Reménykeltő győzelem: Vidi- PAOK 1-0

November 9-ére jegyet váltottam a Vidi FC és a PAOK Szaloniki összecsapására. A magyar klub az Európa Ligás csoportkör negyedik mérkőzését játszotta, korábbi csoportkörben már találkoztak egymással, akkor a Vidi idegenben 0-2-re tudta legyőzni a helléneket. A mérkőzés azért is nagy szenzáció, mert hat év után először jutott be magyar csapat Európa Liga csoportkörbe (2012-ben szintén a fehérvári csapat). A Chelsea magabiztosan vezeti a csoportot 9 ponttal, a Vidi FC, a PAOK és a BATE Boriszov 3-3 ponttal foglalnak helyet. Sok múlott tehát ezen a mérkőzésen: ha sikerül győzelmet aratnunk a görögök felett, hat ponttal bőven lenne esélyünk a továbbjutásra.

Este 6 órakor érkeztünk meg a Groupama Arénához. Elsőként rögtön szembetűnő volt a magas rendőri készültség szemben az előző, BATE elleni mérkőzéssel- a stadion körül kb. 3 méterenként rendőri sorfal húzódott. Beérve a kapun, fel a szektorra rögtön értelmet nyertek a látottak: a PAOK szurkolótábora óriási hangerővel drukkolt csapatának, az egész vendégszektort és még egy fél szektort elfoglalva, kb. 3000 néző érkezett az országukból. A hazai szektorok nagy része is tele volt, de főleg a második félidőre lett zsúfolt a lelátó. Hivatalosan nézőszám szerint összesen 17 208 belépést regisztráltak. A mérkőzést Palabiyik török játékvezető vezette.

 paok origo

Az első félidő kapura rúgás, és kaput eltaláló lövés nélkül telt el, több szabálytalanság zavarta a mérkőzés menetét, ennél többet azonban nem produkált egyik csapat sem. A második félidő ennél jóval eseménydúsabb volt, alig hogy visszaérkeztünk a helyünkre az 50. percben megszületett a későbbi győzelmet jelentő találat a Vidi csapatának. Milanov magabiztosan fejelte be a mérkőzés első gólját. Az egész stadion- a vendégszektor kivételével- egy emberként boldogan ugrott fel a székéből, repültek a műanyagpoharak, a szotyis zacskók, óriási volt az öröm.  A mellettünk lévő szektornál a nézők közül valaki piros füstgránátot dobott be a nézőtér elé, mely pár perc erejére finoman elhomályosította a pályát. A vendégek válaszul erre fehér füstgránátot dobtak el- azonban ők nem a pálya irányában, hanem a saját szektorukban tartották azt.

VIDI PAOK II

Szimpatikus volt Hodzsics mozdulata a mérkőzés közben: jobbra-balra fordulva karjait lóbálva kérte a közönséget, buzdítsuk a csapatot. A gól után a Vidi nagyrészt védekezésre állt be, azonban pár kontrával tudta veszélyeztetni az ellenfél kapuját. A mérkőzés az utolsó negyed órájában vált felettébb izgalmassá: a PAOK folyamatos támadásokat intézett az ellenfél kapuja felé, azonban ezek sokszor óriási szerencsével nem jutottak túl a gólvonalon. A 75. percben a hazai kapu előtt csúnya sérülés történt- Stopira fejelt össze az ellenfél játékosával, Matosszal. A pályán pár pillanatig megfagyott a levegő- Stopira mozdulatlanul feküdte a földön, játékostársai pofozgatására sem mozdult, Vinicius intett az ápolóknak, hogy jöjjenek be a pályára. Az ápolás sokáig tartott, nagyrészt emiatt volt hosszabb a ráadás.   A 95. percben füttykíséret mellett a játékvezető lefújta a meccset és végre minden drukker fellélegezhetett: megvan a 3 pont, egy meccsel közelebb vagyunk a továbbjutáshoz. A lefújás után a Vidi játékosainak nagy része megköszönve a nézőknek a drukkolást körbevonult a stadionon, megtapsolva, éljenezve a közönséget- mi pedig megköszönve a szép játékot, győzelmet, továbbá az óriási esélyt a továbbjutásra a csapatnak.

VIDI PAOK IV

A mérkőzés statisztikáit nézve a görögök jóval nagyobb arányban birtokolták a labdát, a szabálytalanságok és sárgalapok száma szinte megegyezett. Összességében elmondható, hogy két hasonló erősségű csapat állt fel egymással szemben, egy többé-kevésbé pörgős meccset produkálva.

Még két mérkőzés vár a Vidi FC csapatára. November 29-én a BATE Boriszov fogadja a magyarokat otthonában, majd egy nagy klasszissal, a Chelseavel mérkőzik meg a Vidi december 13-án a Groupama Arénában. A negyedik csoportkör végén tehát a Chelsea vezet 12 ponttal, második helyen a Vidi 6 ponttal, 3. helyen 3 ponttal a BATE és a PAOK foglal helyet.

Képek forrása: index.hu, origo.hu, Vidu Anita

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]