Korcsolyasztárok az anorexia fogságában

Az anorexia napjaink legsúlyosabb pszichés betegségei közé tartozik. Rengeteg lány küzd különböző étkezési zavarokkal, melyek a sportolókat sem kímélik. A közelmúltban két fiatal műkorcsolyázó, az amerikaiak üdvöskéje, Gracie Gold és az oroszok olimpiai bajnoka, Yulia Lipnitskaya is nyilvánosság elé tárta a problémáit. Betegsége következményeként a 19 éves Lipnitskaya a visszavonulás mellett döntött.

Különféle nyilatkozatokban sokat olvashatunk a hivatásos sport árnyoldalairól. Számos sportoló szenved a túl magas elvárásoktól, az állandó figyelemtől, a média és szurkolók kritikáitól. Néhány sportágban, mint például a műkorcsolya, a torna vagy a ritmikus gimnasztika, a hajszálvékony testalkat elengedhetetlen feltétele a sikereknek. Sajnos egyre gyakrabban hallhatunk olyan esetekről, hogy a sportoló csak étkezési rendellenességgel, beteges koplalással tudja elérni a kívánt alakot. Ez a téma általában tabunak számít, a közelmúltban azonban két népszerű korcsolyás lány is a nyilvánosság elé állt.

Október közepén, kevesebb mint fél évvel a 2018-as pyeongchangi téli olimpia előtt jelentette be az amerikaiak 22 éves versenyzője, Gracie Gold, hogy kihagyja az idei Grand Prix-szezont, ugyanis felkészülése nem teszi lehetővé a versenyzést. Az amerikai tehetség depresszióval, szorongással és étkezési zavarokkal küzd, amelyek miatt professzionális segítséget is igénybe vett. Ezáltal a 2014-es sochi téli olimpián csapatban bronzérmes, egyéniben negyedik helyezett versenyző indulása az idei ötkarikás játékokon is kérdésessé vált. Gracie Gold már évek óta küzd az alakjával, erre egy korábbi, 2016-os nyilatkozata is utal, amelyben Gold egy csalódást keltő szereplése után arra emlékeztetett, hogy nem sok hozzá hasonló, szintén túlsúlyos korcsolyázóval találkozhatunk. Természetesen a túlsúlyost itt nem a szó szoros értelmében kell vennünk, Gold az átlagos (értsd: nádszálvékony) korcsolyaalkattól való eltérésre utalt. A még mindig csak 22 éves versenyző ugyan bizakodó a pályafutását tekintve, állítása szerint a korcsolyázás iránti szenvedélye továbbra is töretlen, mégis kérdéses, hogyan tud majd felépülni súlyos depressziójából és étkezési zavarából, s hogy mikor láthatjuk őt újra.

(USA TODAY Sports Images)

Talán még inkább felkavarta a sporttársadalmat Yulia Lipnitskaya esete, aki nem sokkal az olimpiai szezon kezdete előtt jelentette be visszavonulását. A mindössze 19 éves lány még gyerekként – 15 évesen – robbant be a felnőttek élmezőnyébe a 2014-es szezonban. Győzött a budapesti Eb-n, majd pár hónappal később a hazai rendezésű sochi olimpia legnagyobb sztárjává vált. A Schindler listája c. film zenéjére komponált megrázó erejű kűrjének csodájára járt a világ. Mindenki a piros ruhás fiatal lányról beszélt, aki csapatban olimpiai bajnok lett. Egyéniben végül csak a 6. helyen végzett, Lipnitskaya mégis a sochi olimpia jelképévé vált. A nagy felhajtással azonban nem tudott mit kezdeni a saját bevallása szerint is érzékeny fiatal korcsolyázónő. Ráadásul a tizenéves lányoknál végbemenő nőiesedési folyamat, amely megannyi korcsolyázónak nehezítette már meg a dolgát, őt is utolérte. A következő szezonok nem is sikerültek neki, az orosz bajnokságokon csak 9. és 7. helyet szerzett. Az utóbbi években a női egyéni mezőnyt domináló oroszok helyzete ilyen szempontból is különleges, hiszen évente tűnnek fel újabb és újabb tehetségek, így nem egyszerű mutatvány az első számú orosz női versenyzőnek maradni éveken át. Lipnitskaya utolsó versenyén, a 2016-os Orosz Grand Prix-n olyannyira szenvedett a jégen, hogy félbeszakította programját, s csak a zsűri engedélyével fejezhette azt be, s szerezhette meg az utolsó helyet. Ezután többet már nem lépett jégre, hanem januárban egy izraeli magánklinikára vonult, hogy kezeltesse az anorexiáját. Oroszországban többek között a nagy konkurenciaharc miatt rengeteg sportolót érint ez a betegség, csak általában nem beszélnek róla. Lipnitskaya azonban nyíltan megnevezte problémáját, s csak azt bánta meg, hogy korábban nem tett említést betegségéről, amellyel már évek óta küzd. Végül a klinikán eltöltött idő alatt rájött, hogy nem akarja egészségét kockáztatni a sportsikerek miatt, s a 19 éves lány végül a visszavonulás mellett döntött.

Figure Skating - Winter Olympics Day 2

A legnagyobb veszély talán abban rejlik, hogy kevés sportoló beszél pszichológiai és testi gondjairól. A súlyproblémák, illetve az ennek hatására fellépő étkezési zavarok tabutémának számítanak számos esztétikai sportágban, mint amilyen a műkorcsolya is. Yulia Lipnitskaya és Gracie Gold esete minden bizonnyal nem egyedülálló. Ők csupán vallottak arról, amiről mások hallgatnak. Kevés szó esik róla, mégis tény, hogy az anorexia képes tönkretenni sikeres sportolók karrierjét.

Forrás: dailymail.co.uk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]