Kik játszanak majd a döntőért? – Jön a BL-nyegyeddöntők második felvonása!

Jönnek a visszavágók: kedden PSG–Bayern, illetve Porto–Chelsea, szerdán pedig Liverpool–Real Madrid, illetve Dortmund–Manchester City. Mik az esélyek, hogyan zajlottak a párharcok első felvonásai? Elemzés és esélyek.

Kezdjük a Real Madrid Liverpoollal! Mind a két együttes 2-1-re győzött a hétvégén egy igen fontos találkozón. A Liverpool idén még nem tudott nyerni hazai pályán, sőt, zsinórban hat meccsen kapott ki, most végre nyert a csapat az Aston Villa ellen. A Real Madrid pedig egy izgalmas, színvonalas meccsen győzte le a Barcát és szállt ismét küzdelembe a bajnoki címért. De mi is történt az első találkozón?

Jürgen Klopp elszámította magát. Amikor a 42. percben lecserélte Naby Keïtát, beismerte, hogy hibázott a felállást illetően. A német mester azt mondta, hogy azért rakta be a csapatba őt, mert a cseleivel képes lett volna megbontani a Real Madrid védelmét. Nos, számítása nem jött be, a középpályás egészen borzalmasan játszott. Persze nemcsak ő, hanem az egész csapat. Először is lássunk pár példát, miért kapta le Klopp a játékosát.

Naby Keïta lemarásban volt, Alexander-Arnoldra ketten is vezették a labdát.
Megint rosszul helyezkedett, közelebb kellett volna lenni Modrichoz.

Persze nemcsak neki volt rossz meccse, ezt Klopp ki is emelte, de látványosan nem tartotta be a taktikát. A Liverpool letámadása nem működött.

Kroost nem támadta meg Jota, aki szabadon ívelhette oda a labdát. Óriási felelőtlenség volt ez a Liverpool játékosaitól. Phillps helyezkedése is borzalmas!

Klopp csapata bátortalan volt, az első játékrészben gyengén játszott, ráadásul Alexander-Arnold gyermeteg hibát vétett a Real góljánál. A második félidő elején már más felfogással jött ki a Pool, ez pedig ahhoz volt elég, hogy némi remény maradjon számukra a visszavágóra.

A Real Madrid pedig a sok hiányzó ellenére is jól játszott. Remekül használta ki Zidane együttese a Liverpool hibáit, jól játszottak Alexander-Arnold oldalára, a letámadás szintén rendben volt. Zidane lemeccselte Kloppot, ez nem vitás.

A visszavágó ugyanakkor még nyitott lehet, köszönhetően Mohamed Szalah góljának, de meglepetés lenne, ha összejönne a továbbjutás a Poolnak. Vinicius hatalmasat játszott az első meccsen, és a sebességével valószínűleg sok gondot fog okozni megint a Liverpoolnak. Ha nézők előtt rendeznék meg a találkozót, sokkal nyitottabb lenne a párharc, így viszont kisebb csoda kellene az angol csapattól a négybe jutáshoz.

Egészen parádésre sikeredett a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő visszavágója. A Bayern–PSG mérkőzés első félideje nagyon magas színvonalú játékot hozott, és remekül szórakozhattunk. Bár a Bayern München felállt kétgólos hátrányból, mégis a PSG nyerte meg a meccset. Miért alakult így a találkozó, van-e még esélye a Bayernnek?

Először is: a minőségi helyzeteket nézve döbbenetes fölénnyel kellett volna a Bayernnek nyernie. A hazai csapat 3,79-es xG-t hozott össze, míg a PSG 1,35-öt. Vagyis ennek egy sima, 4-1-es hazai győzelemnek kellett volna lennie. Mégsem így alakult. A Bayern nagyon megérezte Robert Lewandoski hiányát, nem volt igazi befejezőcsatár a bajoroknál.

A PSG pedig hiába vérzett sok sebből, remekül kihasználta a Bayern agresszív, magasra tolt védővonalát. A német csapatnak szinte nem volt középpályája sem, a védekezése pedig több helyen volt kifogásolható.

Az első gólnál látható, hogy nagyon nagy volt a távolság Süle és Alaba között. A résbe pedig Neymar jól futott be, majd indította Mbappét

Az biztos, hogy a két kényszerű csere nem segített a Bayernnek, ugyanakkor Davies beállásával még intenzívebb lett a Bayern baloldala. Szegény Dagbát annyiszor forgatták és játszották ki, ahányszor csak akarták Comannal.

A Bayern totális futballjának meg lett a böjtje, a PSG jó kontrákkal verte meg a münchenieket.

Megfigyelhető volt, hogy a PSG fentebb hagyta Neymart és Mbappét is, így könnyedén sikerült kontrákat végigvinni. Az eredménye meg is lett.

Azt azonban látni kell, hogy mégis közel 4-es xG-t hozott össze a Bayern, és 31-szer (!) lőttek kapura, vagyis a PSG védekezése nem volt rendben. Ráadásul Marquinhos is kiesett. A visszavágón minden esélye megvan a címvédőnek, hogy sikerüljön a továbbjutás. Várhatóan ugyanakkora elánnál fognak nekimenni a PSG-nek, és ha sikerül ugyanannyi minőségi helyzetet kialakítaniuk, és ezeket gólra is váltják, akár több góllal is nyerhet a München. A kulcs megint az lesz, hogy a PSG miképp tudja kihasználni azt a kevés helyzetet, ami adódik előtte, Mbappé ebben például zseniális volt az első meccsen.

