Világklasszisok és olimpiai szintek Győrben, az országos úszóbajnokságon

Öt nap, negyvenhét úszó csapat, 393 versenyző, 2 nagy hiányzó, 33 riói kvóta és egy 100-szoros magyar bajnok legenda. Ezek a számok jellemezték a 118-ik nyílt úszó országos bajnokságot.

 

13015388_998727186875036_8547318175629294178_n

Cseh László 100 magyar bajnoki aranyéremmel

Április 12. és 16. között rendezték meg az úszó viadalt a 2017-es EYOF, vagyis az Európai Ifjúsági Játékok helyszínén, Győrben az Aqua Sportközpontban. Az utóbbi évek legerősebb mezőnye gyűlt össze, hiszen az olimpia évében vagyunk, és ez a verseny az utolsók között szerepel, ahol még kvalifikálni tudják magukat a versenyzők az ötkarikás játékokra. De nem csak a felnőtt korosztály képviseltette magát, az ifjúsági és a serdülőkorú versenyzők is szép számmal látogattak ki, náluk fő célkitűzésként a 43-ik junior Európa bajnokságra való kijutást fogalmazták meg.

A rangos versenyen mégis két nagy hiányzót emlegettek, az egyikőjük, Hosszú Katinka már korábban jelezte, hogy nem kíván részt venni a viadalon, mivel nem egyezik a felkészülési programjával. A másik nagy távol maradó pedig Verrasztó Dávid volt, aki a verseny előtt pár nappal szenvedett bordasérülést, így le kellett mondania a részvételt. De nélkülük is óriási versenyt láthattak az érdeklődők, akár a helyszínen, akár a TV készülékek előtt. Az érdekességek délelőtt történtek, az első napon az 50 méteres hátúszásnál egy amatőr hibát vétett két versenyző. Nem a saját rajthelyüket foglalták el, hanem egymásét, így a távot a másik neve alatt teljesítették. Ezért a kis hibáért később mind a kettejüket kizárták. A másik nagyobb baleset pedig szombaton, a verseny zárónapján történt a 200 méteres vegyes úszás előfutamai során, amikor pár pillanatig ketten úsztak egy pályán, mert az egyik versenyző véletlenül átúszott a víz alatt a mellette lévő pályára, és csak később vette észre, hogy elhagyta a sajátját. További érdekesség, hogy Cseh László 30 évesen 100-szoros magyar bajnok lett, miután megnyerte az 50 pillangó döntőjét is. Egyetemünk pszichológus hallgatója az, UTE újdonsül versenyzője, Kapás Boglárka 4 aranyérmet nyert 200, 400, 800 és 1500 m gyorson magabiztosan versenyezve, valamint két bronzéremmel is gazdagodott, hiszen a 400 m vegyesben és 200 m pillangó úszásban is a 3. helyen csapott célba.

Kapás Bogi 6 éremmel zárta az úszó OB-t

Kapás Bogi 6 éremmel zárta az úszó OB-t

Az érem táblázaton is az UTE csapat végzett az első helyen, hiszen Bogi mellett a Gyurta testvérek is hozták a kötelezőt, és amiben elindultak, szinte mindenben nyertek nyertek, 11 aranyérem mellett 3 ezüstöt és bronzot vihettek haza. A második helyen a hazaiak, vagyis a Győri Úszó Sportegyesület végzett, a harmadikon pedig az Egri Úszó Klub lett köszönhetően az erős váltó eredményeiknek.

Forrás és eredmények: http://cis-online.net/?l=hu&m=102&sm=4&c=1159

Képek forrásai: Kapás Boglárka és Cseh László facebook oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]