A kissé túlbuzgó fagyasztók

Itt a tél, és most a legaktuálisabb a kérdés: Hol van a leghidegebb? Mi, elkényelmesedett magyarok, már mínusz néhány fokban panaszkodunk, pedig vannak olyan helyek, ahol mínusz 93 Celsius-fokig zuhan a hőmérséklet. Körbenézünk hova érdemes kirándulni, ha megfagyni támadna kedvünk, és ezek között Magyarország leghidegebb települését is bemutatjuk.

A Föld leghidegebb pontja

tajkepantarktiszAz eddig feljegyzett legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 93,2 Celsius-fokot, az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán mérték 2010. augusztus 10-én, 3900 méteres magasságban. Az amerikai kutatás a térség hódűnéinek tanulmányozására indult el. A fennsík hótakarójában törésvonalak húzódnak, amelyekről igyekeztek megállapítani, hogy a hóréteg zsugorodását jelzik-e. A rendkívüli hideget olyankor mérték, amikor több napon át tiszta volt az ég. A felhők szigetelő hatása nélkül a felszíni hő idővel a világűrbe távozik, ezzel különösen hideg levegőréteget hagyva magamögött.

 

A világ leghidegebb városa

A Föld leghidegebb állandóan lakott városa az oroszországi Ojmakon. A kelet-szibériai Ingyigirka folyó mentén, Tomtor helységtől 30 kilométerre északnyugatra, 750 méterrel a tengerszint felett fekszik a város. Mivel nagyon közel van a sarkkörhöz, a nappalok hossza változó: decemberben 3 órát, míg júniusban 21 órát süt a nap. Nevét az Ojmjakon folyóról kapta, a szó jelentése: “Ahol a víz nem fagy be”, és vélhetően a városban található meleg vizű forrásra utal.

Lakóinak száma körülbelül 500 fő. A lakosság nagy része halászatból és a turizmusból él. Az idelátogatók még igazolást is kaphatnak arról, hogy itt jártak. Az 1930-as évektől vált lakott területté, előtte átmeneti táborhely volt. A második világháború alatt egy repülőtér épült a város mellett, ekkor kezdett el benépesedni a néhány házból álló falu.

Ojmakonban szubarktikus klíma uralkodik, ezért a talaj egész évben be van fagyva. A leghidegebb itt mért hőmérséklet -71,2 °C. Ehhez szélsőséges hőingás is kapcsolódik: nyáron 30 foknál is magasabb hőmérsékletet is feljegyeztek már, télen pedig rendszeres a mínusz 60 foknál hidegebb. A csapadékos napok száma átlagosan 54 nap/év, a zivataros napok száma 10 nap/év, a hóviharos napok száma 1 nap/év, a hótakaróval borított napok száma pedig 214 nap/év.

326Bolot Bocskarev jakutszki újságíró szerint a településen körülbelül havi 1000 euróból, vagyis 320 ezer forintból lehet megélni. Ez azt jelenti hogy 45–62 ezer forintot kell kiadni albérletre, 80 ezer forintot étkezésre és 4–8 ezer forintot internet-előfizetésre. Az újságíró szerint az a szélessávú internet nagyjából olyan álom, mint a homokos tengerpart. Még a közeli meteorológiai állomás sincs rákötve a gyorsabb hálózatra. Ha szórakozna egy helyi lakos, akkor körülbelül 2000 forintba kerül egy jegy valamelyik helyi koncertre. Egyéb lehetőség nincs sok, el lehet menni Jakutszkba, ami akár 40.000 forintba is kerülhet.

 

Magyarország leghidegebb helye

3244628_54797a27544d5b34e2ef1e99a14ea1e4_xItthon Zabarban van a leghidegebb. A szláv eredetű elnevezés jelentése „fenyves mögötti hely”. A község Észak-Magyarországon, Nógrád megyében található és körülbelül 430-an lakják. A település részei: Bárkányitanya, Hegyesbükkpuszta, Kútágapuszta, Malomútpuszta, Szőlőalja.

Gyakran nyáron is fagyközeli szintre süllyed a hőmérséklet, télen pedig gyakori a -25–30 fok. 2003 januárjában mérték a legalacsonyabb értéket: -31,9 fok. A statisztikák szerint viszont nem Zabar a csúcstartó. A legalacsonyabb magyarországi hőmérsékletet Miskolcon mérték 1940 februárjában, amikor -35 fokot mutatott a hőmérő. Ettől függetlenül a nyári időszakban Zabar a leghűvösebb magyarországi település. Amióta mér az OMSZ, 23 alkalommal regisztráltak 1-5 fok körüli napi országos rekordot. Az itt lakók szerint nem is a hideg a legnagyobb gond, sokkal nehezebb elviselni, ha a hideghez szél, esetleg hófúvás is társul. Télen a települést a hóátfúvások szinte elvágják a külvilágtól.

Ha már szélsőségekről van szó, nemsokára a csokorba szedjük a legmelegebb helyeket is!

A Különleges helyek sorozatunk korábbi írásai:

Forrás: hvg1hu.wikiindexeubhvg2

Képek: exploreronline.hutisztajovo.huszeretlekmagyarorszag.huIndex.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]