Áttörhetetlen a Google adatvédelme

A Google nagy jelentőséget tulajdonít az adatvédelmének, az információkat tároló adatközpontokat az emberi biztonsági rendszeren túl nagy felbontású kamerák, egyedi elektronikus beléptető kártya- és biometrikus azonosítási rendszerek, illetve lézeres behatolásjelzők védik. A Google az adatküldés során is ügyel a biztonságra, saját adatközpontok fenntartásával az információáramlás is titkosítással történik.

Szinte lehetetlen bejutni a Google adatközpontjaiba, a felhasználók adatait ugyanis többszintű biztonsági rendszer védi. Ennek köszönhetően nemhogy egy átlagember nem teheti be a lábát az épületbe, de a Google alkalmazottainak is csak az egy százaléka járt valamelyik adatközpontban.

A védelem első szintjét a 24 órás járőrszolgálat alkotja, melynek tagjai az adatközpont közelében, a kerítésnél és az épület bejáratánál is őrzik a biztonságot. A járőröknek is át kell esniük háttér ellenőrzéseken, és rendszeresen képzéseken vesznek részt. Az ő munkájukat segíti a nagy felbontású CCTV figyelés.

A járőrökön átjutva az adatközpont belsejébe az úgynevezett biztonsági folyosó vezet, ahol a belépőnek számos biometrikus azonosítási folyamaton kell átesnie. Emellett itt egy egyedi tervezésű elektronikus beléptető kártyára is szükség van, melyet majdnemhogy lehetlen hamisítani, és csak nagyon keveseknek van a birtokában, hiszen a biztonsági folyosóra csak azok a dolgozók léphetnek be, akiknek meghatározott feladataik vannak itt.

Ezek után a filmekből ismerős lézersugaras behatolásjelző állja útját egy esetleges betolakodónak.

Az adatközpontban tárolt tárgyi értékek mellett a Google az információvédelmet is nagyon fontosnak tartja: a központ és az ügyfél készüléke között HTTPS/TLS titkosítással áramlanak az adatok, mely annak köszönhető, hogy a Google saját adatközpontot tart fenn, így az adatküldést nem kell rábíznia egy másik, erre specializálódott cégre.

Forrás: hvg.hu
Kép: e-lex.it

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]