Budapest nem adja fel az olimpiát

A tervezett sportberuházásokat megvalósítják és fővárosunk újra pályázni fog olimpiarendezésre – jelentette ki Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője az Insidethegames portálnak. A beruházások több százmilliárdos kiadást jelenthetnek.

Miután a hét év múlva esedékes játékokra vonatkozó pályázatot visszavonták, a kormány megerősítette, hogy minden tervezett versenyhelyszín elkészül – mondta Fürjes Balázs. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es pályázat érvényes lehet 2028-ra vagy 2032-re is – tette hozzá az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, aki úgy fogalmazott, Budapest mindenképpen pályázni fog még a későbbiekben, mert ez egy 120 éves álom.

Jelenleg nincs napirenden a kérdés, hogy Budapest pályázzon a 2028-as vagy 2032-es olimpiára, és előkészítés sem zajlik ebben az ügyben – tisztázta Fürjes Balázs később az MTI-nek elküldött közleményében, mivel több helyen úgy közölték nyilatkozatát, mintha Budapestnek szándéka lenne pályázni az említett játékokra. Viszont a kormány a korábban elmondottaknak megfelelően több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény építését tervezi, a tervek megvalósítását többször is megerősítette – szögezte le Fürjes. Emellett hangsúlyozta: amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az – a sportlétesítményeket tekintve – minimális költséggel járna.

A tervezett beruházások között szerepel a Duna-partra megálmodott olimpiai stadion, amelyben a hazai atlétikai szövetség javaslatára 2023-ban világbajnokságot rendeznének. Ezzel összefüggésben a kormánybiztos már folytatott is megbeszélést Sebastian Coe-val, a nemzetközi sportági szövetség (IAAF) elnökével az aarhusi SportAccord konferencián.

forrás: magyaridok.hu

kép: korkep.sk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]