Mindent vagy semmit! – A Bajnokok Ligája utolsó csoportmeccsei

Kedden és szerdán zajlik majd a 2020/21-es BL-szezon csoportköreinek utolsó fordulója. Bár már több csapat is bebiztosította a továbbjutását, szerencsére bőven maradt még izgalom az utolsó játéknapokra is, magyar résztvevőkkel. Gulácsi Péter, Willi Orban és Szoboszlai Dominik csapata is megküzdhet a nyolcaddöntőkért, a Ferencváros pedig az Európa-liga szereplésért lép majd pályára a Dinamo Kijev ellen.

Salzburg vagy Atlético?

Az A csoportban a BL-címvédő Bayern München könnyedén biztosította magának a csoportelsőséget. A bajor csapat mögött viszont közel sem egyértelmű a helyzet. A spanyol bajnokságban szárnyaló Atlético Madrid gépezete a Bajnokok Ligája-meccseken igencsak akadozott. „A csapat jól teljesít, remek dolgokat csinálunk, de a Bajnokok Ligája jelenleg fejfájást okoz” – összegezte csapata helyzetét az argentin mester, Diego Simeone. A meglehetősen tartalékos müncheniek ellen, igaz, a 85. percig úgy tűnt, hogy a matracosok kivívják a továbbjutást, Müller értékesített büntetője az RB Salzburg elleni meccsre odázta a kiadó második hely eldöntésének a kérdését. Az osztrákoknak nyernie kell a továbbjutáshoz, míg az Atlético egy döntetlen esetén is a legjobb tizenhat között találhatja magát. A sorsdöntő mérkőzésre a bajnokságban az Atlético egy könnyed győzelemmel hangolt, míg a Salzburg nagy meglepetésre kikapott a 10. fordulóban, bár aligha ez a tényező fog dönteni a mérkőzésen. A koronavírusból kilábaló szupersztár, Luis Suarez már ott lehet az Atléti kezdőjében, ahogy a bombaformában játszó Joao Félix is, míg a túloldal a Real Madriddal nemrégen hírbe hozott Szoboszlai Dominikkal állhat fel. A spanyolok kerete technikásabb és tapasztaltabbak játékosokból áll, mint az osztrákoké, akik viszont bárkit képesek megszorongatni, pláne egy ki-ki meccsen. Így az Atlético egyáltalán nincs biztonságban, könnyen ráfázhatnak a matracosok arra, hogy a Lokomotiv Moszkva ellen mind a két mérkőzésen osztozkodni kellett a pontokon. A moszkvaiak már nem szólhatnak bele a továbbjutás sorsába, ha viszont valamiféle csoda folytán megverik a címvédő németeket, és a Salzburg kikap, az Európa-ligában találhatja magát az orosz együttes.

Szoboszlai vagy Llorente?

Mindent vagy semmit

A B csoportban kialakult állás enyhén kifejezve is bonyolult. Nem igazán emlékszem olyan BL-szezonra, amikor az utolsó csoportkörnek úgy futhattunk neki, hogy a csoport bármelyik csapata továbbjuthat a nyolcaddöntőbe. A Real Madrid, Inter, Borussia Mönchengladbach, Shaktar Donetsk négyeséből viszont bármelyiket láthatjuk még a szezonban BL-meccset játszani. Azt viszont nem sokan merték volna megkockáztatni, hogy a Real és az Inter fog a kieső helyeken állni a hatodik forduló előtt. A körbeverések okozta káosz következtében nyílhat lehetőség mind a négy csapat előtt a továbbjutásra. A gyenge formában lévő madridi együttesnek a saját kezében van a sorsa, ha megveri hazai pályán a kevésbé esélyes német együttest, továbbjut. Ebben az esetben pedig az Internek kell ugyanezt tennie az ukrán ellenfelével szemben, és a nyolcaddöntőbe találhatja magát az olasz klub. Viszont a két „kiscsapat” pole pozícióból várhatja a mérkőzéseket, ráadásul önbizalomból sem lehet hiány. A Gladbach 10 gólt lőtt két mérkőzésen a Shakhtarnak, az ukránok pedig oda-vissza verték a BL-rekorder Real Madridot. Ugyan a két topcsapat esélyesebbnek mondható mind a két mérkőzésen, ők fognak majd a győzelem kényszerének terhe alatt játszani, ahol egy hiba is végzetes lehet, pláne úgy, hogy az „odavágók”  is döntetlenekkel végződtek. Egy esetleges Real-zakó pedig akár a legendás játékos és edző, Zinédine Zidane állásába is kerülhet, aki így értékelte csapata helyzetét: „ez nehéz pillanat, de meggyőződésem, hogy a tudásunkat megmutatjuk, mivel a következő meccsünket meg kell, hogy nyerjük. Tudom, hogy meg fogjuk csinálni.” 

