Bennünk élő világ

Baktériumok milliárdjai élnek bennünk, a kérdés csak az, hogy velünk vannak vagy ellenünk?

Mikor meghalljuk a baktérium szót, a legtöbbünknek a betegségek jutnak eszünkbe. De ha hozzátesszük, hogy a bennünk élő mikroorganizmusok száma százmilliárdos nagyságú – több mint amennyi sejt felépíti egész szervezetünket – akkor joggal elkerekedik a szemünk. Hogy is van ez?

Rengeteg baktériumfaj él az emberrel szimbiózisban, egyesek nélkül mi sem létezhetnénk. Az emésztőrendszerünkben körülbelül 500-1000 ilyen faj nyüzsög, melyek össztömege elérheti a másfél kilogrammot is. Ezek a mikroorganizmusok anyagcserénk egyensúlyának fenntartásában játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Három fajtájukat tudjuk megkülönböztetni: vannak probiotikumok, patogének és „kétarcúak”. Utóbbiak hatása attól függ, hogy milyen környezetben vannak. A beleink falán túlnyomó részt probiotikumok élnek, melyek gátolják a patogén, azaz a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését. A jótékony baktériumok segítik a szénhidrátok lebontását, szerepet játszanak a K-vitamin előállításában, valamint immunrendszerünk megfelelő működésében.

Immunrendszerünk legyengülésekor azonban a patogén baktériumok a szervezetben betegségeket hozhatnak létre (pl.: különböző gyulladások, szalmonella, vérhas, kolera, pestis, lepra, skarlát és számos nemi betegség), melyekkel szemben antibiotikumokat alkalmazunk. Ugyanakkor egyre sűrűbben hallunk antibiotikum rezisztenciáról. Ahogy megjelenik egy új antibiotikum, a patogén baktérium azonnal elkezd alkalmazkodni. Ha egy baktérium ellenállóvá válik az antibiotikumos kezelésre, akkor azt rezisztens baktériumnak nevezzük. Ekkor a gyógyszer hatásfoka jelentősen lecsökken, mivel egyes törzseket kiszelektál, de a megmaradóak rezisztensek lesznek és ezek fognak tovább szaporodni. Az új antibiotikumok előállítása azonban időigényes, és nagy költségekkel jár, így számuk a rezisztens baktériumok gyors elterjedése miatt egyre csökken. Legtöbbször az antibiotikum helytelen használata miatt alakul ki a rezisztencia. Ugyanis sokan mit sem törődve a használati utasítással hamarabb abbahagyják az antibiotikum szedését, mint azt kéne, így segítik a baktériumok ellenálló képességének kialakulását.

A jövőben ennek következtében egyre több új, módosult betegség, illetve járvány terjedhet el, melyekre a kutatók egyre nagyobb erőfeszítések árán tudják kifejleszteni az ellenszereket.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]