Európa 12 topcsapata lépett! – Létrehozták a Szuperligát!

Robbant a bomba! Vasárnap éjfélkor a 12 klub bejelentette, hogy létrehozzák a Szuperligát. Földrengésszerű események történtek a futballban. Most azt járjuk körül, hogy mégis mi vezetett ideáig, miért pont most történt meg, miképp, hogyan fog kinézni és átalakulni a világ futballja.

A Szuperliga terve már évek óta ott lógott a levegőben. Várható volt, hogy előbb vagy utóbb történni fog valami. Sokan csak üres fenyegetésnek éreztek ezt, de a COVID–19 okozta gazdasági krízis meggyorsította a folyamatokat. Nézzük először is a 12 alapító csapatot: AC Milan, Arsenal, Atletico, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid, Tottenham. Hat angol klub, három spanyol, illetve három olasz. Egyelőre egy német és francia csapat sem tagja a klubnak. A Bayern és a Dortmund nem is szeretne csatlakozni. De hogyan fog ez a liga kinézni?

A tervek szerint húsz csapat fog benne részt venni. Tizenöt állandó résztvevő (három együttes még nem jelezte a csatlakozási szándékát) és öt változó csapat szerepelne benne. Két tízes csoport lenne, az első három helyezettek automatikusan bejutnak a legjobb nyolc közé, a negyedik és az ötödik helyezett pedig rájátszást követően. Az alapszakasz összesen 18 meccset garantálna tehát minden csapatnak. Ez mindenképpen hatalmas ugrás lenne, hiszen egy BL-szezonban, ha egy csapat eljut a döntőig, akkor is maximum 13 találkozón lépne pályára. Most egy klub akár 25 meccset is játszhatna. A nemzeti bajnokságok megmaradnának, ugyanakkor kétséges, hogy milyen verseny lenne ott, és mennyi energia maradna a játékosoknak még a bajnokságra.

Miért most léptek a klubok?

A világjárvány súlyosan érintette a topcsapatokat. A Barca és a Real is súlyos pénzügyi válságba került, de a Spurs is több száz milliós hitelt vett fel, ahogyan az Inter és a Milan sem áll jól anyagilag. Bár az UEFA nem olyan régen előállt egy reformtervvel, amely átalakította volna a BL-t, de ez nem volt megfelelő ezek szerint.

Nem tudott érdemben segítséget nyújtani az UEFA a kluboknak, nem kínált megfelelő alternatívát. Szintén nem túl üdvözölendő ez az egészen túlzsúfolt naptár, csak azért, hogy időben lehessen Eb-t rendezni nézők előtt. Az UEFA ragaszkodik a nézők előtti Eb-hez, és nem különösebben foglalkozik már a járvánnyal. Az UEFA-t nem kell tehát félteni, de a FIFA-t sem, gondoljunk a téli katari világbajnokságra, ahol rabszolgamunkával épülnek a stadionok.

Érhető lépés, hogy a kluboknak elegük lett ebből a rendszerből. De pontosan mennyi pénzről is lenne nagyjából szó? Az új tornament 10 milliárd euró szolidaritási pénzt kínálna a kisebb csapatoknak, 23 évre, egy évre 434 millió euró lenne ez, négyszer annyi, mint amit az UEFA adni tud a BL-selejtezőkben indulóknak. Az ESL (European Super League) tehát nekik is segítséget kínálna. Az ESL 3,5 milliárd eurót osztana szét a 15 állandó csapat között, és az egy évben befolyt összeg akár 400 millió euró is lehet egy egyesület számára. Jelenleg aki megnyeri a BL-t, az százmillió eurót kap.  

A topkluboknak fontos a stabilitás, hogy tudjanak tervezni. A COVID–19 most ez keresztülhúzta. Az új ligának köszönhetően biztos, kiszámítható összeg folyna be a kasszákba minden évben. Gondoljunk most éppen a Liverpoolra, aki nem olyan rég bajnokságot, BL-t nyert, de a sérülések miatt, a folyamatos sorozatterhelés miatt nem jut be a BL-be jövőre. A tulajdonosoknak nagy pénzügyi kiesés, nem lehet igazolni, hitelt visszafizetni. Így logikus az ő részükről, hogy a stabil anyagiakat nézik.

