Unai Emery vezetőedző elbúcsúzott az Arsenaltól

A hivatalosan múlt héten pénteken megjelent hírekből kiderült, hogy az Arsenal közös megegyezéssel, mindössze 18 hónap után megválik vezetőedzőjétől, Unai Emerytől. A szakítás megint csak azt bizonyítja, hogy mennyire nehéz: szinte lehetetlen feladat egy legendás edzőt pótolni.

A Manchester United csapata hasonló példát mutatott 2014-ben. Sir Alex Ferguson 26 év és 38 trófea megszerzése után lemondott és visszavonult, akkor a helyét átvenni igyekvő David Moyest 10 hónap után menesztették. Miért? A csapat nem úgy teljesített, ahogy Ferguson alatt, nem adtak Moyesnak több időt, ennyi ideje volt csupán bizonyítani rátermettségét. Emery 2018 májusában érkezett Arsène Wenger távozása után, aki 22 évig volt a klubnál. Fel kellett vennie a kesztyűt, azonban nem sikerült kilépnie a francia árnyékából.

De mi is történt ez alatt a 10 hónap alatt? Csak Emery hibája, hogy nem tudta orvosolni az Arsenal hibáit? Az edzőn múlik minden?

2018-ban távozott Wenger az Arsenal éléről. Csodás karriert tudhat maga mögött – többek között három bajnoki címet és hét FA-kupát köszönhet neki a csapat. Ma azonban az Emirates-stadiont csalódottság és kétségbeesés lengi körbe, miután hazai pályán sorozatban kikaptak a Liverpool és a Manchester City ellen is. Emery neve – aki nem mellesleg három egymás követő Európa Liga-győzelmet hozott a Sevillának korábban, és további címeket a PSG-nek – az utolsó pillanatban merült fel a klubnál Mikel Arteta előtt, hogy vállalja azt a nem kis feladatot, hogy kilépjen Wenger árnyékából, és segítse a csapatot.

Képtalálat a következőre: „unai emery arsenal”

Emery azonban minden szempontból kudarcot vallott. Az Arsenal korábbi szezonjában 22 meccsig tartó veretlensége vagy az Európa Ligában a Chelsea ellen döntőt játszó csapat látszólag a múlté. Ez alatt a 10 hónap alatt semmit nem sikerült elérni a csapattal, amely jelenleg így csupán árnyéka önmagának.

A statisztikákat nézve Emerynek nincs mentsége. Az Arsenal jelenlegi szezonban játszott hét meccséből egyetlenegyet sem nyert meg. Ezzel az eredménnyel a csapat megdöntötte a George Graham vezetésével 1992-ben felállított negatív rekordját. Érdekességképpen: Wenger 1235 meccse során egyszer sem sodorta a csapatot ilyen mély hullámvölgybe.

Az Arsenal egyébként jelenleg 51 mérkőzés során Emery vezetésével ugyanannyi pontot szerzett, mint Wenger utolsó 51 mérkőzésén a csapat. A klub a 8. helyen áll 19 ponttal, ez 21-gyel kevesebb, mint a tabellát vezető Liverpool pontszáma. Ráadásul Mateto Guendouti és Kieran Tierny sem bizonyultak a legjobb igazolásoknak.

Emery a negatív rekordok felállítása mellett semmi jelét nem mutatta a javulásnak, vagy egyáltalán a tenni akarásnak. Az Arsenal előző szezonjában 19 meccs átlaga hét győzelem, nyolc vereség. Ebben a szezonban pedig csupán egy győzelmet tudtak eddig aratni.

A spanyol Emeryt állítólag csúfolták nem túl érthető angol kiejtése miatt, és bár az tény, hogy sokat javult az első bemutatkozása óta, sokszor még mindig nehéz megérteni őt. A közel egy év alatt, amit itt töltött, sokat fejlődött az angoltudása és kiejtése is. Érdemes megnézni a videót, amely bemutatkozó konferenciáján készült.

Képtalálat a következőre: „arsenal xhaka unai emery”

Nyelvi hiányossága nemcsak az edzőpályán nehezítette meg a munkáját, hanem a rajongókkal való kapcsolattartásban is. Nem volt magabiztos, sem határozott, az új kapitány kijelölését nem vállalta, helyette játékosok közti szavazással dőlt el, hogy ki legyen a csapatkapitány. Granit Xhaka-ra esett a többiek választása, aki megosztó játékosnak bizonyult a rajongók  körében és a csapaton belül is. Már akkor volt valami a levegőben, amikor egy októberi mérkőzésen, a Crystal Palace ellen 2–2-es döntetlenre álltak, és az edző úgy döntött, lecseréli Xhaka-t. A csapatkapitány nem értette a döntést, a szurkolókkal is összetűzésbe került.

De nem csak Xhaka-val, más játékosokkal sem ment gördülékenyen a kapcsolata az edzőnek. Az idei szezon meccseiből csupán egy alkalommal lépett pályára a német szupersztár, Mesut Özil, öt alkalommal pedig még a meccskeretben sem szerepelt. De miért mellőzheti a csapatkapitány a hetente 127 millió forintot kereső Özilt? Azért, mert nem elégedett a teljesítményével, a rekordösszegű igazolás ellenére sem.

A rossz eredmények, valamint a mellőzött játékosok nem csak a csapaton belül, de a szurkolóknál is elégedetlenséget váltottak ki. Olyan hangulat alakult ki körülötte, amely már tarthatatlannak bizonyult – már késő lett volna változtatnia. De ez mind Emery hibája lenne?

Emerynek vállalnia kell a felelősséget abban, hogy a klub jelenleg ott tart, ahol, azonban nem csak rajta múlt mindez. 2018 augusztusától az amerikai Stan Kroenke az Arsenal egyedüli klubtulajdonosa, aki, úgy tűnik, nem hajlandó elegendőt befektetni a csapatba ahhoz, hogy képes legyen felvenni a versenyt a többi sztárcsapattal. A látszólag távollévő tulajdonos fia, Josh igyekszik átvenni az irányítást, egyeztet a támogatókkal, a csapattal és a rajongókkal  a fennálló aggodalmakról.

Képtalálat a következőre: „arsenal fans”

A tétlenség hátterében álló problémákat vajon meg fogja változtatni egy új vezetőedző érkezése, vagy gyökeres változásra van szükség a klubon belül? Miért hosszabbították meg Özil méregdrága szerződését 2018 februárjában három évre, még az előző edző vezetése alatt, ha most mellőzik? Jó döntés volt-e elengedni a Juventushoz igazoló Aaron Ramseyt? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Az Arsenal nagy bajban van, a szurkolók hangot is adtak ennek egy nyílt levél formájában, amely sürgős fellépésre szólítja fel a klubot a „riasztó és kétségbeejtő helyzet” megszüntetése érdekében. Egy nyáron indult petíció aláírására is van lehetőség, a változtatás érdekében eddig 120 ezren csatlakoztak hozzá. Az egész klub nyomás alatt van, nem csak a tulajdonos vagy a frissen távozott vezetőedző részéről. Emery elment, de nem ő az egyetlen bűnös, aki miatt itt tart a klub. A szurkolók és támogatók benyújtotta folyamatos követelések jó úton járnak, hogy a Kroenke-rezsim megújításra kerüljön, ezzel biztosítva a klub felemelkedését.

Forrás: bbc.com

Képek forrása: express.co.uk, youtube.com, dailystar.co.uk, gameofthepeople.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]