Világbajnok, Európa-bajnok, klublegenda, börtönviselt adócsaló: Uli Hoeness búcsúzik a Bayern éléről

2019. november közepén új időszámítás kezdődött a német rekordbajnok Bayern Münchennél: leköszönt elnöki posztjáról az 1979 óta a klub alkalmazásában álló Uli Hoeness, és az Adidas korábbi vezérigazgatója, Herbert Hainer vette át a fő döntéshozó szerepét. Hoeness rövid játékos-pályafutása alatt is kimagaslóan eredményesnek bizonyult, de az igazán ragyogó sikereket már menedzserként érte el, aminek fényét még a börtönben eltöltött 18 hónap sem tudta beárnyékolni a szimpatizánsok körében.

Képkivágás

Uli Hoeness a Bayern München játékosaként

A fiatal Ulrich Hoeness tehetségére a kor sztáredzője, Udo Lattek figyelt fel, és egyből csapatához, az épp óriási álmokat dédelgető Bayern Münchenhez csábította. Már első évében meghatározó játékosa tudott lenni a bajor klubnak, 31 meccsen hatszor volt eredményes. Noha a bajnokságban „csak” a második a helyen végeztek, a kupában sikerült diadalmaskodni, és az elkövetkezendő években egy páratlanul sikeres szériának is a részese lehetett: 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban is elhódították a legrangosabb európai  kupának számító BEK-et.  A fiatal középpályás a válogatottban is felért a legnagyobbak közé: 1972-ben a kontinens-tornán, 1974-ben pedig a világbajnokságon végeztek az élen az NSZK csapatával. A pályafutása csúcsán lévő Hoeness joggal remélhette, hogy számos sikernek lehet még a részese, de karrierje nem várt módon végződött: az 1975-ös BEK-döntőben összeszedett térdsérüléséből sosem tudott felépülni teljesen. 239 meccsel a háta mögött búcsút intett a Bayern Münchennek, és a több játéklehetőség miatt Nürnbergbe távozott, de sérülése nem hagyta kiteljesedni: 27 évesen fel kellett hagynia az aktív labdarúgással.

Közvetlenül visszavonulása után, 1979-ben kinevezték a Bayern München kereskedelmi igazgatójává, majd 30 évre rá az FCB elnökévé is megválasztották. Vezérletével a klub olyan úton indult el, ami mára a legnagyobbak közé emelte a bajorokat: csak a legnagyobb sikereket említve Hoeness 24 Bundesliga elsőségnek, 14 kupadiadalnak, két BL- és egy UEFA-kupa sikernek volt az aktív részese. Figyelme nem csak a pályára irányult, a klub gazdasági részlegét is ráncba szedte, legendás üzleti érzékéről számos anekdota árulkodik. Játékos korában 25 ezer márkát keresett azzal, hogy eladta az esküvői fotóit, majd egy 600 ezer márkás szponzori szerződést is tető alá hozott a münchenieknek – amiből 10%-ot saját zsebbe tett el. Az üzletember mellett azonban mindig ott volt a fociért maximálisan rajongó énje: amikor a közvetlen riválisoknak anyagi gondjai akadtak, Hoeness az elsők között ajánlotta fel a segítséget: 2003-ban 2 millió eurót kölcsönöztek a Dortmundnak, de a városi rivális 1860 Münchennek és a hamburgi St. Paulinak is segített a talpra állásban. Emberi oldaláról is számos történet kering, Kingsley Comant a saját házában látta vendégül, hogy a sérülésből lábadozó francia érezhesse, itt egy nagy család részese mindenki, a Mia San Mia nem csak egy üres frázis. Mások a szupermarketben látták többször, hogy saját, HoWe márkájú kolbászait rendezgette a polcokon.

uli b

A börtöncella, amiben Hoeness több mint egy évet töltött

A hazai viszonyokat szemlélve azt hihetnénk, hogy egy ilyen pozícióban és ekkora hatalommal bíró ember érinthetetlen, de 2013 végén robbant a bomba: Hoeness saját magát jelentette fel az adóhatóságoknál, ezzel elébe menve egy komolyabb számonkérésnek. A felelősségre vonást így sem kerülhette el, 2014-ben három és fél év börtönre ítélték, amiből 637 napot le is ült, majd jó magaviselete miatt kiengedték. Az őt övező megbecsülést és félelemmel vegyülő tiszteletet mutatja, hogy szabadlábra helyezése után újra megválasztották a klub elnökévé. A börtön után azonban mintha Hoenessben eltörött volna valami: az újságírókkal is többször akadt nézeteltérése, valamint a vezérigazgatóval, Karl-Heinz Rummeniggével sem találta az addig meglévő közös hangot. Ahogy az adóügye előtt, úgy talán most is érezte Hoeness, hogy jobb nem megvárni, amíg  kritikusra fordul a helyzet, így 2019 nyarán bejelentette, hogy november 15-én leköszön elnöki pozíciójából. A szurkolóknak azonban nem kell aggódniuk, nem teljesen tűnik el a Bayern életéből, 2023-ig a felügyelő bizottság tagja marad. Abban pedig mindenki biztos lehet, hogy akit egy, a klubot 40 éve szolgáló, a börtönt is megjárt, minden hájjal megkent üzletember ellenőriz, annak a minimum teljesítendő szint a 100%.

 

forrás: wikipedia.org, bundesliga.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]