Nézzük meg, miképpen látják a helyzetet a tulajdonosok, csapatvezetők.

Florentino Perez azt mondta, hogy segíti akarják a futballt minden szinten, kiemelte, hogy egyedül ez az a sport, aminek több mint négymilliárd rajongója van, és felelősségünk, hogy kiszolgáljuk a szurkolók vágyait.

Andrea Agnelli, a Juventus elnöke azt mondta, hogy ez a 12 alapítócsapat képvisel több milliárd nézőt a világban, és rendelkeznek 99 európai trófeával. Közösen fel kell lépniük ebben a kritikus pillanatban, és megreformálni az európai futballt, hogy ez fentartható legyen hosszú távon.

Joel Glazer, a Manchester United társelnöke úgy érvelt, hogy a világ legjobb csapatai, játékosai fognak hétről hétre játszani, és a Szuperliga egy új fejezetet nyit az európai futballban, ami biztosítja a versenyt, lehetőségeket.

Az UEFA és a FIFA nem tétlenkedett. Megfenyegette a klubokat, hogy azok a játékosok, akik részt vesznek a Szuperligában, nem léphetnek pályára az Eb-n, vb-n, hazájuk bajnokságából pedig ki kell őket zárni.  Ez a fenyegetés tartalom nélküli. Ugyan ki lenne kíváncsi az angol bajnokságra a top hat csapat nélkül? Ki nézné a spanyol bajnokságot a Real és a Barca nélkül? Ki venne jegyet az Eb-re, ha nincsenek ott a legnagyobb sztárok? Ennek így semmi értelme. Nyilvánvaló, hogy a kisebb csapatoknak sem lenne érdeke, ha kizárnák a legjobbakat a bajnokságból, mert elesnének a téves közvetítésektől. Erre azért sok esélyt ne adjunk.

A legtöbb szurkoló, korábbi játékos fel van háborodva. A Liverpool-szurkolók például máris kifejezték a tiltakozásukat.

A Liverpool-drukkerek nem örülnek

Dejan Lovren, a Liverpool korábbi játékosa is írt Twitterre, ahol kifogásolta, hogy mindenki csak a pénzügyi oldalt nézi, az európai futball pedig összeomlik. Bízik benne, hogy meg lehet oldani ezt a szituációt.

Jürgen Klopp 2019-ben elvette a Szuperligát. Azt mondta, hogy bízik benne, hogy nem fog ez megtörténni. Unalmas lenne, hogyha folyton a Real és a Liverpool játszana egymással, számára a BL a Szuperliga.

Kétségtelen tény, hogy a Szuperliga még jobban kinyitná az ollót, és nem lehetnénk szemtanúi annak, hogy a Slavia Praha játszik az Arsenallal, a Fradi a Juventusszal, Barcával. Problémás, hogy ebbe az elit klubba igen nehezen lehetne csak beférni. Ugyanakkor ne legyünk naivak sem. A futball már régen a legnagyobb csapatok játszótere. A BL-ben már nincsenek igazi csodák. Legutóbb ez még 2004-ben történt, akkor a Porto nyerte meg a sorozatot. Azóta csak az angol, német, spanyol, olasz bajnokság topcsapati nyerték meg a sorozatot. Manapság reálisan nézve is maximum öt-hat csapatnak van esélye BL-t nyerni. Az őszi BL-csoportmeccsek sokszor unalmasak, tét nélküliek. A nézőket a legjobb meccsek érdeklik, nem sokan kíváncsiak egy Sevilla–Krasznodar, Lazio–Zenit meccsre.

Egyelőre itt állunk. Érdekes napok, hetek jönnek, ebben biztosak lehetünk.

A szurkolók sorra osztják az alábbi képet.

Képek forrása: reddit.com, thesun.co.uk, skysport.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]