Versenykiírás, játékszabályok

ELTE-BEAC Lágymányosi Bajnokság

 

1.Helyszín:

ELTE Bogdánfy úti műfüves pályák
1117 Budapest, Bogdánfy út 10/A, az ELTE műfüves pályái. Megközelíthető a 4-6-os villamos Petőfi híd budai hídfő állomásától pár perc sétával. Október végétől március közepéig a pálya fűtött sátorral fedett.

Kőrösi Csoma Sándor Kollégium (KCSSK)
1118 Budapest, Dayka Gábor utca 4. KCSSK kollégium műfüves pályája. Megközelíthető Újbuda-központtól tíz perces utazással, az 53-150-154-es autóbusszal.

2.Időpont

Az őszi bajnokságok szeptembertől decemberig, a tavaszi bajnokságok márciustól júniusig az alábbi idősávokban folynak:

Bogdánfy út:

Hétfő: 17:30-22:00 két bajnokság (C és D-liga)

Kedd: 17:30-19:45 és 19:45-22:00 (A és D-Liga)

Szerda: 17:30-22:00 két bajnokság; (B és D-liga)

Csütörtök: 17:30-19:45 és 19:45-22:00 (C és D-liga)

 

KCSSK kollégium:

Hétfő: 17:00-22:00 egy bajnokság (D-Liga)

Péntek: 17:00-22:00 egy bajnokság (C-Liga)

 

3.A bajnokság rendszere

A bajnokság lebonyolítása
A bajnokságok négy osztályban, A (első osztály), B (másodosztály), C (harmadosztály) és D (negyed osztály) zajlanak. Játéknaponként 12 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni, tehát 11 mérkőzés garantált! Ha a nevező csapatok száma nem éri el a 12 csapatot a szervezők a lebonyolítási rendszerről a bajnokság előtt értesítik a csapatokat. A feljutó és kieső csapatok számáról, a szervezők minden bajnokság előtt értesítik a csapatokat.

A bajnokság helyezéseinek eldöntése
A mérkőzés győztese 3, döntetlen eredmény esetén mindkét csapat 1-1 pontot kap. Vereség esetén a csapat nem kap pontot. Azonos pontszám esetén az eredmények az alábbiak szerint kerülnek meghatározásra:

1) egymás elleni játszott mérkőzés eredménye
2) az lejátszott mérkőzések gólkülönbsége
3) mérkőzéseken rúgott több gól
4) sorsolás
Ha több csapat is azonos pontszámmal végez, úgy az egymás ellen elért eredményeik alapján létrehozott minitabella dönt.

4. Játékszabályok

Egy játékos egy bajnokságban csak egy csapatban játszhat. A mérkőzések 2 x 20 percig tartanak, futóórával, szünet nélkül. Mérkőzésenként 1-1 egyperces időkérés engedélyezett csapatonként. A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzések futsal szabályok szerint kerülnek megrendezésre, de 5-ös méretű labdával, becsúszó szerelés tiltása mellett. Minden csapat köteles egységes, azonos színű szerelésről valamint labdáról gondoskodni. A játékszabályokról részletes tájékoztató található a bajnokság honlapján. A játékszabályzatban nem tárgyalt kérdések esetén a futsal szabálykönyve az irányadó, valamint a szervező bizottság és a játékvezető hivatott dönteni és szabályt értelmezni a vitás kérdésekben.

5. Nevezés

Játékjogosultság
Az ELTE-BEAC Futsal Bajnokságok az ELTE egyetemi bajnoksága. Bajnokságunkra elsősorban az ELTE aktív hallgatói, alumni hallgatói és dolgozói nevezését várjuk. A volt ELTE-s hallgatók szereplése Alumni Szervezetbe történő regisztrációhoz kötött. A kedvezményt az ELTE, az https://www.elte.hu/alumni oldalon történő regisztrációt követően tudjátok, igénybe venni. Ezen kívül fogadjuk társegyetemeink aktív hallgatóinak jelentkezését is.

