Kirándulásra csábítanak a hazai vízesések

Bár Magyarország nem a hatalmas, hömpölygő zuhatagairól híres, azért itthon is találunk különleges vízeséseket, amelyekhez megéri kirándulást szervezni. A hazai klasszikusok mellett néhány kevésbé ismert, de nem kevésbé látványos természeti csodát is ajánlunk. Egy biztos, mindegyik bakancslistára való. A vízesések mellett azonban más látnivalók is jelentőséget kapnak: az erdei ösvények, a barlangok, a kisvasutak vagy éppen a vadasparkok.

A Miskolc melletti Lillafüreden található Magyarország legnagyobb mesterséges vízesése, ahová a kirándulók jó idő esetén még egy kisvasúttal is eljuthatnak. A vízesés húsz méter magasból ontja dübörgő víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A Palotaszállót 1927 és 1931 között átépítették, a Hámori-tó vizét elterelték, majd a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították. Mesterséges volta azonban egyáltalán nem feltűnő. További látványnak számít még a vizes alatt megbúvó Anna-barlang, az egykori vadászkastély, ahol ma a neoreneszánsz Palota Szálló működik, illetve az alatta elterülő függőkertek. A környéken gyalogutakat, terméskő bástyákat és korlátokat találni.
Túratipp: Lillafüred–Lusta-völgy–Nagy-mező–Bánkút–Vadász-völgy–Ómassa. Táv: 19 kilométer. Szint: 540 méter. Időtartam: 4 óra. Jelzések útközben: P, K, Z, Z+, S. Közepes nehézségű túra erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióval rendelkezők is könnyen teljesíthetik, de a túra végére azért a kellemes fáradtságérzet sem marad majd el.

Az ország legromantikusabb szurdokára bátran pályázhatna az óbányai völgyszoros. Itt található a Keleti-Mecsek látványos zúgója, a Tündér-lépcső, vagy közismert nevén a Ferde-vízesés. Érdekessége, hogy nem egyenes, mivel a kréta időszaki vulkanikus tevékenység következményeként a kibillent, pados mészkőrétegeken valóban ferdén zubog le a patak vize. Mindezek mellett az Öreg-patak mellett lebilincselő túraösvények kanyarognak a közeli erdősségben. A vízesés mellett jelentős még a Csepegő-szikla is, amelyről valójában több helyen is csepeg a víz. A látvány magával ragadó és gyönyörű.
Túratipp: Óbánya–Óbányai-völgy (Pisztrángos-tavak, Ferde-vízesés, Csepegő-szikla)–Kisújbánya–Cigány-hegy (kilátó)–Boszorkány-forrás–Harács-mező–Óbánya (Óbányai-kilátó). Táv: 12 kilométer. Szint: 420 méter. Időtartam: 5 óra. Könnyen teljesíthető túra, mindenkinek ajánlható. Hangulatos erdei ösvényeken vezet végig. Amilyen gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt e kirándulás.

A mátrai Alsó- és Felső-vízesés bár nem kimondottan ismert, mégis érdemes megemlíteni, hiszen közel négy méterről lezúduló, parádés vízesésről van szó. Mátrakeresztesről nagyjából 15 perces gyaloglással a piros kereszt jelzésen jutunk el az Alsó-vízeséshez, majd a piros háromszög jelzésen a csupán pár száz méterre lévő Felső-vízeséshez, valamint a fölé magasodó Lyukas-kő (Szikla-kapu) boltívszerű sziklaképződményéhez. A helyszín akár egy kincskeresős kalandfilmbe is beillene: mohás sziklatömbök, borostyánnal benőtt sziklafal, Szikla-patak, csobogó patak.
Túratipp: Mátrakeresztes (P+)–Alsó-vízesés (P∆)–Felső-vízesés (P)–Mátrakeresztes (P, P+)–Ágasvári turistaház (K)–Mátra-bérc–Mátraszentistván–Mátraszentlászló–Galyatető. Táv: 15 kilométer. Szint: 1000 méter. Időtartam: 6,5 óra. A túra végig jól járható, jelzett ösvényeken; az Ágasvári turistaháztól Galyatetőig az Országos Kéktúra nyomvonalán halad. Közepes nehézségű túra, néhány combosabb emelkedővel és sok szép mátrai panorámával.

Az Ördögmalom-vízesés Visegrádtól nem messze található, Az Apát-kúti-völgy legszebb szakaszán. A sebesen futó Apát-kúti-patak legömbölyített andezitdarabokon, az ördög malomkövein ömlik le 25 méter hosszan. Jól látható, hogy a patak miként vájt magának kővályút a hosszú évek folyamán.
Túratipp: Útvonal: Visegrád (piros sáv jelzés)–Apát-kúti-völgy–Ördögmalom-vízesés–Magda-forrás–Telgárthy-forrás–Kaán Károly-forrás–Alpár-forrás–Pilisszentlászló–Papréti erdészház (kék sáv jelzés)–Vízverés nyerge–Fellegvár–Visegrád. Táv: 22 kilométer. Szint: kb. 850 méter. Időtartam: 6–7 óra. Kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított, közepes nehézségű túra, amely végig jól jelzett, erdei turistaúton halad.

A Bakonynána közelében található Gajda-szurdok sokak szerint az egyik legvadregényesebb táj a Bakonyban. Itt található a Gajda-szurdok között függőlegesen csobogó vízesés, a Római-fürdő. A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja, vizét pedig végül egy meredek sziklatömbökkel szegélyezett, árnyas medencébe bocsátja. Magas vízálláskor a patak teljes egészében kitölti a völgyszoros alját. A vízesés mellett érdemes még felkeresni a hírhedt bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-bejáratot. Kulturált környezetével, fedett pihenőhelyeivel kedvelt helyszín lehet még a bővizű Vadalmás- vagy Szerelem-forrás is.
Túratipp: Bakonynána, Vadalmás-pihenő–Széchenyi Zsigmond-kilátó (Tés)–Tés–Hétházpuszta–Hamuház–Hétházpuszta–Tés–Vadalmás-pihenő, Bakonynána. Táv: 20,5 kilométer. Időtartam pihenőkkel együtt: 2–3 óra. A túraútvonal 60 százaléka murvás, 20-20 százaléka aszfalt-, illetve földúton halad. A túrára trekking- vagy hegyi kerékpár javasolt.

A Bükkben fellelhető Fátyol-vízesést népszerűsége és tetszési indexe a hazai zuhatagok között egyértelműen az első három közé emeli. Ennek egyik oka, hogy mésztufagátak alkotta teraszain az év legnagyobb részében látványosan görgeti víztömegét. A másik pedig a zuhatag körülölelő mesés táj, illetve az egyéb látnivalók, mint például a vadaspark, a lipicai ménes, a Szikla-forrás, az erdészeti múzeum, a pisztrángos tavak, az erdei kisvasút, az Istállós-kő ősemberbarlangja, valamint a Gloriette-tisztás.

Forrás: origo.hu
Kép: hatterportal.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]