Ártalmas az éjjeli tanulás

Jönnek a ZH-hegyek, ezer vizsga, beadandók, szakdolgozat, s azon kapjuk magunkat, hogy a több száz előttünk álló oldaltól rettegünk és elalszunk a könyv felett. Hogyan csináljuk? Mi a jó megoldás? Segít a kávé és a tea? Hogyan osszuk be az időnket? Ezek a kulcskérdések, amikkel kapcsolatban most egy fő szabályt szeretnénk nektek kiemelni, amit érdemes betartani. Emellett kisebb tippeket is kaphattok a sikeres vizsgaidőszak technikai kivitelezéséhez.

Megkezdődött a vizsgaidőszak hétfőn, így mindannyian tudjátok vagy sejtitek már, milyen fáradságos időszak jön most és tart majd január végéig. Ilyenkor rengeteg hallgató esik pánikba vagy csak kapkod, mert nem is tudja, mihez kezdjen, hiszen a kényelmes gimnáziumi órák után ez valami egészen új. Nagy önállóságot igényel, főképp az időbeosztást tekintve, és könnyű a tévutakra sodródni.

A legfontosabb szabály: nappal tanulj, éjjel aludj! Aki ezt betartja, már a legfontosabb és legnagyobb lépést megtette a siker felé. Az éjjelbe nyúló tanulás egy vizsga előtt ugyanis többet árt, mint használ. Agyunk az éjjeli sötét időszakban képes a pihenésre, amelyről mindenki tapasztalhatta mennyire szükséges, hiszen rémes fejfájással járhat egy-egy átvirrasztott éjszaka. Felejtsétek el: az éjt nappallá tévő tanulástól nem lesztek okosabbak, csak fáradtabbak és gyengébbek! Nem csak teljesítményetek romolhat az alvás helyett direkt fénnyel világított papírlapok nézése, hanem még emlékezőképességetek is romolhat, a karikás szemekről nem is beszélve. Memóriátok egészséges működését a minőségi alvás biztosítja, így nélküle nehezebben fogjátok rögzíteni illetve később előhívni emlékeiteket. Jegyezzétek meg: jókor jó helyen! A kialvatlanság a múlté!

A sokat emlegetett brit tudósok további fiziológiai összefüggésekre is rávilágítottak. Kimutatták, hogy sokkal több a légúti megbetegedéses páciens a kialvatlan emberek között, akik naponta 5 óránál kevesebbet aludtak, mint a kipihent, egészségesen alvók között, akik legalább 7 órát szántak az éjjeli nyugalomra. Ez pedig azt jelenti, immunrendszeretek is legyengül, ha nem pihentek eleget, mert az alvás az egész test relaxációjáért, így egészséges működéséért felel. Könnyebben megbetegedtek, ha hanyagoljátok az alvást. Ezt tartsátok észben, amikor kimentek a hidegbe!
A másik érzés, amely minden ember számára ismerős a reggeli elutasításakor, a reggeli gyomorfájdalom. Úgy gondoljátok a gyomorgörcs a vizsga miatt van? Nos, több mint valószínű, de meglehet, nem a pszichés nyomás az ok, hanem a kialvatlanságból adódó gyomorsavtúltengés és az emésztést szabályozó hormonok egyensúlyának megbomlása.

Bár ismerjük az elhíresült egyetemista szlogent, miszerint “az alvás a gyengéknek való”, mai tudásunk alapján pontosítanunk kell a való igaz állítást arra, hogy az alvás a gyengék megmentője. Az eszeveszett kapkodás helyet válasszátok a jó időbeosztást! Szép álmokat mindenkinek és sikeres vizsgákat!

Forrás: Eduline
Kép: ANDPOP

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]