Emlékmű a tudomány névtelen hőseinek

Orosz szociológus emel emlékművet a tudományos fejlődés hőseinek: a névtelen szakmai bírálóknak. A moszkvai Közgazdaságtudományi Egyetem [Национальный исследовательский университет Высшая школа экономики] épülete előtt álló repedező betonkocka alakul majd szoborrá, miután lelkes adományozóknak köszönhetően összegyűlt a Kickstarter oldalon megcélzott összeg. A kezdeményezésbe vegyül némi irónia, mert a bírálók nem mindig örvendnek osztatlan népszerűségnek: a kocka oldalába a lektori vélemények lehetséges minősítései szerepelnek majd, hiszen a szerencsén múlik minden.

Az ötletgazda, Igor Csirikov, emlékeztet arra, hogy a tudományos fejlődés alapvetően függ a szakmai bírálóktól, akik önzetlen munkájukkal biztosítják a szakmai publikációk minőségét. Az egyébként komoly kezdeményezés viszont kihagyhatatlan lehetőséget nyújt némi viccelődésre. A leendő emlékmű oldalain a szakmai bírálatok lehetséges minősítései szerepelnek majd: elfogadható, apró változtatásokkal, nagyobb változtatásokkal, átdolgozandó, és elutasítandó.

A közösségi finanszírozásban megszokott ajándékok között szerepel az emlékmű hasonmásaként elkészített dobókocka, amit az adományozó jövőbeli lektori munkája során használhat. A nagyobb összeget adományozók kérhetik, hogy egy tanulmányuk címe felkerüljön az emlékműre, persze lehet, éppen az elutasítva oldalra. Egy tudós ezt éppannyira befolyásolhatja, mint magát a bírálatot. Semennyire.

A világ tudósai mind izgatottan várhatják az emlékmű elkészültét, hogy maguk is elé járulhassanak, és megérinthessék az elfogadva oldalt, bízva a szakmai bírálat isteneinek kegyeiben, persze csak akkor, ha nem lopják el a kockát kaszinódísznek.

Forrás: Kickstarter
Kép: Ua.