Libabőr: stressz- és hőmérő

Noha mára már evolúciós funkció szempontjából haszontalan a libabőr, továbbra is kísér minket fejlődésünk során. A belső termosztátot ugyan már réges-régen felváltotta a meleg pulóver és a réteges öltözködés, a felfokozott izgalmi állapotot azonban továbbra is nagyon jól jelzi ez a jelenség.

A bőrben ülő szőrtüszőkhöz egy-egy apró simaizom (latin nevemusculus arrector pili) kapcsolódik. Megfelelő inger hatására a szőrtüszőt a bőrfelszín felé emeli, a szőrszálat felegyenesíti: ez a libabőr (lúdbőr). A jelenséget egyébként tudományosan pilomotor reflexnek nevezzük, és hideg, valamint felfokozott érzelmek hatására is megjelenhet.

Az állatvilágban továbbra is hasznos és fontos élettani szerepet tölt be a libabőr, segít a hőszabályozásban: a kicsi izmok munkája hőt termel, amit a fölegyenesedő szőrszálak tartanak a test közelében. Ez a jelenség évezredekkel ezelőtt még számunkra is elengedhetetlen fontosságú volt, napjainkban azonban sokkal hatékonyabb, ha megfelelő öltözékkel védekezünk az időjárás viszontagságai ellen.

A libabőr stressz általi megjelenése evolúciós szempontból teljesen haszontalan, nincs összefüggésben a hőszabályozással.

Forrás: origo.hu

Kép forrása: extremesilverblog.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]