A sport mindenkié! – Inkluzív Sportnap 2017

Kerekesszékes kosár? Ülőröplabda? Csörgőlabda? És mindez a mi egyetemünkön ingyenesen kipróbálható? Igen! A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club szervezésében idén immár második alkalommal került megrendezésre az Inkluzív Sportnap, mely keretén belül a fent említett sportágakon kívül több parasporttal is megismerkedhettek az érdeklődők.

AZ EGYETEMI SPORT NEMZETKÖZI NAPJA

Az UNESCO a tavalyi évben nyilvánította szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban és arra, hogy nemcsak a szellemi, de a fizikai fittség is legalább ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) ajánlása alapján különféle szabadidős sporteseményekkel, versenyekkel, előadásokkal, kulturális eseményekkel és fesztiválokkal hívják fel a figyelmet a sport fontosságára világszerte a FISU tagországok.

A MEFS kezdeményezésére rektori szünet van minden magyar felsőoktatási intézményben, ezáltal a hallgatóknak lehetősége nyílik akár a már említett Inkulzív Sportnapon, vagy a Budapesti Egyetemi Sportfesztiválon, vagy akár a MEFS által szervezett vidéki sportnapokon részt venni. A budapesti megmozdulás központját a BEAC, Tüskecsarnok és a BME sporttelep képezi, emellett voltak programok a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpontban is.

szekeres

INKLUZÍV SPORTNAP 2017

Az ELTE Szolgáltató Központja (Fogyatékosügyi Központja és Sportirodája), valamint a BEAC szervezésében zajló esemény célja, hogy a sport által közelebb hozza egymáshoz az ép és sérült embereket, élményt, mozgást, kikapcsolódást nyújtson bárki számára. A programon való részvétel ingyenes volt, ezzel is elősegítve, hogy minél többen részt vehessenek a rendezvényen. A megnyitón beszédet mondott többek között Borhy László, az ELTE új rektora, Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Szekeres Pál, miniszteri biztos, többszörös paralimpiai bajnok és bronzérmes olimpiai bajnok. Ezt követően egy látványos táncelőadás következett az ArtMan Egyesület produkciójaként, amit egy rövid, de mozgalmas judo bemutató követett.

judo 

Az ülőröplabda, kerekes székes kosárlabda, csörgőlabda, tandem, showdown és judo kipróbálására ezek után volt lehetősége a kilátogatóknak. A Magyar Paralimpiai Bizottság pedig egy óriási ajándékkal készült a BEAC számára: egy parafekvenyomó padot ajándékoztak egyesületünknek, ezzel támogatva a parafekvenyomó egyetemi polgárok felkészülését. A padot is bárki kipróbálhatta a sportolók segítségével, előtte pedig  Sedric Watchou, abszolút magyar bajnok és világkupa 5. helyezett, illetve Koselák Renáta, világkupa 4. helyezett tartott bemutatót.

fekvenyom

 

Talán a csörgőlabda volt idén is a leglátogatottabb sport a kerekesszékes kosárlabda mellett. Tavaly szeptember óta ez a sport is bekerült a felvehető általános testnevelési kurzusok közé (VTN-099:148). Emellett a paraúszás is felkerült az eddig meglévő sportok közé (VTN-099:32), szóval ha kedvet kaptál bármelyikhez, még utólagos tárgyfelvétellel jelentkezhetsz ezekre a kurzusokra!

parakosár

Forrás: beac.hu

Kiemelt kép, képek: BEAC (Simó Szabolcs)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]