Annak ellenére tehát, hogy remek, gólgazdag meccs volt, megmutatkoztak mind a Bayern, mind a PSG hiányosságai. Ha ismételni szeretne a Bayern, mindenképp jobban kell levédekezni a kontrákat, a PSG pedig kevesebb helyzetet kell, hogy engedjen az ellenfelének.

A Manchester City a papírformának megfelelően legyőzte a Dortmundot 2-1-re. A meccs képe, az xG-modell szerint is reális eredmény született, de az idegenben szerzett góljának köszönhetően lehet esélye a Dortmundnak továbbjutni. Mi történt az első összecsapáson, lehet-e valós esélye a német együttesnek a négybe kerülésre?

A City első gólja egy nagy hibából született. Emre Can adta el felelőletlenül a labdát, a kontrát pedig nagyon szépen végigvitték a hazai játékosok.

A City védői magasan védekezett, szorosan, közel egymáshoz, ahogyan a három belső középpályás jól zárta a terüleket. Can szerette volna a szélre fordítani a labdát, de csúnyán elpasszolta.

Mahrez így teljesen üresen tudott jönni a szélen, megkapta a labdát, azt visszajátszotta, Kevin de Bruyne pedig berúgta. Kíméletlen kontra volt.

A VAR működése rendkívül érdekes volt ezen a meccsen is. Vitán felül áll, hogy a technikával nincsen semmilyen probléma, hiszen az teszi a dolgát. A gond abból van, hogy emberek döntenek. Amíg az első esetben remek döntés született, Can nem volt szabálytalan, ráadásul Rodri kezét találta el a labda, addig a második esetben hibás döntés született.

Can eléggé suta mozdulatot tett, Rodri fejét nem, csak a térdét találta el egy kicsit, de a spanyol játékos kézzel ért a labdába.
Ederson hibázott nagyot, tisztán látható, hogy Bellingham a labdát rúgta el, nem Ederson lábát, mégsem adta meg a gólt bíró. Érthetetlen döntés született.

Teljesen más lett volna tehát a meccsképe, ha sikerül a Dortmundnak kiegyenlíteni, de ez nem következett be. Mindenképpen felül kellene vizsgálni a VAR működési rendszerét, mert hiába adott a technika, így is rengeteg rossz döntés születik.

Az egyenlítés végül csak összejött, Haaland perdítette gyönyörűen a labdát Reus elé, aki húsz (!) tétmeccs után szerzett megint gólt. Úgy tűnik, most végre valami átszakadt nála, a hétvégén is eredményes volt a Stuttgart ellen.

A City végül a 89. percben megszerezte a győztes gólt Foden révén.

A City tehát győzött, abszolút megérdemelten, hiszen dominálta a mérkőzést, több helyzete volt, de a Dortmund az idegenbeli góljának köszönhetően megőrizte a továbbjutás esélyét. Kemény meccs lesz a visszavágó, hiszen a Manchester City számtalanszor bizonyította már a BL-ben az elmúlt években, hogy bármikor, bárki ellen ki tud esni a legjobb nyolc között. Most az ellenkezőjét kéne bemutatniuk, ha tovább szeretnének jutni.

Aki csak az eredményt látta, az biztosan úgy gondolta, hogy a Chelsea tükörsima meccsen győzte le a Portót. Ez egyáltalán nem volt igaz. A Chelsea az első félidőben mindössze egyszer próbálkozott kapura menő lövéssel, és abból gól is született! A Porto ellenben nyolcszor. A Portónak kellett volna tehát vezetni, de Mason Mount remek góljával mégis a Chelsea fordult előnnyel a második félidőre.

A második félidőben a Porto rákapcsolt, ment előre, és bár az egyenlítés nem sikerült, Mendynek kellett párszor védenie. A Chelsea pedig főképpen a Porto védelmi hibái után került gólhelyzetbe.

A második gól is egy hatalmas bakit követően jött össze a 85. percben. Chilwell pedig magabiztosan értékesítette a helyzetet.

A Chelsea pragmatikusan játszott, ugyanakkor a Porto mégis összehozott 1,68 xG-t, ami figyelmeztető jel lehet a londoniak számára. Nem dőlt még el a visszavágó, annak ellenére, hogy komoly előnyben a Chelsea. A Portónak javítania kell a helyzetkihasználáson, és el kell kerülni a buta hibákat. Ha ezek meglesznek, akkor még egy szoros meccs is összejöhet.

Izgalmas első párharcok voltak, sehol nem dőlt el a továbbjutás, mindenhol van esély a fordításra. Az erőltetett menet, a nézőhiány, az időjárási körülmények ellenére is igazán kiváló összecsapások voltak, bízzunk az ugyanilyen folytatásban!

Képek forrása: goal.com, theathetic.com, index.hu, beIN Sports, CBS Sports

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]