ELTE-sek a daganatos megbetegedések nyomában

Az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet közösen végzett kutatása új irányt nyithat egy gyógyíthatatlan daganattípus jobb megismeréséhez vezető úton. A több mint 170 millió Ft-ból megvalósuló program során a kutatók olyan jelzőmolekulákat azonosítottak, melyek a tumor és a környező vérerek közti kommunikációért felelősek – olvasható az Egyetem honlapján. A támogatás eredményeként a három intézmény kutatási infrastruktúrája is bővült.

Novemberben ért véget az „Ér- és nyirokhálózatok interdiszciplináris vizsgálata mezoteliómában” elnevezésű projekt, ami az erősen rosszindulatú mellkasi daganat kialakulásának és súlyosbodásának okát kereste. A kutatócsoport egy számítógépes szimuláció segítségével közelebb került a daganatos “csomók” létrejöttének megértéséhez. A kutatók ezt és további eredményeiket rangos nemzetközi tudományos folyóiratokban jelentették meg.

A projekt keretében több fiatal kutató jutott álláshoz, illetve az ELTE Biológiai Fizika Tanszék automatizált mikroszkópos laboratóriuma, az Onkológiai Intézet kisállat-vizsgálati lehetőségei, valamint a Korányi Intézet kísérletes daganatkutatási potenciálja is komoly technikai fejlődésen ment át.

Az ELTE kutatócsoportját Czirok András egyetemi docens, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportját Tóvári József osztályvezető, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatócsoportját Döme Balázs osztályvezető főorvos vezette.

Forrás: elte.hu
Kép: daganatoserek.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]