Új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén: Kulcsár Krisztián a 16. MOB elnök

Ma tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol hárman is bejelentkeztek az elnöki tisztségre: a MOB-ot eddig vezető Borkai Zsolt, a novemberben menesztett főtitkár, Szabó Bence és a Nemzetközi Vívó Szövetség technikai igazgatója, Kulcsár Krisztián. Szabó az első körben kiesett, és már ekkor sejteni lehetett, hogy új elnöke lesz a szervezetnek.

A MOB tisztújító közgyűlése Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felszólalásával kezdődött. Az államtitkár szerint a MOB alapszabályának áprilisi módosításával nyitottabbá vált az olimpiai mozgalom. A kormány és a testület együttműködését kiválónak nevezte, a közös munka következő céljának pedig az olimpiai bázis bővítését és az olimpiai eszme védelmét jelölte meg. Beszélt arról is, hogy a kormány továbbra is kiemelten kívánja támogatni a magyar sport ügyét, a magyar sport jövőjéért folytatott munkát pedig a most megválasztott tisztségviselőkkel képzelik el.

A MOB 194 tagjából nem mindenki vett részt a tisztújításon, folyamatosan változott a jelenlévők száma. Az első napirendi pontokról még 168-an, az elnökről már csak 166-an szavaztak. A tagság egyhangúlag elfogadta a tagsági változást, a 2016-os tevékenységről szóló “Londontól Rióig” beszámolót, a 2017-es évi költségvetést, a riói olimpiáról szóló beszámolót, valamint a júliusi Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lebonyolításáról szóló előterjesztést is. Szintén egyhangúlag hagyta jóvá a tagság a téli olimpián való részvételről szóló előterjesztést. A tavalyi évi könyvvizsgálói jelentés elfogadásánál egy tag tartózkodott.

A jelen lévő 166 tagból 84 szavazata kellett ahhoz, hogy az egyik jelölt elnök legyen. Az első fordulóban Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, vagyis egyetlen szavazat hiányzott neki ahhoz, hogy már az első körben elnöknek válasszák. Borkai Zsolt 53, Szabó Bence 27 szavazatot kapott, így ő kiesett. A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt 51 voksot gyűjtött be – így Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke.

Kulcsár Krisztián a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója, és Svájcban dolgozik ma is. A nemzetközi diplomáciában betöltött tapasztalata mellett a MOB hasznára válhat, amit a hazai versenyszférában szerzett. A CIB főosztályvezetője volt, majd a BÁV vezérigazgatója, amíg nem vállalta el a svájci feladatot. Akkor azért volt motivált, mert szeretett sportágán kívánt segíteni. Igazi sportcsaládból származik, hiszen a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző a nagybátyja, míg nevelőapja az öttusázó olimpiai bajnok Móna István volt. 2007-ben úgy lett világbajnok párbajtőrben, hogy szabadságot vett ki a versenyért, mert a bankban dolgozott. Így ment ki a 2008-as olimpiára is. Mindkét olimpiai ezüstérmét csapatban szerezte, 1992-ben az elsőt, amikor 21 éves volt. A másodikat 2004-ben, Athénban. Összesen négy olimpián járt. Az új elnök megerősítette, Svájcból mindenképpen Budapestre költözik, és a MOB vezetését legalábbis az első években ügyvezető elnökként képzeli el.

Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Vívószövetség részéről érdekkonfliktus áll fenn, hogy egyszerre töltse be a sportigazgatói, valamint a MOB elnöki tisztét. Ezért a svájci állását a jelenlegi formában fel kell adnia. Elárulta: számított erre az eredményre, mert a sportági szakszövetségek részéről érezte, hogy igény van a változásra. Ugyanakkor nem gondolja azt, hogy Borkai Zsolt bukott ember lenne.

Az alelnököket is megválasztották:  Orendi Mihályt (114 szavazat) és Deutsch Tamást (102) kapott bizalmat. Gémesi György 65 voksot kapott, Magyar Zoltán pedig az elnökválasztás után visszalépett. A kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Borkai lelkes támogatója volt.

forrás: origo.hu, index.hu
képek forrása: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]