Bajnokságunk csapatait kategóriákba soroltuk:
• hallgatói csapat: aktív egyetemi hallgató / ELTE-s alumni / ELTE-s dolgozó
• vegyes csapat: aktív egyetemi hallgató / ELTE-s alumni / ELTE-s dolgozó +1 – 3 külsős játékos
A hallgatói jogviszonyt a bajnokság első fordulójáig, érvényes diákigazolvánnyal vagy jogviszony igazolással kell igazolni.

Nevezéssel kapcsolatos szabályok:
D-liga
A bajnokságban újonnan induló csapatok csak a D-ligába nevezhetnek, amelyek feltöltésénél figyelembe vesszük a csapatok összetételét. Elsőbbséget élveznek a minél több ELTE-s hallgatóval nevező csapatok, a társegyetemi hallgatói csapatokkal és a vegyes csapatokkal szemben.

C-Liga
Fontos, hogy a C-Ligákba a jelentkezési sorrend dönti el ki melyik napon megrendezendő harmadosztályba tud nevezni, tehát sem az “újonnan feljutó” sem pedig a “régi” csapatok nem élveznek elsőbbséget!

Nevezési díj:
A nevezési díj hallgatói csapatok számára 41000 ft vegyes csapatoknak pedig 46000 ft. A csapatok a bajnokságra történő nevezése a nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetésével válik véglegessé. A nevezési díjat minden csapat az első forduló előtt köteles rendezni készpénzben a helyszíni szervezőknél, vagy átutalással a szervezők által megadott számlaszámra.

6. Díjazás

A bajnokságok befejeztével minden dobogós csapat tagjait egyedi BEAC-os éremmel, továbbá az első helyezettek csapatokat kupával díjazzuk. Az első három helyezett mellett az A-B-C ligák gólkirályait különdíjjal jutalmazzuk. A díjakat az ELTE-BEAC Futsal Bajnokságok közös díjátadóján tudják átvenni a csapatok.

7. Egyéb rendelkezések:

• A csapatok játékosai és szurkolói kötelesek a Fair Play szellemében viselkedni a mérkőzések előtt/alatt/után is.
• A játékosok által a sporttelepen okozott illetve elszenvedett károkért (öltöző berendezése, ellopott tárgyak, autók megrongálása… stb.) a szervezők nem tudnak felelősséget vállalni, ezért kérjük mindenki fokozottan vigyázzon a sporttelep berendezéseire, a parkoló autókra, és saját értéktárgyaira is.
• A bajnokságokra történő nevezéssel, a játékosok elfogadják a bajnokság versenykiírását és játékszabályait.
• A mérkőzéseken saját felelősségre vesznek részt, aktuális egészségi állapotuk tudatában.
• A bajnokságról szöveges beszámolók, fotók illetve videofelvételek készülhetnek, amiket a szervezők a weboldalon és a facebook oldalon tesznek közzé.
• Mérkőzés halasztására és megóvására nincs lehetőség.

JÁTÉKSZABÁLYOK

Játéktér, labda, játékosok felszerelése

Játéktér
A játéktér a vonalak által határolt rész. A vonal a játéktérhez tartozik. Az alapvonal mögött a mérkőzés alatt senki nem tartózkodhat.
Labda
A labda 5-ös méretű. A labdáról minden csapatnak gondoskodnia kell!
Játékosok felszerelése
A pályára kizárólag hernyótalpas (turf) cipőben vagy lapos talpú (teremcipő, edzőcipő) lehet pályára lépni. Bármilyen stoplis cipő használata szigorúan tilos! Sípcsontvédő használata nem kötelező, de ajánlott.

 

Játékosok száma, csere

Játékosok száma
A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzés elkezdéséhez minimum 3 fő szükséges. A mérkőzésnek vége van, ha a meccs folyamán bármely okokból 3 fő alá csökken a játékosok száma egy csapaton belül.
Csere
Cserélni folyamatosan lehet. Cserélni kizárólag az oldalvonalon feltüntetett cserezónában lehet, a sérült játékos bárhol lemehet, de az új játékos csak cserezónában léphet be a játéktérre. Előbb a lecserélt játékosnak kell elhagynia a játékteret, utána mehet csak be a másik játékos.