Ismét az ukránok örülhetnek majd?

Izgalom az Európa-ligáért

A C csoport képlete az előbbieknél jóval egyszerűbb. Az angol Manchester City első, a portugál Porto pedig második helyen biztos továbbjutóként vághat neki az utolsó fordulónak. Az Európa-ligát érintő harmadik hely kérdése viszont még tartogathat izgalmakat. Az Olympiacos és a Marseille egyaránt 3 ponttal rendelkezik, az idegenben szerzett több gól miatt jelenleg a görög csapat élvezheti az Európa-liga csoportkör jogát. Talán könnyebb dolguk is lesz majd megtartani azt, hiszen a portugálokat fogadják majd. A Marseille viszont az angolokhoz látogat, ami nem ígérkezik könnyű pontszerzési lehetőségnek az első meccs 3-0-s végeredménye után. Azt sem lehet feltétlenül győzelmi esélynek nevezni, hogy Guardiola valószínűleg pihentetni fogja az első sorát.

Ajax vagy Atalanta?

A D csoportban a 2019-es BL-győztes Liverpool, ha nem is olyan nagyon magabiztosan, mint azt előzetesen gondoltuk, de megkaparintotta a csoport első helyét. A még továbbjutást érő második helyen viszont az Atalanta és az Ajax osztozkodhat. Ezt a kérdést a két csapat egy egymás elleni mérkőzésen döntheti el, ahol a hollandoknak mindenképpen győzniük kell a továbbjutáshoz. Esetleges vereség vagy döntetlen esetén az Európa-liga csoportkörében folytathatja az amszterdami együttes. A dán Midtjylland legközelebb a következő szezonban léphet pályára a nemzetközi porondon.

Nincs kérdés

Az E csoportban sem maradt sok kérdőjel. Az egyre inkább bombaformában játszó Chelsea az előző fordulóban bebiztosította a Sevilla elleni Giroud-parádéval a csoport első helyét. Noha a spanyol csapat nem lehetett boldog az eredménytől, a továbbjutást így is sikerült kivívnia, hisz se a Krasnodar, se a Rennes nem érheti már utol az andalúzokat. Ahogy a Chelsea a csoportelsőséget, az oroszok az Európa-liga szereplést biztosították be maguknak, miután 1-0-ra legyőzték francia ellenfelüket az előző fordulóban. Így csoport utolsó mérkőzéseire (Chelsea–Krasnodar, Rennes–Sevilla) már nem maradt izgulni való, a csapatok pihentethetik játékosaikat, az eredményektől teljesen függetlenül már ki lettek osztva a csoporthelyek.

Giroud 4 gólt lőtt a Sevilla ellen

Egy hely kiadó

Az F csoportban a Borrussia Dortmund már kvalifikálta magát a legjobb 16 közé. Az, hogy ki csatlakozik még a sárga-feketékhez, és ki az Európa-liga csoportkörhöz, az a Lazio és a Club Brugge meccse után fog kiderülni. Ha utóbbi nyer, elhappolhatja a második helyet az olaszoktól, de minden más esetben a jóval esélyesebbnek tartott Lazio maradhat talpon a BL-ben. Sőt egy esetleges Dortmund-zakó – akikhez majd az 1 pontos Zenit látogat – következtében egy győzelem esetén a csoportelsőséget is elcsípheti, bár aligha lenne szomorú az olasz alakulat a második hellyel.

A tél meccse?

