Mi az az Ötletpiknik?

Ha tudod, milyen problémákkal küzd a mai fiatal generáció vagy éppen többet szeretnél megtudni róla, érdemes lehet ellátogatnod az Ötletpiknik projekt valamelyik találkozójára.

A 2012 novemberében felállított Nemzeti Ifjúsági Tanács ernyőszervezetként definiálja magát, akik a magyarországi ifjúsági szervezeteket kívánják összefogni. Feladatuknak tekintik az ifjúsági szervezetek érdekképviseletét és az ifjúságpolitika formálását, valamint a fiatal korosztály képviseletét a mindenkori kormánnyal szemben. 2013 novemberétől járják az országot Ötletpiknik elnevezésű roadshow-jukkal. A projekt célja a magyarországi fiatalok problémáinak feltérképezése.

Mivel a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) a NIT létrejötte óta aktív tagja a szervezetnek, a programsorozattal kapcsolatos kérdéseinket Nemes Lászlónak, a HÖOK Ifjúságügyi Bizottság tagjának tettük fel. Az első budapesti találkozót február 18-án a közösségi színtérként funkcionáló  H13-ban tartották. Az esemény híre sokakhoz eljutott,  magán a rendezvényen végül 25-en vettek részt. A témákat a résztvevőkkel közösen választották ki, így az egészség, a sport, a karrier és a jövőbeni tervek köré szerveződött a beszélgetés.  A fiatalok elmondásaiból kiderült, hogy bár tudják, mennyire fontos a rendszeres sportolás, valamilyen oknál fogva mégis kimarad az életükből. Szó esett arról is, hogy nagyon kevesen rendelkeznek pontos jövőképpel, a legtöbben nem tudnak egzisztenciát kiépíteni maguknak és képtelenek tudatosan tervezni.

“Időnként felmerül bennem a kétség, vajon van-e értelme ilyen rendezvényeket szervezni, hiszen a mi generációnk nagy része könnyebben nyilatkozik az őt érintő problémákról internetes közegben.” Nemes László szerint igenis számít a személyes kontaktus,  egy aktívan eltöltött másfél óra során sokkal több ötlet merülhet fel, mint egy egész napos fórumozás alatt.

Budapesten még két találkozó lesz, ezek március és április végén várhatóak. Május 16-án pedig az országos turné során szerzett tapasztalatok kerülnek majd megtárgyalásra. Az összegyűjtött kérdések nem vesznek el az éterben, ezeknek a problémáknak a megoldásán fog a Nemzeti Ifjúsági Tanács az elkövetkezendő években dolgozni.

Az Ötletpiknik következő állomásairól a rendezvénysorozat facebook oldalán vagy a NIT honlapján tájékozódhattok.

Fotók: Molnár Fanni/Vital-Press

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]