Eljött a fehérorosz foci nagy pillanata

A világban tomboló koronavírus-járvány miatt Európában március elejére az összes bajnokságot felfüggesztették, kivéve a fehéroroszt. Mivel gyakorlatilag semmilyen más élő sportesemény nincs jelenleg, a Visejsaja Liha reflektorfénybe került.

Miközben a világ számos országában egyre szigorúbb kijárási korlátozások lépnek érvénybe, Fehéroroszország továbbra is megrendezi futballbajnokságát, ráadásul nézőkkel a lelátókon. Az ország vezetése egyébként sem veszi túl komolyan a vírust; az ország elnöke a pánikhelyzet elkerülésének, egyben a betegség megelőzésének legjobb módozatait a szaunázásban, az alkoholos kézmosás közbeni mértéktartó vodkázásban és mindenekelőtt a szabadban végzett kemény munkában határozta meg, amit híven demonstrál a szívéhez közel álló futballisták menetrendnek megfelelő játéka. Még március 31-én, egy jéghokimeccsen így nyilatkozott a kamerának: „Itt nincs vírus! Nem látta sehol repkedni a vírust, ugye? Ez olyan, mint egy hűtőszekrény, itt nem marad meg a koronavírus. Ez a legjobb védekezés a járvány ellen!”

Bár természetesen Fehéroroszországot sem kerüli el a COVID-19 (a mai hivatalos adatok szerint 2578-an betegedtek meg és 26-an haltak meg a vírus miatt), a labdarúgó-szövetség nagyobb távlatokban gondolkozik. Egyrészt a válogatott a Nemzetek Ligája-playoffon keresztül versenyben van első, történelmi EB-részvételéért, és az áhított siker érdekében egyelőre semmi sem drága. Másrészt pedig egyre nagyobb az érdeklődés a belorusz liga iránt. Alexandr Hleb, aki korábban az Arsenalban és a Barcelonában is focizott, ezt így fogalmazta meg: „Sok ország fizetett a közvetítésekért, olvastam, hogy már Törökország is, és egyre nagyobb az érdeklődés Spanyolországból és Angliából is” – jelentette ki, majd nyomatékot adva szavainak hozzátette: – „Köztársaságunkban, amennyire tudom, ma minden futballista egészséges. Lehet, hogy a legegészségesebb nemzet vagyunk.” És valóban, már több mint tíz országban, köztük Izraelben vagy Oroszországban is élőben lehet követni a meccseket. Ez pedig a sportfogadásokra is kihat, a belorusz liga mérkőzéseire kötött fogadások száma nagyjából hatvan százalékkal megugrott. A szerencsejáték kedvelői „kénytelenek az ismeretlenre tenni” a pénzüket, ugyanis nincs más. Kampányol a Tippmixpro is, egyszersmind élő közvetítést kínál a netes felületén. Sajnos a magyar sportcsatornák egyelőre nem tervezik műsorra tűzni a Visejsaja Liha-t.

Szurkolók az egy héttel ezelőtti fordulóban. Forrás: origo.hu

Szurkolók az egy héttel ezelőtti fordulóban. Forrás: origo.hu

Jó kérdés, hogy meddig lehet ezt folytatni. Egyrészt az ország nagyon komoly kritikákat kap a felelőtlen magatartás miatt, másrészt pedig a légiósok sem állnak túl lelkesen a helyzethez. „Nem vagyok a legjobb hangulatban” – mondta Anton Matvejenka, éppen a Vicebszk játékosa. – Úgy érzem, mintha veszély közelegne. Egyre kínosabb, hogy mind többen érdeklődnek, milyen a helyzet a városban.” Amire az a magyarázat, hogy Vicebszkben hunyt el a koronavírus első áldozata Fehéroroszországban.  A Ruh Breszt brazil hátvédje, Joao William egyre nyugtalanabb. „Remélem, minél hamarabb felfüggesztik a bajnokságot” – mondta ki sokak óhaját. – Kissé rettegek. Játék közben elmúlik ez az érzés, de a hármas sípszó után ismét kétségek gyötörnek. Szabad ezt vállalnom?” A hétvégi fordulóban pedig már a szurkolók is alig lézengtek a lelátókon. Pénteken az FK Nyoman Hrodna házigazdaként 1–1-es döntetlent játszott az FK Belsina Babrujszk együttesével. Az FK Nyoman hazai mérkőzéseinek átlagos nézőszáma az előző idényben 1500 fő volt, ezt a találkozót azonban csupán 253 néző látta a helyszínen. „Ez egy nagyon komoly probléma, hiszen a labdarúgás a nézőknek szól. Kellemetlen, amikor egy szinte teljesen üres stadionban kell játszanunk.” – mondta a Belsina edzője, Eduard Gradobojev. Az érdektelenség nem volt véletlen, a Nyoman Hrodna drukkerei ugyanis arra buzdítottak mindenkit, hogy maradjon otthon. A hazai csapat játékosai egyetértettek ezzel, ezt úgy fejezték ki, hogy a kezdés előtt megtapsolták az üres lelátókat. A szövetség azonban egyelőre kivár. Bár az utánpótlás-bajnokságokat szombaton felfüggesztették, a jövő heti negyedik forduló megrendezése tervbe van véve. „Nem gyakorol ránk nyomást sem a FIFA, sem az UEFA. Nincs veszélyhelyzet, ezért folytatódik a játék” – szögezte le a szövetség elnöke, de azért hozzátette: – Nem állítjuk, hogy befejezzük a bajnokságot, de csak akkor szakítjuk félbe, ha kritikusra fordulnak a dolgok.”

FC BATE - FC Rukh. Forrás: rangadó.hu

FC BATE – FC Rukh. Forrás: rangadó.hu

Aki tehát nagyon súlyos focielvonásban szenved, annak itt van a jövő szombati menetrend:

13:00 Ruk Breszt – FC Minszk

15:00 Isloch Minszk – Szlavija Mozir

17:00 Vityebszk – Breszt

19:00 BATE – Zogyino

Források: nso.hu, rangadó.hu, magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2020/03/29/feherorosz-bajnoksag-nincs-leallas-szurkolok-koronavirus-tv-fogadas/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]