Tükröm, tükröm, egek tükre

A világ legnagyobb tükre a Salar de Uyuni. Ez a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő (3656 méter) felszíni só mezeje. Egyszerre nevezhetjük sós mocsárnak vagy sós sivatagnak, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Minden év novemberében rózsaszínben pompázik, ugyanis flamingók költenek a sósmocsár területén.

LocationSalarUyuniBolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok két hegyvonulata közötti medencében terül el a Salar de Uyuni 10 582 km² területen, ez körülbelül a Balaton területének tizennyolcszorosa.

A földtörténeti pleisztocén korban itt hullámzott a hatalmas Ballivián-tó, ami a mai bolíviai Altiplano teljes területét beborította. Körülbelül 40.000 évvel ezelőtt jött létre a még ma is létező Titicaca-tó és a prehisztorikus Minchin-tó, miután a Ballivián-tó kiszárdt. Ezek további zsugorodása után a területén két ma is létező sóstó, a Poopó-tó és az Uru-uru maradt meg, és két időszakosan vékony vízréteggel borított sómező, az Uyuni és a Coipasa.

Salar-de-Uyuni3A vidék időjárása szélsőséges, általában száraz és szeles. A nappali hőmérséklet a 40 °C-ot is elérheti, a talaj hőmérséklete pedig a 60 °C-ot, de éjszaka -10 °C is lehet. Ezzel szemben a páratartalom alacsony: 30–45 % között mozog.

A földfelszínt 11 rétegben, néhány helyen 120 méter vastagon borítja a só. Összesen 64 milliárd tonna só halmozódott fel, amiből évente 25.000 tonnát bányásznak ki. A só alatt található a világ egyik legnagyobb lítium készlete is, ami többek közt az okostelefonok (lobbanákony) akkumulátorának fontos alkotóeleme.

6-jpgAmikor víz borítja a sómező felszínét, szokatlanul jó a fényvisszaverő-képessége, innen származik a tükör elnevezés. A hatalmas síkságon csak nagyon pontos mérésekkel tudták kimutatni azokat a néhány miliméteres hegyeket és völgyeket, amelyeknek segítségével bizonyos műholdakat karibálnak. A sómező egész területén egy méter alatt marad a szintkülönbség, ráadásul az anyaga is nagyon homogén.

A sómező életvilága sem mindennapi: rengeteg különösen sótűrő baktérium található a területen, amelyek a szárazság mellett az intenzív ultraibolya-sugárzáshoz is alkalmazkodtak.

Nem meglepően a fennsík turisztikai látványosság is, hangulatos szállást kínál a Hotel de Sal, a sószálloda, ahol a falak és a bútorok is sóból készültek.

 

 

 

Forrás: origo.huwikipédia, en.wikipedia, index.hu

Képek: ariadnarelea.comboomsbeat.comen.wikipedia.orgerdekesvilag.humostinterestingdestinations.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]