Különös térkép a Földről, ahogy még sosem láttuk

Ha azt a szót halljuk, világtérkép, nagyjából mindenkinek ugyanaz ugrik be. Egy kétdimenziós térkép, amin Grönland ugyanakkora, mint Afrika, az Antarktisz pedig alig látszik a kép alján. Ezt a torzulást a Mercator-vetület okozza. A térképészeknek ugyanis ki kellett fejleszteniük egy módszert, amellyel a Föld gömb alakú felszínét síkban tudják ábrázolni. Gerardus Mercator flamand tudós 1569-ben úgy oldotta meg a kérdést, hogy a Föld gömb alakját „hengeresítette.” Ezzel tengeri navigációhoz tökéletesen alkalmas térképet alkotott, ezért a módszere széles körben el is terjedt, a sarkokhoz közeli objektumok így viszont aránytalanul nagynak tűnnek az ábrázolásokon.

Egy japán dizájner, Hajime Narukawa megpróbálta kiküszöbölni a Mercator-vetület torzításait, és megtartani a földrészek valós méretarányát, a kép szétdarabolása nélkül. AuthaGraph nevű térképe olyan jól sikerült, hogy idén elnyerte Japán legnagyobb dizájner elismerését, a Good Design Awardot.

16G141127_01_880x660G-mark.org

Az AuthaGraph szokatlanul néz ki, ugyanis észak és dél fogalmait kontinenscsoportonként külön kezeli. A térkép készítése során a földfelszínt 96 egyenlő területre osztotta fel, majd a gömböt (henger helyett) tetraéderré alakította. Így megmaradt a földrészek egymáshoz és a víztömeghez mért aránya is.

Természetesen ez a térkép sem adja vissza tökéletesen a földgömböt, ettől függetlenül a méretarányokról minden eddiginél pontosabb képet ad.

Forrás: ScienceAlert, IFLScience

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]