A számunkra legizgalmasabb, G jelű csoportban teljesült a papírforma. A Barcelona és a Juventus könnyedén jutott tovább a csoportból, bár az első két hely valamelyikén még osztozkodhatnak, ehhez a Juventusnak egy minimum 3 gólos idegenbeli győzelem kellene, különben be kell érnie Ronaldóéknak a második pozícióval. A BL-helyek kapcsán nem maradt izgalom, cserébe egy jó Barcelona–Juventus meccset még nézhetnek a futball szerelmesei. Itthon viszont aligha ez a mérkőzés fogja érdekelni a nézőket, sokkal inkább a Dinamo Kijev–Ferencváros összecsapás, ami bár „csak” az Európa-liga helyekről fog dönteni, biztos, hogy kiélezett mérkőzés lesz. „Nagyon fontos mérkőzés előtt állunk, biztosan nagy harc lesz a pályán. Győznünk kell, mindent meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy megszerezzük a három pontot, és folytathassuk a nemzetközi kupaszereplésünket” – nyilatkozta a Boli, a Ferencváros csatára, aki gólt is lőtt a Dinamo elleni Budapesten.  A teljes képhez hozzátartozik, hogy se az ukránoknak, se a Fradinak nem sikerült pontokat csennie a nagyoktól, így jelenleg a két csapat budapesti 2-2-es mérkőzése dönt a Kijev számára. Így az Európa-liga indulás jogához a Fradinak győznie kell Ukrajnában, vagy legalább egy 3-3-as döntetlent elérnie. Szabó József, a Dinamo korábbi játékosa a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy „hazai pályán jó esélye van a Kijevnek, hogy megszerezze a harmadik helyet, de ha Rebrovnak végre szerencséje lesz, az FTC meglepetést szerezhet. Én mindenesetre nagyon szorítok a zöld-fehérek sikeréért.”   Mi is szorítunk a Fradinak, de az biztos, hogy magyar és az ukrán szurkolók is a győzelemre készülnek.

Vajon lesz Fradi-öröm?

Izgalmak a köbön

A H csoportban hasonló izgalmak alakultak ki, mint a B jelű kvartettben. Igaz, „csak” három csapat közül kerül majd ki, kit látunk az egyenes kieséses szakaszban, de emiatt aligha fogunk unatkozni. A Manchester Unitednek az utolsó 20 percet kellett volna kibírnia a PSG ellen a továbbjutásért, azonban nem sikerült megtartani az 1-1-es döntetlent hazai környezetben. A párizsiak győzelme pedig azt jelentette, hogy a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig mellett a vörös ördögöknek és Neymaréknak is egyaránt 9 pontjuk van az utolsó forduló előtt. Talán a PSG érezheti magát legközelebb a továbbjutáshoz, hiszen a török Basaksehir látogat majd a francia fővárosba. A törökök egy bravúros győzelmet arattak a manchesteri csapat ellen, de többre nem futotta a csoportkörben, a PSG például egy könnyed mérkőzésen gurított nekik kettőt. Persze, ha már sikerült legyőzni a Unitedet, akkor miért ne sikerülhetne a PSG-t is, viszont már biztos utolsóként kevés motivációt fog találni Buruk vezetőedző csapata. Valószínűleg több izgalommal fog kecsegtetni a Leipzig–United mérkőzés, ahol mind a két csapat sorsa a saját kezében lesz, amelyik győz, ott lesz a legjobb 16 között. A United a korábbi fordulóban egyszer már legyőzte német ellenfelét, ráadásul 5-0 arányban, így ez nem lehet számukra rossz előjel. Nagelsmann, a németek vezetőedzője szintén bizakodva várja a mérkőzést, azt mondta, „egy döntő vár ránk a Manchester Uniteddel szemben, amit mindenképpen szerettünk volna elérni”. Valóban egy döntőszerű mérkőzés előtt állunk, amely ha döntetlennel zárul, az angolok továbbmehetnek a lipcseiek előtt, akik csak akkor lehetnének boldogok ezzel az eredménnyel, ha a PSG-t netalántán megtréfálná a török csapat. A franciák szupersztárja, Neymar viszont kijelentette, hogy nem azért szerződött Párizsba, hogy az Európa-ligában szerepeljen. Valószínűleg ezt nem csak ő, hanem a tavalyi BL-döntős csapat minden tagja így gondolja, ezért meg is fognak tenni mindent a győzelemért.

Ki fog túljárni a másik eszén?

Minden adott, hogy a futball szerelmeseinek izgalmas estéjük legyen kedden és szerdán, reméljük, hogy az előzetes várakozásoknak eleget fognak tenni a mérkőzések.

Forrás: nso.hu
Képek: NBC Sports, BeSoccer, rangado.hu, gettyimages, en.as.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]