Értékes leleteket találtak az ELTE régészei!

Az ELTE ókori régészeti tanszékének hallgatói a Borhy László akadémikus, ásatásvezető régész vezetésével folytatnak ásatásokat Komárom szőnyi városrészében. Ennek során a tanszék hallgatói egy díszes katonai bronz sisakot és egy Ámor-szobrot találtak. A Klapka György Múzeumban ideiglenesen láthatóak lesznek mind ezek, mind a többi lelet – tudtuk meg Számadó Emesetől, a Klapka György Múzeum igazgatójától.

Borhy László elmondta, hogy az idei ásatás célja, hogy a 2013-ban feltárt pince födémszerkezetét kiemeljék és konzerválják. A területen 1992 óta folytat ásatásokat az ELTE Régészettudományi Intézete és a Klapka György Múzeum.

Mint megtudtak, ilyen épségben megmaradt födém felfedezésére az elmúlt évtizedekben nem volt példa Magyarországon. Morgós András vegyész-restaurátor dolgozik azon, hogy megmaradt faszerkezetet megmentsék.

A Krisztus utáni 200-230-as években készült bronz sisakot a pincerétegből emelték ki, míg az Az Ámor-szobor egy másik szelvényből került elő, ez az első istenábrázolásos szobor, ami a brigetiói ásatásból származik. De számos más lelet is előkerült a födém alól, így különböző amfórák, tárolóedények maradványai is.

Brigetio, azaz Komárom szőnyi városrésze a távolsági kereskedelem egyik célpontja volt. Felépítését, szerkezetét a régészek szerint Aquincummal lehet összehasonlítani. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Forrás: www.ma.hu

Kép: regeszet.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]