Önálló lépések a tudomány területén

6 kar, 17 doktori iskola, 5 szakkollégium és diákkörei, továbbá az irányító-koordináló menedzsment. A közös kasszában pedig több mint 610 millió forint, melyet ha felcímkéznénk, ez a felirat kerülne rá: pályázati támogatás.

Az ELTE sikeresen indult projektjével a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül a  „TÁMOP-4.2.2/B-10/1 – Tudományos képzés műhelyeinek támogatása” pályázaton, így 2011 szeptembere és 2013 júniusa között lehetősége nyílik arra, hogy a támogatás összegét felhasználva, megvalósítsa a projektben kitűzött célokat.

Az egyetem régóta nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, ezért nem meglepő módon a támogatás összegét is erre fordítja. Általános cél, hogy a hallgatók közösségi és egyéni szinten is lehetőséget kapjanak a szakmai fejlődésre. Ez utóbbi előfeltétele, hogy ösztönözzék őket, részt vehessenek tudományos kutatásokban, eredményeiket bemutathassák, csatlakozhassanak szakkollégiumokhoz, doktori képzésekhez, egyszóval bekapcsolódjanak  a tudományos élet vérkeringésébe.

Az ELTE az Önálló lépések a tudomány területén című projekt keretein belül társadalmi, természeti és kulturális téren támogatja a tudományos munkát. Teszi ezt oly módon, hogy a három nagy területre (doktori iskolák, szakkollégiumok, TDK-k) – vagyis ahol kutatómunka folyik – kiemelt figyelmet fordít.

Annak érdekében, hogy ezen területeken a tudományos munka az eddigieknél is hatékonyabban folyjon, az ELTE célként tűzte ki a szakkollégiumokban és a doktori iskoláiban új kurzusok indítását, tudományos kiadványok készítését a doktoranduszok és a szakkollégisták eredményeiről, rendezvények szervezését, a honlapok fejlesztését. A tudományos diákkörökben pedig a hallgatói műhelymunka feltételeinek javítását, konferenciák, témaismertető rendezvények és szakmai versenyek szervezését.

Most 2012 decembere van – a projekt időtartamából több van mögöttünk, mint előttünk. Apáczai Csere János azt mondta, „Senki az tudományban felső polcra nem hág, ha az futó idővel igen okosan nem él.” Nos, az ELTE szerintem igyekszik a futó idővel okosan élni: rengeteg azon rendezvények, pályázatok száma, melyek a fenti projekt keretében születtek!

 

Forrás: http://tamop422.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]