Ilyen volt a Sport trendek a Kárpát-medencében-konferencia, avagy elindult az idei KEK

A február vége és a március eleje nem jelenthet mást, minthogy újra itt a KEK, vagyis a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája. Idén ráadásul jubileumi tizedik alkalommal mérkőznek meg egymással a csapatok, immáron öt sportágban, ennek apropóján pedig már a csütörtöki napon is tartalmas programmal várták a szervezők az érdeklődőket. A Sport trendek a Kárpát-medencében című egész napos konferencia mellett a KEK Exponak köszönhetően megtelt a lágymányosi campus Gömb aulája.

Ha a KEK csütörtöki napjáról szeretnénk írni, azt egyetlen egy módon tehetjük csak meg, mégpedig a teljesség igénye nélkül. Ennek oka ugyanis, hogy annyiféle előadás, sportolási- és élményszerzési lehetőség, és egyéb program volt, hogy egyszerűen lehetetlen lenne egyetlen cikkben tartalmasan írni mindegyikről. A szervezők igazán kitettek magukért, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis röviddel 10 óra előtt az emberek már hosszú sorokban álltak a regisztrációs pultoknál, hogy részt vehessenek az eseményen. Igaz, nem kellett sokat várniuk, ugyanis mint ahogyan minden más a nap folyamán, a becsekkolás is rendkívül gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. Az előadásokat néhány köszöntőbeszéd nyitotta meg, amelyek során hallhattuk Murai Lászlót, a HÖOK jelenlegi elnökét, valamint természetesen Simon Gábor BEAC elnököt is, aki szót ejtett többek között arról is, hogy mekkora utat járt be a KEK az elmúlt 10 évben.

Az első konferenciablokk 10 órától 11:30-ig tartott, amelyben először Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese beszélt a Budapest2019 Európa Sportfővárosa programról. A KEK-hez és Simon Gáborhoz hasonlóan ő is kitért a főváros által az elmúlt években bejárt útra, valamint beszélt a jövőbeli tervekről is. Előadásában sok aktuális felmérés eredményét bemutatta, melyekből megtudhattuk például, hogy a magyarok 53%-a egyáltalán nem sportolt soha, ezen pedig változtatni kell. Remélhetőleg ebben is fog segíteni, hogy az idei évben Európa Sportfővárosaként Budapesten kiemelt figyelmet fognak kapni a sportprogramok. A főpolgármester-helyettes után Dr. Zsigmond Barna Pál beszélt a sport közösségépítő szerepéről a Kárpát-medencében, mely előadás alatt betekintést nyerhettünk az erdélyi sportélet mindennapjaiba, sportáganként lebontva, valamint terítékre kerültek a sport külhoni tömegesítését akadályozó problémák, úgy, mint például a nyelvkérdés. Felszólalt emellett Scheuer Gyula, egyetemünk kancellárja is, aki az ELTE sportéletéről beszélt, valamint egykori olimpiai bajnokunk, Mizsér Attila, aki beugróként vett részt a konferencián, ugyanis az eredeti előadó, Dr. Fürjes Balázs végül nem tudott jelen lenni. Az ő előadása után, amely bár nem volt előre megírva, de mégis rendkívül gördülékeny és érdekes volt, egy rövid kávészünet következett, amely során az emberek megtöltötték a KEK Expo-t.

DSC_1904

Ami a pihenőidőket illeti, mindenki számára adott volt a lehetőség, hogy tartalmasan töltse el azokat, ugyanis számos programlehetőség állt rendelkezésre. Ki lehetett próbálni az új magyar sikertörténetet, a Teqballt, illetve új ágait a Teqist és a Teqpongot is, ahol felkészült animátorok várták az érdeklődőket, hogy igény esetén bevezessék őket a játékok alapjaiba és rejtelmeibe, lehetett dartsozni profi versenypályákon, e-sportolni a gamer.hu standjánál, floor curlingezni, valamint a Neuzer kerékpárnak köszönhetően kipróbálni az új TACX modelleket. Akik valami kevésbé aktív, de mégis tartalmas kikapcsolódásra vágytak, azok pedig MLSZ jóvoltából fotózkodhattak a 2019-ben Magyarországon megrendezésre kerülő női labdarúgó BL serleggel, vagy beülhettek a HÖOK standjába csocsózni, fifázni és EFOTT hetijegyet nyerni. Alapvetően elmondható, hogy az Exponak is kimondottan nagy sikere volt, ugyanis szinte egyáltalán nem volt üresjárat egyik állomásnál sem. Még a konferencia legvégén is pattogott a labda a Teqball asztalon, valamint feszültek egymásnak a csapatok Fifában, tartalmas kikapcsolódást biztosítva ezzel mindenkinek.

