“A KEK generációkon átívelő sportesemény”

2019. február 28. és március 2. között immár 10. alkalommal kerül sor a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára, azaz a KEK-re. A jubileum kapcsán a torna főszervezőjével, Sajben Marcellel beszélgettünk a KEK szerepéről, és az új programokról.

Idén már 10. alkalommal kerül sor a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára (KEK), ahol magyarországi és határon túli egyetemisták mérhetik össze tudásukat több sportágban. Összefoglalnád, mitől olyan különleges a KEK?

A KEK talán azért különlegesebb a többi hallgatói eseménynél, mert az ELTE legrégibb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező sportrendezvényéről beszélünk. Továbbá összefog egy közösséget, az anyaországi és a határon túli magyar egyetemistákat, így fontos egységteremtő szerepe is van. A KEK a sport által erősíti a magyarság összetartozását, mellette az egyetemi sport fejlődését is szolgálja, továbbá a tavalyi évtől kezdve a tudásátadás-megosztás is szerepet kap a rendezvényen. A torna két szellemi atyja, Nagy Gergely Gyula és Simon Gábor a kezdetekben egyik célként pont ezt tűzte ki magának, hogy a KEK egy generációkon átívelő rendezvény legyen, ami az utóbbi években meg is valósult, hiszen az Alumni focikupán induló csapatok mind-mind az egyetemi éveik alatt csatlakoztak a KEK családhoz. Jó volt látni, hogy a tavalyi győztes nagyváradi Malaria gyermekeik társaságában ünnepelte a budapesti tornagyőzelmét.

1

Eleinte csak a futsal szerepelt a torna programjában, majd a kosárlabda és a röplabda is csatlakozott. Idén egyéni sportágak is bemutatkoznak. Melyek ezek a sportágak, és hogyan szolgálja a bővülő program a KEK fejlődését?

Az e-sport és az asztalitenisz a két új sportág. A „Sport trendek a Kárpát-medencében” című konferenciánkon az e-sport is téma, így felmerült, miért ne lehetne versenyt is rendezni benne? Az asztaliteniszt pedig a csapatvezetőktől érkező visszajelzések alapján csatoltuk a programhoz. Az utóbbi években egyre többen jöttek a csapatokkal kísérőként, akik a csapatsportágak között nem találták meg a számukra megfelelőt, és pont az ilyen hallgatókat szeretnénk megszólítani új egyéni versenyszámainkkal. Egyelőre még csak próbaként tekintünk az új sportágakra, azonban bízunk benne, hogy a rendezvény fejlődésével egyre több hallgató tud majd a KEK-es közösség része lenni.

 A tízéves jubileum alkalmából „Sport trendek a Kárpát-medencében” címmel egy igazán izgalmas konferenciával is várjátok az érdeklődőket. Mesélj róla!

Több éve tervezzük, hogy olyan kulturális vagy szakmai programmal bővítjük az eseményt, amely a hallgatók fejlődését is szolgálja. Végül a szakmai rész felé nyitottunk, és egyelőre úgy tűnik, ez jó döntésnek bizonyult. Már közel 250-en regisztráltak a konferenciára, két nappal a jelentkezés lezárta előtt. A tematika kiválasztásánál a sport és a sporttal kapcsolatos innovációk kerültek a középpontba idén. Olyan előadókkal szeretnénk kedveskedni a hallgatóknak, akik igazi húzónevek, ráadásul otthonosan mozognak az egyetemi közegben. Én nagy vízilabda szurkolóként Kemény Dénes előadását várom a legjobban, hiszen gyermekkorom sportélményeit meghatározta a válogatottal elért számtalan sikere, azonban az előadói névsor olyan erős, hogy ha nem személyes tényezők alapján kellene döntenem, nem tudnék kiemelni senkit. Bízom benne, hogy a konferencia legalább annyira tetszik majd a regisztráltak számára, mint amennyi munkát a konferencia szervezői, Ilyash György, Simó Szabolcs és Menyhárt Barbara az esemény megrendezésébe belefektettek.

2

 Érdemes a helyszínekről is szót ejtenünk. A BEAC pálya mellett idén új és visszatérő helyszínen is sor kerül mérkőzésekre. Hol, milyen versenyeket rendeznek a torna során?

Már nem titok, hogy a BEAC stratégiájának egyik fő célja egy új csarnok építése, ami szükséges lenne a KEK számára is. A rendezvény kinőtte a Bogdánfy úti létesítményt, ezért három évvel ezelőtt a Tüskecsarnok felé terjeszkedtünk a röplabda és a kosárlabda kupával. A futsal torna iránt érdeklődő csapatok száma hatalmas határon innen és túl is, így 2019-re 24 csapatosra kellett bővítenünk a tornát, s egy új helyszínt is be kellett vonnunk. Ez az új helyszín a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaly áprilisban átadott sportcsarnoka, ahol pénteken az E és az F csoport küzdelmeit rendezzük meg, szombaton pedig az alsóházi rájátszás otthona lesz az aréna.

 Ha csak pár mondatban kellene kifejezned, mit jelent a KEK….

“Egyetemi sport, határok Nélkül”- ez a mi jelmondatunk, és igazából ez is a KEK lényege. Nekem személy szerint egy olyan társaságot és baráti közeget jelent, akikkel évente egyszer-kétszer találkozunk, mégis szoros barátság alakult ki közöttünk az elmúlt évek során. A KEK egyfajta gyűjtőpont lett. Év elején mindenki beírja naptárába, hogy „március, Budapest”, s előre megveszi a repülőjegyet, egyből az aktuális torna után. A már diplomát szerzett hallgatóink egész Európából jönnek vissza rendezvényünkre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]