Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjprogram indul

A Matematikai Intézet Protein Information Technology (PIT) csoportja a tehetséggondozás jegyében indította útjára öt hónapos ösztöndíjprogramját.

A „Nagy rendszerek a természettudományokban és számítógépes szimulációjuk” alprojekt támogatásával meghirdetett, Szent-Györgyi Albertről elnevezett program olyan matematikus szakos hallgatóknak szól, akik tehetségüket bioinformatikai problémák megoldása során kamatoztatnák.

– Az ösztöndíjasok január elején kezdték a munkát, a biológia és a matematika határterületén levő fontos, megoldatlan kérdésekkel foglalkoznak – mondta el Grolmusz Vince egyetemi tanár, az ösztöndíj meghirdetője. A területek magukba foglalják nagy orvosi adatbázisok analízisét, az idegrendszer modellezését és nem-triviális gráfelméleti eszközök alkalmazását fehérjegráfokra.

Jelenleg négy kiváló matematikus MSc-hallgató vesz részt a programban. Kisfaludi-Bak Sándor a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny (2006) első díjasa, matematika OKTV 4. helyezett (2007), az International Mathematical Competition for University Students (IMC, 2009) III. díjasa; Hujter Bálint a 48. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia ezüstérmese, az International Mathematical Competition for University Students (IMC, 2009) II. díjasa; a Természettudományi Kar kiváló hallgatója. Bálint már oktatási tapasztalattal is rendelkezik, illetve tehetséggondozó szakkört is tart. Szalkai Balázs mind matematikából, mind pedig informatikából OKTV első helyezett volt, a nemzetközi programozási olimpián (ACM International Collegiate Programming Contest) többször is országos első helyezést kapott, de fizikai és matematikai nemzetközi diákolimpiákon is ezüst és bronzéremmel gazdagodott. Vásárhelyi Bálint Márk évek óta részt vesz a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok munkájában, a matematikus szak mellett párhuzamosan a biológus szakot is végzi, ezen kívül matematikai táborokat szervez és egyetemi gyakorlatokat is tart.

Forrás: kp.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]