Az első brit zsokélány, aki hizsdábot visel

Két dél-londoni lakótelep között, falfirkák és háztömbök környezetében megbújik egy lovarda. Ez az Ebony lovasklub, ahol Khadijah karrierje is kezdődött.

A lány történelmet írt azzal, hogy idén augusztusban ő lett az első brit muszlim nő, aki lóversenyen állt rajthoz, ő az első zsoké, aki hidzsábot visel. Nehéz elképzelni, hogy négy hónappal korábban még csak nem is volt versenyló közelében sem. Hétfőn pedig már a róla szóló film bemutatóján vonult fel a vörös szőnyegen.

„Van egy sztereotípia a muszlim nőkkel kapcsolatban, ami szerint nem csinálhatják azt, amit szeretnének, alig mozdulhatnak ki otthonról saját kedvtelésük okán. Remélem, saját példámmal kicsit pozitívabb színben tudom feltüntetni a vallásomat.” – fogalmaz Khadijah.

Képtalálat a következőre: „khadijah horse race”
A lány története Brixtonban, az Ebony lovasklubban kezdődött. Naomi Howgate, a lovarda vezetője azért dolgozik, hogy pénzt gyűjtsön egy olyan jótékonysági szervezetnek, aminek a célja, hogy megváltoztassa az életeket Nagy-Britannia egyik leginkább rászoruló területén. Az ide érkező gyermekek kb. 90%-a alacsony jövedelmű háztartásokból származik, minden harmadik mélyszegénységben él. „A legtöbb gyerkőcnek, aki ide jár, bonyolult a családi háttere, sőt a napi étkezéseket is nehezen oldják meg. A gyerekek szeretnek ide járni, de célunk többek között az is, hogy szerető, otthonos környezetet biztosítsunk számukra.” – mondja a klub vezetője.

Kilenc versenylovat tartanak a klubban, van egy legelő és egy aréna. Mikor a közelben egy kanapétól valaki megszabadul, azt itt akadályként hasznosítják újra a lovak számára. Sok pozitív esemény történt már a klub életében, de az egyik legnagyobb Khadijah sikere volt Goodwoodon. Khadijah az Ebonyhoz akkor csatlakozott, amikor az édesanya egy alkalommal a mecsetben talált egy szórólapot a lovardából.

Képtalálat a következőre: „khadijah horse race”
Glorius Goodwood – a lóverseny, amelyre fiatalok tömkelege érkezett. Az Ebony lovasklub is felsorakozik, köztük Khadijah 16 éves bátyja, Abdus is.
Khadijah olimpiai bajnok kerékpárossal, modellel találta szembe magát az öltőzőben. „Nagyon ideges voltam a verseny előtt. Fantasztikus lányok vettek körül, azt gondoltam, esélyem sincs.” – teszi hozzá utólag. Khadijah a versenyre a ramadán alatt készült fel, miközben jelesre vizsgázott matekból és fizikából. Kezdetben sokszor leesett a lóról, és a bemutatkozása sem sikerült jól, de sikerült ezekből erőt merítenie.

A fejkamerás felvételek jól illusztrálják a verseny alatti drámát. A 25 ezer fős tömeg egy emberként drukkolt a versenyzőkért. Khadijah célba ért – elsőnek. „Amikor áthaladtam a célvonalon, nem hittem el. Aztán megláttam a tömegben a családomat, sírva fakadtam. Tombolt bennem a győzelemvágy, meg akartam nyerni ezt a futamot, de álmomban sem gondoltam volna, hogy tényleg sikerülhet.” – mondja Khadijah.
„Hihetetlen élmény volt. Már maga az, hogy a legjobb zsokékkal együtt versenyezhettem, elképesztő volt, nem is szólva arról, hogy legyőztem őket.”
Három hónappal a verseny után a Ritzyben ül, egy másodosztályú brixtoni moziban. Bemutatják a Riding a dream című dokumentumfilmet, ami róla szól. Jobbján nem más ül, mint Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné.

Képtalálat a következőre: „khadijah horse race”
Fontos megjegyezni, hogy a muszlim női sport alapítvány szerint a muszlim női zsokék száma nem haladja meg a tíz főt. „Amikor a versenyre mentem, körbenéztem a többieken, de a több mint 200 versenyző közül csupán egy sötétebb bőrszínű lányt tudtam kiszúrni.” – teszi hozzá Khadijah.
„Lehet vitatkozni arról, hogy a lóversenyzés eredetileg országszintű, de a résztvevők többsége fehér.” – mondja klub menedzsere, David Fleming. „Nem hiszem, hogy ez a verseny hibája, de nyitottabbnak kellene lennie. És a kluboknak, mint az Ebony, több támogatásra lenne szüksége.”

Az Ebonynak nagyjából 150 versenyzője van. „Vannak olyan gyerekek, akik azt sem tudják, mi az a mező. Van, amelyikük még sosem hagyta el Brixtont, de nagyon sok a tehetség – sok Khadijah járkál odakint. Tele vannak velük az iskolák, csak felfedezésre várnak.
Khadijah jelenleg a brightoni egyetem mérnöki karán tanul. Reméli, hogy 2021-ben a testvérével versenyezhet egy jótékonysági futamon.

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: racingpost.com, expressandstar.com, standard.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]