Van visszaút Fernando Alonso számára a Forma-1-be?

Múlt héten kezdetét vette a Forma-1-es szezon tesztidőszaka, ami azt jelzi, nemsokára el is indul az új szezon. A 2020-as szezon jelentős érát fog lezárni, hiszen 2021-től teljesen új alapokra helyeződik az F1. Az új szabályok meg fogják könnyíteni az előzést, nagyobb gumik lesznek, az aerodinamikában is újdonságok jönnek, továbbá bevezetik a költségplafont is. Az új szabályok lehetőséget adnak arra is, hogy Fernando Alonso visszatérjen a királykategóriába.

Alonso többször is elmondta már, hogy túl unalmas és kiszámítható lett a Formula-1, ezt jól jelzi, hogy a három domináns csapat teljesen uralja a mezőnyt. 2016 és 2019 között 240 dobogós helyezés született, ezek közül csupán hat alkalommal nem a három top csapat versenyzői közül kerültek ki a dobogósok. De vajon van esély minden idők egyik legnagyobb autóversenyzőjének a visszatérésre, vagy már eljárt felette az idő? Ha igen, hova tudna visszatérni?

Fernando Alonso minden kétséget kizáróan a Forma-1 történetének egyik legjobbja. Abszolút ott van a helye Ayrton Senna, Alain Proust, Niki Lauda és Michael Schumacher mellett. A spanyol neve mellett mindmáig csak két világbajnoki cím található, amelyet a Renault-val nyert meg még 2005-ben és 2006-ban. 2007-ben közel került hozzá, hogy zsinórban harmadszor is bajnok legyen a McLarennel, de a kaotikus szezon után végül Kimi Räikkönen lett a győztes. Az esély ott volt még 2010-ben és 2012-ben is, de az utolsó pillanatban Sebastian Vettelé lett a dicsőség. Alonso győztes típus volt mindig is, kereste, hol tudna győzni, ezért visszament a McLarenhez. Az eredmény ismert, a négy ott töltött év csúfos bukás volt számára, egyetlenegy dobogó sem jött össze, a patinás csapat egyszer sem tudott versenyképes autót alápakolni. Alonso az utolsó éveiben új kihívásokat keresett, ráment a triplakoronára, amelyhez egy F1-es monacói győzelem kell – azt már megszerezte, a Le-Mans-i 24 órás győzelem is összejött, és próbálkozott az IndyCarral Indianapolisban is 2017-ben, de a Honda felmondta a szolgálatot verseny közben. Alonso idén a Dakaron is részt vett, és sikeresen teljesítette is az első versenyét, ráadásul szép eredményt is ért el, hiszen a 13. helyen végzett. Ezekből is látható, hogy a spanyol igazán sokoldalú versenyző, mindenhol kiválóan megállja a helyét. Többször nyilatkozta, hogy számára mindig az F1 lesz a csúcs, és mindenképpen szeretne visszatérni. Fernando Alonso 2021-ben tölti be a negyvenet, ha vissza is tér, lesz még két-három éve, hogy bizonyítson. De ez nem lesz egyszerű. Alonso sok helyen felégetett mindent, így érthető, hogy van, ahol nem várják vissza szívesen. A Mercedesnél Hamilton helye abszolút fix még évekig, a Ferrarihoz nem szívesen menne vissza, pláne, hogy a búcsú nem volt kifejezetten szép. A Red Bull Max Verstappenre épít mindent, biztosan nem hoznák be mellé Alonsót. A McLarennel megszakított minden kapcsolatot, oda sem fog már visszatérni.

6919_alonso2018

Mi marad akkor? Egyedüli opcióként a Renault jöhet szóba, ahol 2005-ben és 2006-ban is világbajnok lett. Nagy kérdés azonban, hogy a francia csapatnál tudnak-e olyan autót építeni, amely versenyképes lenne. Az is kérdéses, hogy a Renault hogyan, kivel képzeli el a jövőjét. Esteban Ocon helye stabilnak tűnhet, lévén francia, és igazán kiváló versenyzőről van szó, de mi lesz Daniel Ricciardo sorsa? Az ausztrál kockáztatott, amikor otthagyta a Red Bullt, és eddig úgy tűnik, nagyon nem jöttek be a számításai.
Izgalmas kérdés, mi lesz a francia csapattal. A Renault évek óta csak vergődik, a megígért visszatérés azóta is várat magára. Nagy esély lehet a 2021-es szezon, hogy kihasználják a szabályváltozások adta lehetőséget, és olyan autót építsenek, amely alkalmas lehet arra, hogy győzelmeket hozzon. Valódi alternatíva tehát egyedül a Renault lehet, hiszen itt van pénz, és akár még alkalmasak is lehetnek a franciák arra, hogy gyors és győztes autót építsenek. Fernando Alonso, amióta távozott tőlük, szinte csak hibás döntéseket hozott – ha korábban a megfelelő kocsiba ül bele, most ő üldözné Michael Schumacher rekordját, nem Lewis Hamilton.

2006-alonso-renault-170922

Számtalan izgalmas kérdés van még. David Coulthard szerint nincs sok esély arra, hogy visszatérjen a spanyol, hiszen egyetlen olyan istálló sem kínálna neki szerződést, ahol nyerni tudna. Coulthard szerint lejárt már Fernando Alonso ideje a királykategóriában. Meglátjuk, mit hoz a nyár. Mindenesetre mindenki csak jól járna, ha visszatérne a kétszeres világbajnok, hiszen egy egészen zseniális és kiváló adottságokkal rendelkező versenyzőről van szó. A cikket Fernando Alonso szavaival zárom, aki legutóbb így nyilatkozott: „Még nem végeztem az F1-gyel. A 2021-es év jó lehetőséget jelent, miközben újnak érzem magam, és készen állok. Ez olyasvalami, amit megpróbálok megtenni.”

Képek forrása: motorlat.com, formula.hu, f1vilag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]