A játék kezdete, a mérkőzés időtartama

A játék kezdete
A meccs kezdőrúgással kezdődik. A játékvezető pénzfeldobással vagy megegyezéssel dönti el a kezdés jogát. Az egyik félidőt az egyik, a másik félidőt a másik csapat kezdi. A kezdőrúgást a játéktér középpontjáról kell elvégezni az ellenfél térfele felé. A kezdőrúgásnál az ellenfél 3 méternél jobban nem közelítheti meg a labdát. Kezdőrúgásból közvetlenül gól nem szerezhető.

A mérkőzés időtartama
A játékidő 2×20 perc futóórával. Félidei szünet nincs, a csapatok térfélcsere után azonnal kezdik a második félidőt. A csapatok egy mérkőzés alatt egy egyperces időkérésre jogosultak. A játékidőben megítélt szabadrúgás vagy büntetőrúgás végrehajtására a játékidő leteltét követően is lehetőséget kell adni. A valamilyen ok miatt beszüntetett mérkőzés lejátszásáról a bajnokság szervezői döntenek.

A kapus játéka

Általános szabályok
A kapusról is van szöglet. Ha az alapvonalon megy ki a labda és az ellenfél érintette utoljára, a kapus a labdát minden esetben kézzel hozza játékba. Kirúgás nincs! A labdát a kapus a pályán bárhová dobhatja, de a 6-ost el kell hagynia. A kapus a játékban lévő labdát berúghatja az ellenfél kapujába, azaz gólt érhet el. Az ellenfélről az alapvonalon túljutott labdát a kapus kidobással hozza játékba, de gólt közvetlenül nem érhet el belőle. A kapus a labdát 4 másodpercen belül kell, hogy játékba hozza. A szándékos hazaadást és az oldalrúgást a kapus nem foghatja meg.

Kapusjáték mezőnyben
A kapus abban az esetben kaphatja vissza a labdát a csapattársától a saját térfelén, amit már megjátszott, ha az ellenfél játékosa érintette a labdát, vagy játékmegszakítás történt. Ha a kapus mégis játékba avatkozik, akkor közvetett szabadrúgás következik onnan, ahol a kapus hozzáért, ha az a 6-oson belül volt, akkor a 6-os legközelebbi pontjáról.

Szabálysértések és büntetések

Futsal szabályok szerint, a szabálytalanságok közvetlen szabadrúgással, büntetőrúgással vagy közvetett szabadrúgással büntetendők. Becsúszó szerelés tilos az ellenfél birtokában lévő labdára, kivéve a saját büntetőterületén belül tartózkodó kapus védése részeként!

Szabadrúgás
Szabálytalanság esetén a játékvezető szabadrúgást ítél, az előnyszabály figyelembe vételével. A sorfalnak minimum 5 méterre kell állnia a labdától. A szabadrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. Ha az elrúgást az ellenfél játékosa szándékosan akadályozza, akkor a játékvezető sárga lappal figyelmeztetheti.

Sárga lap
Sportszerűtlen játék esetén a játékvezető sárga lappal figyelmeztetheti a szabálytalanságot elkövető játékost vagy cserejátékost.

Kétperces kiállítás
A gólt vagy nyilvánvaló gólhelyzetet megakadályozó vagy az ismételten sárga lapos szabálytalanságot elkövető játékost, a játékvezető 2 percre kiállíthatja.

Piroslap
Súlyos szabálytalanságot, kirívó sportszerűtlenséget vagy erőszakos cselekedetet elkövető játékost a játékvezető piros lappal (végleg) kiállíthatja. A kiállított játékos helyére csak egy csapattársa állhat be, a 2 perces büntetés letelte után, vagy ha a kiállítással sújtott csapat gólt kap és a csapat létszáma kevesebb, mint az ellenfélé. A piros lappal kiállított játékos köteles elhagyni a játékteret és a pályát is a játékvezető kérésére.

