Költekeztek az angol klubok

Több mint 1,4 milliárd fontot költött el az a 20 csapat, amelyik a Premier League 2017/18-as kiírásának résztvevője lesz. A játékosokért kifizetett súlyos milliók a csapatok erősödését szolgálják. Az, hogy ezek a milliók jó helyre mentek-e, majd csak az idény végeztével fog beigazolódni.

guardiola-manchester-city-pep-manager_3493229

Guardiola idén 220 millió fontot költött el

Idén sem történt nagy meglepetés Angliában. A legtöbb pénzt az arab tulajdonban lévő Manchester City csapata költötte el. Pep Guardiola, aki korábban a Barcelona vezetőedzője volt, idén sem sajnálta a milliókat.  A tavalyi harmadik hely után a cél idén a bajnoki cím meghódítása, melynek érdekében a „kékek” 220,5 millió £-ot költöttek el. Leigazolták a Real Madrid klasszisát, Danilót. A Monaco nyáron nagy kiárusítást tartott, ketten is az esős Angliát választották: személy szerint a francia Benjamin Mendy és a portugál Bernardo Silva – mindketten hazájuk korosztályos válogatottjaiban szerepeltek. Erősítés lehet még a 28 éves Kyle Walker, aki a Tottenhamből távozik angol válogatottként. A hátvédrutinjával nagyban hozzájárulhat a csapat sikeres évéhez.

alvaro-morata-chelsea-2017_1a8h733r8e3or1wp27ahlbdy85

Madridból Londonba. Morata idén már a Chelsea csapatát erősíti

A Chelsea – a tavalyi bajnok –  mindig is a jól költő csapatok közé tartozott. A múltban többször is előfordult, hogy egyetlen angol játékost sem láthattunk a kezdőcsapatban. Idén nyáron is aktívak voltak a játékospiacon. A londoni „kékek” „csak” 187,5 millió £-ot költöttek el, de olyan játékosokat igazoltak le, mint Álvaro Morata a Real Madridból, Tiémoué Bakayoko a Monaco vagy Antonio Rüdiger a Róma csapatából. Magyar vonatkozása is van az új igazolásoknak. A csatár Eden Hazard öccse, Kylian 2015 óta játszott az  Újpest színeiben. Ez idő alatt 42 meccsen lépett pályára. Új csapatában a 23 éven aluliak bajnokságában fog majd játszani. A játékos vételi árát nem hozták nyilvánosságra.

nintchdbpict000337519035-e1499603582789

Wayne Rooney 13 év után tért haza

A dobogó harmadik fokára a Manchester United csapata állhatott fel. A tavalyi idényben gyengélkedő, csak a hatodik helyet megszerző „vörös ördögök” nem titkolt célja a bajnoki cím megszerzése. Európa-liga-győzelmükkel kivívták a jogot, hogy idén a bajnokok ligájában induljanak, szeretnének itt is minél tovább eljutni. Ennek megfelelően 146 millió £-ot költöttek el idén nyáron. Főleg hazai vetélytársaktól igazoltak játékosokat. Romelu Lukaku az Everton, Nemanja Matic pedig a Chelsea csapatától érkezett. Zlatan Ibrahimovic pedig ingyen hosszabította meg a tavaly lejáró szerződését.

Az Everton csapata is elérte a 100 millió £-os álomhatárt. 140 millió fontból 13 játékost vásároltak. Legdrágább vásárlásuk az izlandi Gylfi Sigurdsson volt, aki 45 millióért hagyta el a Swansea City együttesét. Wayne Rooney 13 év után tér haza. A 31 éves csatár az angol válogatott történetének legeredményesebb góllövője, így a szurkolók joggal várhatják tőle a további gólokat. A tavalyi 7. helyezett kiharcolta a nemzetközi kupaszereplés jogát. A cél, hogy mindkét porondon minél jobban szerepeljen az együttes.

Az előző idény második helyezett csapata Tottenham volt. A „spur”-ök 88 millió £-ot költöttek el idén nyáron, érdekesség azonban, hogy 5,7 milliós nyereséggel zárták az átigazolási piacot. A kolumbiai Davinson Sánchez 42 millió £-ért igazolt az Ajax csapatától Angliába. Az elefántcsontparti Serge Aurier 23 millióért hagyta el Párizst, hogy a tavalyi második csapat védelmét erősítse. A támadósorba Fernando Llorente érkezett – a világ- és Európa-bajnok spanyolért 12 millió £-ot fizettek a Swansea City csapatának. Az együttes célja egyértelműen a tavalyi jó szereplés megtartása.

Wenger-Klopp

Arséne Wenger és Jürgen Klopp is “keveset” költött idén nyáron

Angliában a bajnokság első hét csapata szerepelhet a nemzetközi kupákban. A tavalyi bajnokságban a fent említett öt csapaton kívül a Liverpool és az Arsenal indulhat. Az idén 125 éves „vörösök” az átigazolási lista 6. helyét foglalják el, majdnem 80 millió elköltött fonttal. Jürgen Klopp főleg a támadósorban erősített,  Mohamed Salahot 37, Alex Oxlade-Chamberlaint pedig 35 millió £-ért vásárolták meg. Arsène Wenger és az Arsenal neve szinte összeolvadt az évek alatt. A francia szakember 1996 óta vezeti az „ágyúsokat”. Olyan játékosokat fedezett fel, mint Thierry Henry, Cesc Fàbregas , Samir Nasri, vagy Robin van Persie. Az utóbbi években azonban nem úgy fut a szekér, ahogy azt az Emirates stadion közönsége elvárná. 2004 óta a csapat nem tudott bajnokságot nyerni, igaz, szinte minden évben valamilyen kupát azért elhódítottak. Idén a takarékosság és az állandóság szellemében telt az átigazolási időszak. Összesen 46 millió £-ot költöttek el egyetlen játékosra. A Lyontól érkező Alexandre Lacazette került ennyibe. A bosnyák válogatott hátvéd, Sead Kolasinac ingyen érkezett a német Shalke együttesétől.

A maradék 13 csapat osztozik körülbelül 500 millió fonton – nagyjából egyenlő arányban. Éppen ezért a középmezőnyben, valamint a kiesés ellen nagy csaták várhatók, ahol szinte minden klubnak megvan az esélye, hogy megszorongassa a „nagyokat”. De nemcsak előre, hanem hátra sem árt néha pillantani , mert az idény végén három csapatnak ki kell esnie a másodosztályba.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]