felgyorsítják az alkohol lebontását, és kiküszöbölik a felszívódását gátló akadályokat. Ahhoz, hogy élvezzük ezt a jótékony hatást körülbelül 2 deciliternyi japánkörtelevet kell meginni, vagy egy darab gyümölcsöt kell elfogyasztani. De van egy bökkenő, csak akkor működik, ha alkoholfogyasztás előtt harapunk bele.

 

 

 

 

Forrás: origo.hu1, origo.hu2pubs.niaaa.nih.govindex.hu1index.hu2onlinelibrary.wiley.com

Képek: keyword-suggestionshumoroskepekrinsedaily.comtelegraph, dailymailpopularmechanics

 

 

 

 

  • Strelok

    Legalizálni kell a füvet.