Humboldt-díjat kapott Tél Tamás

Tél Tamás, az ELTE Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi tanárát Urlik Feudel, az Oldenburgi Egyetem professzora terjesztette fel a díjra.

A bonni székhelyű Alexander von Humboldt Alapítvány évente mintegy száz külföldi tudóst részesít kitüntetésben. A tudomány és kultúra támogatását szolgáló szervezet pályázatán jelöléssel lehet részt venni. A díj pénzjutalommal jár, emellett a díjazottak egy 6-12 hónapos szabadon választott kutatási projektet is megvalósíthatnak Németországban.

Tél Tamás 1975-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen okleveles fizikusként, egyetemünkön 1977 óta oktat. 1982-ben jelent meg első magyar nyelven írt könyve, mely a Káosz címet viseli. A káosz kutatása fordulatot jelentett a fizika világában, ugyanis áttörést hozott a jelenségek szemléletében. Tél professzor kutatásai során hidrodinamikával, azon belül pedig a sodródással és a szennyezések terjedésével foglalkozott.  Egyik legérdekesebb kísérlete során kajakot bérelt és a Duna szentendrei kanyarívében hagyta, hogy a víz sodorja a hajót. A kísérletben a kajak volt a szennyező részecske modellje, ezzel a vizsgálattal Tél Tamás beigazolta a hidrodinamikai egyenleteket. Laboratóriumi munkája során olyan kísérleteket végez, melyekkel ciklont, frontot és hasonló légköri jelenségeket kicsinyítve modellezhetők.

Munkatársával, Juhász Andrással megszervezte a fizika tanárok doktori továbbképzését. A képzésre a már végzett, tanítási tapasztalattal bíró tanárokat várják, a hallgatóknak ki kell választaniuk egy új tudományos eredményt, amely eddig még nem került bele a fizika középiskolás tanrendjébe és legalább szakköri tanításban oktatniuk kell a kiválasztott tananyagot.

Kiss Zsuzsanna
ELTE Online