Az előadások egy rövid kávészünet után, délben folytatódtak, a következő másfél órás blokkot pedig Deutsch Tamás, az MTK elnöke nyitotta meg, korunk egyik legfigyelemfelkeltőbb sporttrendjéről, az e-sportról szóló előadásával, melyből megtudhattuk, hogy az e-sport már nemcsak, hogy jelen van, mint sport, hanem egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a nézettség és a követettség tortájából. A sportág térnyeréséről szóló prezentációt egy rövid bemutató követett az ELTE Cheerleadereitől, majd érkezett Nagy Zoltán Péter, aki az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatójaként a sportszponzorációs piac rejtelmeibe kalauzolta el az érdeklődőket. Beszélt a labdarúgás és az olimpiai csapat közötti különbségekről, a szponzor szempontjából, valamint, hogy mekkora harc folyik az adott cégek marketing büdzséjének minél nagyobb részéért a különböző megjelenési felületek között. Sajnos Kemény Dénes egészségügyi okokból nem tudott eljönni, így az ő előadását végül nem tudták meghallgatni az érdeklődők, de volt még itt szó a parasportokról, valamint a Tour de Hongrie fejlődéséről is, így elmondhatjuk, hogy ebben a blokkban is megtalálhatta mindenki a maga számára legérdekesebb témát.

DSC_1858

Ezt követően a szervezők megvendégeltek minden résztvevőt egy közös ebédre, mely alatt ínycsiklandozó hidegtálak sokaságai közül lehetett válogatni kedvünk szerint, majd akár leöblíteni azt egy jó Irsaival, egy könnyed roséval, vagy a KEK saját borával, végül megkoronázni az élményt egy kávéval, vagy egy kis süteménnyel. Utána azonban le kellett küzdeni a teli gyomrok által állított kihívásokat, hiszen a harmadik, és egyben utolsó blokk is rendkívül érdekesnek ígérkezett. A blokkot Kőrösparti Gábor, a STRONGAA ügyvezetője nyitotta meg, aki bár kicsit túllépte az adott időkeretet, ezt senki sem bánta, ugyanis végig nagyszerű történetekkel és példákkal illusztrálta a sportolói management világát. Megtudhattuk mi a különbség az ügynök és a menedzser között, valamint, hogy például hogy is néz ki Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó stábja, de szó volt itt még az Instagram, a Facebook és az egyéb platformok szerepéről is a sportoló életében. Ezután Zwickl Dániel, a FITEQ sportszakmai igazgatója beszélt az új magyar sikertörténet, a Teqball fejlődéséről, folyamatos sportszakmai fejlesztéséről, a jövőbeli céljairól, és arról a fordított stratégiáról, amely sikerre vezette a kezdeményezést. Itt már érezhetően kezdtek fáradni az emberek, hiszen reggel óta elképesztően sok inger, élmény, információ ért mindenkit, ezt pedig Simon Gábor jól felismerve egy gyors szünettel indította el az utolsó részt. A végén még szó esett a BEAC jelenéről, jövőjéről, valamint a videóelemzés és az egyéb információs és technológiai forradalomról a labdarúgásban.

Összességében elmondható, hogy aki részt vett a KEK első napján, az egy rendkívül tartalmas élménnyel gazdagodott. Amellett, hogy kipróbálhatott új sportágakat, a sporttudomány és a jelenlegi sportközélet minden szegletébe betekintést nyerhetett egy-egy a szakmában releváns személy előadása által, mindezt egy rendkívül pozitív, oldott és barátságos légkörben. Egy biztos: ha ilyen lesz a folytatás is, akkor egy egészen páratlan jubileumi KEK-nek nézünk elébe.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]