“Díjat nyerni jó!”

A vizsgaidőszak közeledtével elérkezett az Erasmus Szabadegyetem tavaszi félévének utolsó előadása is. Ismét három fiatal és sikeres Erasmus öregdiák mutatkozott be az élet különböző területeiről. Ezúttal a molekuláris biológia, művészettörténet és irodalomtörténet képviselői ismertették szakmájukat olyan átéléssel és elhivatottsággal, melynek kialakulásában Erasmus ösztöndíjuk is nagy szerepet játszott.

Kónya Viktória molekuláris biológus, aki fiatal kutatóként elért sikereiért sokat köszönhet – az Erasmus program segítségével – Brüsszelben töltött időszaknak. Az ekkor kötött nemzetközi barátságok fejlesztették kommunikációs készségét, és toleranciára tanították, a város jó elhelyezkedése pedig számos kirándulási lehetőséget biztosított. Mindig is vonzották a hegyek, és az olyan sportok, mint a síelés, sziklamászás vagy túrázás, így PhD-képzését Ausztriában töltötte, jelenleg is Grazban végzi kutatómunkáját. Egy amerikai folyóiratban megjelent publikációja hozta meg számára a sikert: 2010-ben egy ismert gyógyszergyártó cég asztma és az allergiás betegségek sejtszintű mechanizmusaival kapcsolatos vizsgálataiért díjjal jutalmazta. Ez egy olyan láncreakciót indított el, melynek során sok helyre eljutott, így vidáman jegyezte meg: „Díjat nyerni jó!”

Véri Dániel művészettörténész, Erasmus ösztöndíja keretében, Párizsban ismerkedett meg a Street Art nevű művészeti stílussal. Ez egy olyan európai jelenség, melynek alkotói – az amerikai graffitivel ellentétben – művészeti képzésben vettek részt, csak nem konvencionális felületen élnek tehetségükkel. Az irányzat gyakori eleme a stencil technika, mely egy sablon használatával történő sokszorosító eljárás. Véri Dániel a stílus máig elkötelezett híveként, a Franciaországban töltött félév során részletesen tanulmányozta az egyes művészek ismertetőjegyeit. Nagy mennyiségű képanyaggal tért haza, melyből írt dolgozatáért OTDK első helyezéssel jutalmazták. Véleménye szerint a Street Art folyamatosan beépül a tudományos diskurzusba, miközben Európa országiban is teret hódít. Már csak idő kérdése, és hazánkban is találkozhatunk ezzel a technikával.

A díjazott Erasmus hallgatók sorát Bednanics Gábor, József Attila-díjas irodalomtörténész és kritikus zárta. A 2001-ben Berlinben töltött szemeszter megszervezése több bonyodalommal járt, mint társai esetében, mivel Magyarország még nem volt Európai Uniós tagállam. Ebből adódóan Berlinben nem volt ilyen jelentős magyar invázió, így sok új embert és gondolkodásmódot ismerhetett meg. Céljai között szerepelt az olyan könyvek beszerzése, melyek itthon nem voltak elérhetőek, továbbá a városok irodalomban való megjelenési módjait – később Budapest költészetben való ábrázolását – vizsgálta. Munkája során sok fiatal művésszel találkozott, akik bebizonyították: Magyarországon több alkotó van, mint olvasó. Ennek oka lehet, hogy a művészet az önkifejezés eszköze, melynek egyik opciója lehet az írás, vagy a Street Art.

Az egyetemi szokásokhoz hasonlóan az előadásokat ez esetben is számonkérés követi. Természetesen nem kell megijedni, hiszen az Erasmus Szabadegyetemen a vizsgaidőszak a facebookon feltüntetett kérdések önkéntes alapú megválaszolásában nyilvánul meg. A nyári szünetet követően folytatódik az “oktatás”, az őszi félév első előadására szeptember 28-án került sor, melyre a szervezők új témákkal, de a régi lelkesedéssel várják az érdeklődőket.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]