Kutatók éjszakája: Amikor a pszichológia és egy youtube sztár találkozik

Dr. Koronczai Beatrix, a PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszék oktatójának előadása, a „Problémás internethasználat és közösségi oldal-használat fiataloknál” címet kapta. Az interaktív program keretében olyan témákat boncolgattak a látogatók, mint: hogyan válhat káros szokássá az, hogyan alakulnak ki a különböző függőségek, mik az internethasználat problémái és az egészbe még Sims virtuális világa is belekeveredett. Egy kérdőívvel pedig megállapították, hogy internetfüggők-e.

beaRövid bemutatkozás után, felvezetésként levettették a szervezők a Wellhello Apuveddmeg című paródiáját és a tárgyhoz kapcsolódó jelenségek megjelenésére kérték a látogatókat. A klipben megjelennek a videojátékok (lehetséges) káros hatásai: az eltúlzott játékidő, amely már a kortárs, sőt szülőkkel való kapcsolatot is negatívan befolyásolja. Nem egyszer még a játékosok tanulmányainak a rovására is mehet, nem beszélve azokról a szélsőséges esetekről, amelyekben a gamerek alapvető biológiai szükségleteiket hanyagolják el a játék miatt. Több olyan eset is előfordult, amikor egy játékos éhen halt a gép előtt.

Egy másik hasonló videó is előkerült. Pamkutya, Adele Hello paródiája arról szól, hogy ha lemerül a telefonunk, élőben már nem tudunk egymással beszélgetni. A klip hangsúlyosan felhívja a figyelmet a folyamatos telefon nyomkodás veszélyeire is: egy fiút épp telefonozás közben ütnek el. A két videó alapján a jelenlévők összefoglalták a problémás internethasználat tüneteit.

maxresdefaultTermészetesen ez nem jelenti azt, hogy az interneten nem kötődhetnek új kapcsolatok, ennek ellenére másokat mégis elhanyagolunk. A jelenlévők ezek után kitöltöttek egy tesztet, ami alapján megállapíthatták, hogy mennyire problémás internethasználók. Szerencsére a jelenlévők közül senki sem tartozott ebbe a kategóriába, vagy csak nem vallotta be.

A titkolózás egyébként, mint más szenvedélybetegeknél is, gyakori a problémás internethasználók körében. Sokan eltitkolják, hogy mennyit interneteznek valójában, ezért kevesen fordulnak maguktól szakemberhez, gyakran csak a környezetük nyomására teszik meg ezt a lépést.

A problémás internethasználókat nagyon nem lehet egyértelműen leírni, rendkívül heterogén csoportról van szó. Számtalan szempontot kell figyelembe venni, többek között a tevékenység formáját is, a számítógépek játékoktól való függés inkább a fiúkra jellemző, a facebookfüggőség pedig inkább a lányokra. internet_addiction_by_timwehrle-d8d2or2Korosztályosan megfigyelhető, hogy a problémás internethasználat a serdülőknél és fiatal felnőtteknél a leggyakoribb. Ez részben adódhat az életszakaszból is, ugyanis az ember ekkor folyamatosan kapcsolatokat keres. Kontroll problémáik miatt a hiperaktív gyerekek különösen veszélyeztetettek. Korosztálytól függetlenül gyakori a problémás internethasználat azoknál, akiknek sok strukturálatlan idejük van, például a munkanélkülieknél.

Az internetnek leginkább azok a részei addiktívek, ahol kommunikáció történik, ahol valaki azonnal reagál a tartalmainkra. Különálló internetfüggőség nem szokott kialakulni, szinte mindig társul mellé más probléma is, például depresszió. A pontos ok-okozati viszony persze kérdéses marad, az ördögi körben viszont a kettő erősíti egymást.

Egy 2013-as kutatás ahhoz a következtetéshez vezetett, hogy a külsővel való elégedettség, vagy inkább elégedetlenség összefüggenek a problémás internethasználattal. Az összesen 694 fő, végzett vizsgálatban az átlagéletkor 21,5 év volt, míg a nemek aránya körülbelül egyenlő.

ava-5Egy amerikai fotós, Robbie Cooper, 2007-ben olyan albumot jelentetett meg, amiben a játékosok saját avatárjuk (a videojátékon belüli karakterük) mellett szerepelnek (pl. egy elhízott férfi avatarja egy sármos, előnyös külsejű alak).

Dr. Koronczai Beatrix, személyes adatgyűjtése során pekingi kórházakban és internetbárokban kutatott. A 246 főn végzett kutatásban az alanyok átlagéletkora 23 volt, a nők aránya pedig 10%. A kutatás eredményeképpen a big five személyiség modell szerint  két olyan szempontot azonosítottak, ami befolyásolhatja a problémás internethasználat kialakulását: a lelkiismeretesség ellentéte és az emocionális labilitás, pl. nyugtalanság.

(A big five személyiségmodellben a személyiségpszichológusok öt jellemző alapján írják körül a személyiséget: extrovertáltság, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, nyitottság.)

Képek: szichodrcsoport.blogspot.com www.youtube.comwww.rebootandrecover.orgtimwehrle.deviantart.comwww.socialcompas.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]