Kis hazánk ismét büszke lehet

A helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepséggel véget ért a XV. paralimpia, amelyen a magyar csapat jócskán túlteljesítette az elvárásokat. A Rio de Janeiro-ban lebonyolított rendezvény szeptember 7-én kezdődött és hazánk delegációja 43 sportolóból állt.

Az idén Rio de Janerio-ban megrendezett paralimpiai játékokon 164 ország több mint 4000 sportolója mérhette össze tudását 22 sportágban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a játékok előtt tíz érmet jósolt a magyar küldöttségnek, s szerette volna, ha ebből legalább egy arany lenne. Mindannyiunk szíve dagadhat a büszkeségtől, mivel a tíz helyett egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szerzett a csapat.

sportmenu.net

“Továbbra is azt mondom, hogy tíz érem a realitás, ennyi a valós erőnk, de a magyar sport és a magyar sportolók erejét mutatja, hogy túl tudunk lépni a realitásokon. Majdnem kétszer annyi dobogós helyünk lett, mint amit megcéloztunk” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó László.

Sportolóink hat sportágban szereztek érmet és éremszerzőink közül kiemelhetjük Konkoly Zsófiát illetve Vereckei Zsoltot. Zsófi óriási magabiztossággal és tudatossággal csinálta végig a versenyt, ennek eredményeképp 14 évesen a dobogó harmadik fokára állhatott. Zsolt pedig idén hetedik paralimpiáján vett rész, s mind a hétről éremmel tért haza. Az úszó három arany és három bronzérme mellé egy újabb harmadik hellyel tovább gazdagította gyűjteményét, s ezzel együtt a magyar sport egyik legendájává is vált, mivel ilyen teljesítményt sem a para-, sem az ép sportolók közül sem ért el eddig senki.

A záróceremónián az aranyérmes úszó Tóth Tamás vitte hazánk lobogóját, illetve  köszöntötték azt a hat sportolót, akit beválasztottak a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságba (IPC), továbbá bemutatták a 2016-os paralimpia legemlékezetesebb pillanatait; a kisfilmben a magyar kerekesszékes vívó, a Rióban egy ezüstöt és két bronzot nyerő Krajnyák Zsuzsanna is feltűnt.

paralimpiaermesek

 

ARANYÉREM: Tóth Tamás – úszás (100 m hát, S9)

EZÜSTÉREM: Pap Bianka – úszás (200 m vegyes, S10), Sors Tamás – úszás (200 m vegyes, S9), Osváth Richárd -kerekesszékes vívás (kard, A), Csonka András – asztalitenisz (S8), Osváth Richárd – kerekesszékes vívás (tőr, A), Suba Róbert – parakajak (KL1), Biacsi Ilona -atlétika (1500 m, T20), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva – kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZÉREM: Tunkel Nándor – erőemelés (49 kg), Pap Bianka – úszás (200 m vegyes, S10), Pálos Péter – asztalitenisz (S11), Tóth Tamás – úszás (100 m gyors, S9), Krajnyák Zsuzsanna – kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A), Sors Tamás – úszás (100 m pillangó, S9), Konkoly Zsófia – úszás (100 m pillangó, S9), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla – kerekesszékes vívás (párbajtőr, csapat), Vereczkei Zsolt – úszás (50 m hát, S5)

 

Forrás: nemzetisport.hu, mti.hu

Képek: nemzetisport.hu, sportmenu.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]