Középkori udvari kultúra az ELTE-n

Michelle Szkilnik, az Université de Paris III Sorbonne Nouvelle professzora a középkori irodalom világát tárja fel a hallgatóság előtt.

A programsorozat nyitányaként Michelle Szkilnik, az Université de Paris III Sorbonne Nouvelle professzora 2011. június 2-án és 3-án tart mesterkurzust, amelyeken a 13. századi prózaregényekről lesz szó. Szkilnik professzor a középkori irodalom nemzetközileg elismert szaktekintélye, több szövegkiadás gondozója és kiadója, illetve az Udvari Irodalom Nemzetközi Társaság elnöke is. A Társaság 2010 ősze óta magyar tagozattal is rendelkezik, amelyet Egedi-Kovács Emese, a Bölcsészettudományi Kar doktorjelöltje alapított. A hazai kezdeményezés egyrészt hatékonyan segíti a magyar kutatók munkáját, másrészt folyamatos nemzetközi kapcsolattartást tesz lehetővé, amely a gyorsan fejlődő tudományágban kiemelt jelentőségű.

Michelle Szkilnik előadássorozatát a Littérature et Folklore dans le récit médiéval (Irodalom és folklór a középkori elbeszélésben) című tanulmánykötet bemutatója követi, amelyre június 3-án, 18 órakor a Francia Intézetben kerül sor. Köszöntőt mond François Laquièze, a Francia Intézet igazgatója, a kötetet Michelle Szkilnik és Szabics Imre (ELTE Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék – Eötvös József Collegium) professzorok, illetve Egedi-Kovács Emese mutatják be. Az Eötvös Collegium gondozásában megjelenő könyv a 2010-es konferencia anyagát foglalja össze, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a Paris III – Sorbonne Nouvelle, az ELTE BTK, a CIEF és az Eötvös Collegium támogatásával.

A tradíció folytatásaként értelmezhető az Udvari kultúrák közötti párbeszéd című interdiszciplináris konferencia, amelynek előadásai június 3-án és 4-én is nyilvánosak lesznek. A fővédnök és támogató Michelle Szkilnik mellett többek között Christine Ferlampin-Acher is előadást tart. A szervezők fontos célkitűzése volt, hogy az Egyetem középkori irodalommal foglalkozó kutatócsoportjainak párbeszédet biztosítsanak, így a francia nyelvterület mellett a spanyol, a portugál és a magyar középkori kultúra iránt érdeklődők is igazi kuriózumra számíthatnak.

A programsorozat létrejöttét az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi TÁMOP-pályázat támogatja. Bővebb információ a pályázat honlapján, a http://kp.elte.hu oldalon található.    

 

Michelle Szkilnik doktori kurzusának időpontja és helye:

2011. június 2. és 3. 9:30 – 12:00

ELTE Bölcsészettudományi Kar, Doktori Kiválósági Központ, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

A könyvbemutató időpontja és helye:

2011. június 3. 18:00

Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő út 17.

A konferencia időpontja és helye:

2011. június 3. és 4. 9:30 – 17:00

ELTE Bölcsészettudományi Kar, Kari Tanácsterem, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]