Pontrúgások

Szögletrúgás
A szögleteket a sarokpontról kell elvégezni, 4 másodpercen belül. Az ellenfél játékosának legalább 5 méterre kell állnia a labdától.

Oldalrúgás
Az oldalvonalat elhagyó labdát csak oldalrúgással lehet játékba hozni. Oldalrúgás esetén a labdát az oldalvonalra kell helyezni, ahol a labda a játékteret elhagyta, úgy hogy a labda egy része legalább érintse a vonalat. A rúgó játékosnak a labdát a játéktéren kívül állva, lábbal a játéktérre kell juttatni Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 5 m-re kell állni. Az oldalrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. A rúgó játékos csak akkor érhet újra a labdához, ha azt más is érintette már.

Büntetőrúgás
Hat méterről kell elvégezni. A labdát a hatos vonalára kell tenni, egyenlő távolságra a két kapufától. A rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell. A kapusnak a gólvonalon kell állni és előre a rúgás pillanatáig nem mozdulhat el. Oldalra a gólvonalon bármely irányban mozoghat. Minden más játékosnak a játéktéren belül kell lenni, a büntetőterületen kívül kell állni, a büntetőpont mögött, legalább 5 m-re a labdától és a rúgást végző játékost nem szabad akadályozni.

Halmozott szabálytalanságok

Halmozott szabálytalanságnak nevezzük a közvetlen szabadrúgásokat maga után vonó cselekedeteket, amelyekből a csapatok félidőnként 5-5-t követhetnek el. Az 5. szabálytalanság megtörténtekor a játékvezető figyelmezteti a vétkes csapatot. Előnyszabály alkalmazása esetén a játékvezetőnek kötelessége a közvetlen szabálytalanság feljegyzésére, illetve erről játékmegszakítás során szóban tájékoztatni a csapatokat. A játékvezető az előnyszabály alkalmazásával továbbengedheti a játékot, ha a csapat még nem érte el az 5 halmozott szabálytalanságot, és az ellenfél nem semmisített meg gólt vagy nyilvánvaló gólszerzési lehetőséget.

Az első öt szabálytalanság esetén
– sorfal állhat a rúgó játékos elé
– az ellenfél játékosainak minimum 5 m-re kell a letett labdától állni
– a szabadrúgásból közvetlenül érhető el gól.
A 6. szabálytalanságtól kisbüntető következik. Abban az esetben, ha 6. szabálytalanság a kapuvonaltól távolabb, mint 10 m-re történt, akkor az ellenfél a büntetőrúgást 10 méterről végzi. Akkor, ha a 6. szabálytalanság a kapuvonalhoz közelebb, mint 10 m-re történt, akkor az ellenfél választhat, hogy 10 méterről vagy a szabálytalanság helyéről végzi a rúgást
A hatodik szabálytalanságtól kezdve az alábbiak szerint kell eljárni:
– a kapus nem állíthat sorfalat
– a rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell
– a kapusnak a büntetőterületen belül, a labdától legalább 5 m-re kell állni
– a rúgást végző játékos kivételével valamennyi játékosnak a labda képzeletbeli vonala mögött, legalább 5 m-re a labdától kell állni, úgy hogy a rúgást végző játékost nem akadályozhatják a rúgás kivitelezésében.
– a rúgást végző játékosnak a labdát előre, a kapura kell rúgni, nem passzolhatja le egy csapattársnak
– a rúgás után nem érintheti egy játékos sem újra a labdát, mindaddig, míg azt a kapus nem érintette, vagy a labda a kapufákról vissza nem pattant;
– 6 m-en belül a gólvonaltól nem lehet egy szabadrúgást sem elvégezni. Ilyen esetben büntetőrúgást kell ítélni.

Kiegészítő szabályzatok

Ezen játékszabályzatban nem tárgyalt kérdések esetén a futsal szabálykönyve az irányadó, valamint a szervező bizottság és a játékvezető hivatott dönteni és szabályt értelmezni a vitás kérdésekben.
https://www.fifa.com/mm/Document/FootballDevelopment/Refereeing/02/36/01/11/LawsofthegamewebEN_Neutral.pdf