Az ELTE része lesz a Márton Áron Szakkollégium

Magyarország Kormányának döntése alapján 2016. augusztus 19-től a Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) részeként működik tovább. A Szakkollégium – amely a Balassi Intézet megszűnése után talál új otthont – Magyarország legnépszerűbb egyetemének részeként a jövőben még magasabb színvonalon kívánja ellátni a külhoni magyar hallgatók és a minőségi magyar felsőoktatás kialakítása érdekében végzett tevékenységét.

Az ELTE fontosnak tartja, hogy az egyetem szervezeti egységeibe történő integráció minél hamarabb, zökkenőmentesen megtörténjen. Elsődleges szempont, hogy az ELTE vagyonkezelésébe kerülő kollégiumi épületek megfeleljenek a jogszabályokban foglaltaknak, amelyek szigorú feltételeket támasztanak a felsőoktatási kollégiumok működtetésével és infrastruktúrájával kapcsolatban. Az Egyetem vezetése ezen kívül a hallgatók és a dolgozók biztonságát, életkörülményeinek javítását is szem előtt tartja. Ennek érdekében haladéktalanul elkezdődnek a szükséges átalakítások.

A Kunigunda úti épület esetében a halaszthatatlan felújításokat az ELTE saját forrásból indítja el, a teljes rekonstrukció a remények szerint kormányzati támogatással valósulhat meg. A szükséges munkálatok kivitelezésének előrelátható időtartama legfeljebb fél év. Ez időszak alatt a Kunigunda utcai épület egyes részei nem használhatók; az érintett hallgatókat az ELTE más kollégiumokban helyezi el.

A Márton Áron Szakkollégiumban lakó hallgatók korábban bizonyos szolgáltatásokat díj ellenében vehettek csak igénybe (ilyen volt például az internethasználat), ezeket a szolgáltatásokat a jövőben az ELTE térítésmentesen biztosítja majd.

A Márton Áron Szakkollégium eddig a Balassi Intézet részeként működött, amely a Kormány döntése értelmében 2016. augusztus 31-ével jogutódlással megszűnik. Az Intézetnek a magyarországi felsőoktatási intézmények határon túli magyar hallgatói számára biztosított kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos feladatait a továbbiakban az Eötvös Loránd Tudományegyetem látja el.

Kép: felvidek.ma

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]