ELTE könyvtári adatbázis körkép

A két ünnep közti szünetben kicsit megszabadulhatunk a vizsgáktól, így ez jó alkalom lehet a szakirodalmak átfutására.

Korábbi cikkeinkben végigvettük, a diploma megszerzéséhez szükséges legfontosabb állomásokat, a nyelvtanulási lehetőségektől kezdve, a szakdolgozati témaválasztáson át egészen az abszolutóriumig.  Hogy teljes legyen a kép utánajártunk milyen egyetemi adatbázisok állnak az ELTE hallgatóinak rendelkezésére.

Végzős hallgatóként sokan életükben először találkoznak az önálló tudományos munka megírásának problémájával. A szakdolgozat közel sem egy egyszerű kisiskolás házi dolgozat, vagy egy 2-3 nap alatt összedobható évfolyamdoga. A saját tudományterületeden egy olyan hipotézist kell felállítanod, bizonyítanod és megvédened, ami a maga nemében új keletű. Ehhez rengeteg irodalmat kell felhasználni, hogy valóban megismerd a témát. És ekkor merül fel a kérdés: de hol kezdjem a források kutatását?

A fővárosi hallgatók körében legnépszerűbb hármas a Szabó Ervin Könyvtár, Országos Széchényi Könyvtár és az Országgyűlési Könyvtár. Nem véletlenül, hiszen rengeteg könyv, folyóirat és számtalan adatbázis áll a diákok rendelkezésére. Ezek mellett azonban fontos megemlíteni, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtárában és a Kari könyvtárakban is elérhetőek a legfontosabb adatbázisok, tudományterületekre lebontva.

Az adatbázisok vásárlását a Karok finanszírozzák, a koordinációt pedig az Egyetemi Könyvtár végzi. A legtöbb adatbázis hozzáférhető az Egyetem gépein és könyvtáraiban, azonban nem mindegyik adatbázis érhető el az ELTE valamennyi könyvtárából, van olyan, amelyik csak a vásárló Karon lelhető fel. Az e-reader segítségével rengeteg anyag elérhető, főként presztízsfolyóiratok mint például a JSTOR vagy az EBSCOhost, de nem csak ennyiben merül ki a kínálat, tehát érdemes a könyvtári adatbázisokat böngészni!

És hogy még mit érdemes tudni a könyvtári e-gyűjteményekről? Elsősorban azt, hogy a könyvtárak előfizetési csomagokat vásárolnak, ezért nem feltétlenül azonosak az azonos cím alatt elérhető tartalmak. Mielőtt hozzáfognál a kutatáshoz célszerű összegyűjteni a legfontosabb keresőszavakat magyarul és idegen nyelven is. Aztán jön a következő lépés, a keresési eredmények szűrése. Ha konkrétan a címre keresel rá, jó és szűk eredményeket kapsz, azonban lehet, hogy sok cikk kimarad. A teljes szövegre való keresés is akkor praktikus, hogyha specifikus dolgokra keresünk rá. Ha tájékozódni szeretnénk, a kulcsszavakat bővítsük ki, a tágan értelmezett kifejezések segítségével sok találatot kapunk. Az irodalmi áttekintésnél hasznos lehet, ha több szerző témába vágó tanulmányát is átfutod, hiszen más nézőpontok megismerése színesíthetik a saját munkádat is, valamint elkerülheted, hogy megírd azt, amit már egyszer valaki más is papírra vetett.

Az egyetemi adatbázist az alábbi linken érhetitek el: http://konyvtar.elte.hu/hu/node/410

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]