Koronavírus: Elhalasztják a Kínai Nagydíjat

A FIA elfogadta a kínai szervezők kérelmét, amely az április 19-én megrendezésre kerülő sanghaji verseny elhalasztására irányult.

A döntést azzal magyarázták, hogy mindennél előrébb valónak találják a közönség, a csapatok, a szervezők és természetesen a versenyzők egészségét és biztonságát. A nyilatkozatban hozzátették, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy új időpontot tűzzenek ki, azonban annak pontos dátuma még vita tárgyát képezi. A Kínai Nagydíj már hosszú ideje fontos része a Forma–1-nek, ahogyan az országból érkező rengeteg rajongó is. A FIA várja, hogy Kínában megrendezésre kerülhessen a verseny, amint lehetséges. Ezenkívül a legjobbakat kívánta mindenkinek ebben a nehéz időszakban.

A nyilatkozat és az elhalasztás nem volt váratlan, Ross Brawn, az F1 ügyvezető igazgatója már korábban is tett utalásokat a verseny áthelyezésére. „Nyitva hagyjuk azt a lehetőséget, hogy a futamot még az idei szezonban bepótoljuk. Lehet, hogy emiatt másik nagydíjat is át kell ütemeznünk, ami komoly nehézséget okozhat, hogy hova férne be a többi nagydíj mellett, de semmi esetre sem szeretnénk, ha kimaradna a szezonból a Kínai Nagydíj.”

Képtalálatok a következőre: formula 1 chinese grand prix

Fontos megjegyezni, hogy az első Vietnámi Nagydíjat idén rendeznék meg a Forma–1 történetében először, április 5-én. Vajon a vietnámi futam is veszélybe kerül a vírus miatt?

Az F1 történetében a legutolsó verseny, amit elhalasztottak, az a 2011-es Bahreini Nagydíj volt, akkor az „arab tavasz” néven elhíresült kormányellenes felkelések miatt. Hasonló szándék volt akkor is a verseny későbbi pótlására, azonban arra végül nem került sor, így a futam kimaradt a 2011-es szezonból.

Jelenleg világszerte több mint 40 ezer ember fertőződött meg koronavírussal, a WHO már január végén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A kínai halálesetek száma jelenleg 1016.

A sportvilágban nemcsak a Forma–1-et sújtja a verseny törlésének, de jelenleg csak elhalasztásának a kényszere, hanem minden olyan eseményt, ami Kínában kerülne megrendezésre. Február elején a sanghaji sporthatóságok javasolták a város összes sporteseményének felfüggesztését. Kértek mindenkit, hogy dolgozzanak ki egy járványmegelőzési tervet a belső fertőzések elkerülése érdekében, vezessenek be napi higiéniai rendszert, és erősítsék meg az egészségügyi oktatást.

Eltörlésre került már továbbá a március 13–15-re tervezett nancsingi fedettpályás atlétikai világbajnokság, ezt 2021-re halasztották el. Szintén nem kerül megrendezésre egy héttel később a Formula E versenysorozat sanyai nagydíja sem.

Képtalálatok a következőre: formula 1 chinese grand prix

Kicsi az esély a versenyre idén: Andrew Benson, a BBC szakírójának elemzése

A verseny elhalasztása elkerülhetetlen volt, a Formula–1 csak a hivatalos megkeresésre várt. A FIA a későbbiekben alternatív dátumokra kíván javaslatot tenni, azonban csekély annak az esélye, hogy ez idén megvalósul. Az F1 első javaslata pont a Magyar Nagydíj utáni hétre esett, augusztus 9-re, azonban ez azt jelentené, hogy a versenyzőknek egy héttel rövidebb lenne a nyári szünete. A csapatok el is utasították az ötletet.

Belga Nagydíj lesz a következő futam, 9 verseny van hátra 14 hétre beosztva. Bárhogy is nézzük, feszített a menetrend, és 1-1 hét szünet kell a versenyzőknek és az egész stábnak. Nem beszélve arról, ha pl. Európából vagy Brazíliából kéne Ázsiába repülni két esemény között. Bárhová is rakják be, legrosszabb esetben ez akár négy egymást követő versenyhétvégét is jelenthet. A csapatok pedig nem valószínű, hogy beleegyeznének bármelyik eshetőségbe, tekintettel a felmerülő költségekre is. Van egy olyan opció, mely szerint decemberre tolódik a szezon, azonban ez a verzió is kevésbé népszerű.”

Valószínűleg várni kell a rekordra, amelyet a 2020-as szezonban kívántak felállítani: az első 22 versenyes szezon lett volna az idei a Forma–1 történetében.

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: formula1.com, mirror.co.uk, efe.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]