Csalás vagy taktikázás?

Focisták váratlan húzásai a szabályosság határán

A profi labdarúgás olyan iramot követel meg annak szereplőitől, hogy az áhított eredmények elérése egyre nagyobb befektetést igényel mind egyénileg, mint csapatszinten. Az edzőknek folyamatosan fejlődő és alkalmazkodó taktikákat kell kieszelniük, a játékosoknak pedig ezek hatékony alkalmazásához testileg és mentálisan is maximális felkészültséggel kell megküzdeniük. A játékintelligencia terén tanúsított profizmus azonban sokszor nem csak a helyezkedés vagy a többiek mozgásának látatlan érzékelése során bírhat jelentőséggel, néhány meccsen egy-egy kulcspillanaton múlik a mérkőzés kimenetele, ilyenkor pedig új értelmezést nyerhet a „kreatív játékos” kifejezés.
Ronaldinho kreativitását például kevesen vonják kétségbe, ő pedig a váratlan húzásokat nem csak annak hagyományos értelmében járatta csúcsra; két olyan eset is előfordult, hogy szürkezónás trükkökkel gondolkodtatta el a játékvezetőket. Egyik megoldása az volt, hogy odament az ellenfél kapujához vizet inni, majd egy hirtelen bedobás landolt előtte, amiből pár másodperc múlva könnyed gól született. A helyzet csak azért volt érdekes, mert rúgott passz esetén a legenda 13 méteres lesen állt volna, így viszont nem igazán fért kétség a találat szabályosságához. Kérdésesebb volt a brazil másik trükközése, aminek során egy labdát kézből kirúgni szándékozó kapust tréfált meg; amint a labda elhagyta a kezét, Ronaldinho lecsapott arra, még mielőtt a kapus lendülő lábának esélye lett volna megközelíteni. A bíró szabálytalannak minősítette a magatartást, a szabálykönyvet elnézve pedig nem is volt indokolatlan a döntés; eszerint azt a játékost, aki megrúgja vagy megkísérli megrúgni a labdát, amikor a kapus éppen megszabadul attól, büntetni kell, mert veszélyesen játszik. Ilyesmivel egyébként Henry és Neymar is próbálkozott már, ez a trükk azonban nem a legszerencsésebb, szabálytalanság határán táncoló gólszerzési lehetőség, a játékvezetők a fenti szabály miatt nem szokták megadni az ilyen találatokat, ráadásul gyakran a kapusok is csúnyán megtorolják a próbálkozásokat (ami persze abból a szempontból nem feltétlenül rossz, hogy ilyenkor legalább a kapust kiállítják, ha már a gól érvénytelen).capture25
Az előző trükk eggyel kifinomultabb formája is közismert a labdarúgásban, ilyenkor ha a kapus megszerzi a labdát egy helyzet után, a lesipuskás hajlamú játékos nem fut vissza a többiekkel, hanem megbújik a hálóőr mögött, és reménykedik, hogy az leteszi a labdát a földre, hogy több ideje maradjon szétnézni a pályán, ha pedig ez megtörténik, annak könnyen semmiből jött gól lehet az eredménye. Az előző esethez képest itt fel sem merül a szabálytalanság lehetősége, legfeljebb az ellenfél hibájának könyörtelen kihasználása, aki legközelebb feltehetően kétszer is körülnéz, mielőtt elereszti a labdát.
Az egyik legtalálékonyabb trükköt Dean Saunders mutatta be, amikor a partvonal mellett szerelte az ellenfél kapusa, így bedobást végezhetett el, de annyira egyedül volt, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve az éppen visszarohanó kapus hátára dobta a labdát, majd begurította a kapuba. A találatot megadták, mivel a szabálykönyv a szabályos bedobás meghatározásakor csak a dobás elvégzésének technikai részét szabályozza (pl. előre kell dobni, két kézzel stb.), valamint azt mondja ki, hogy a labda bejutása után a dobó játékosnak nem szabad a labdát ismét érintenie, mielőtt az más játékost érintett volna, ez a húzás tehát trükkös volt, de nem csalás.
Végül pár szó az egyik legkedveltebb kreatív megoldásról, a pontrúgások váratlan elvégzéséről. Ilyen helyzet akkor áll elő, ha például egy szabadrúgásnál a bíró megfújja a sípot, az ellenfél azonban még el van foglalva a sorfallal. A játékosok szeretik gyorsan kihasználni, hogy a hálóőr a kapufa mellett mutogat, esetleg biztos, ami biztos, még megkérdezik a bírótól, hogy valóban mehet-e a játék. A módszert nem véletlenül kedvelik annyian Messitől Dzsudzsákig, a szabálytalanság lehetősége ugyanis csak akkor merülhet fel, ha a bíró még nem fújta meg a sípot.
A példák jól mutatják, hogy a labdarúgóknak időnként érdemes tisztába lenni jelentéktelennek tűnő szabályokkal is, és ennek keretei között minden kreativitásukat magukkal vinni a pályára.
Képek forrásai: balls.ie, sportskeeda

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]