Nagy felelősség kiállni sok ember elé – interjú Pulay Szilvivel

Az ágyon ugrálástól igen is el lehet jutni a Nike Futóklubbig, sőt az Év Új Oktatója díjig. Legalábbis Pulay Szilvinek sikerült! Az ELTE-n sportösztöndíjasként tanult, jelenleg pedig az Aerobik Szakosztály vezetőjeként dolgozó Szilvit kérdeztük első sportélményeiről, az egészséges életmódról, céljairól , terveiről és az idén startolt Aerobik + programról.

Hogy találkoztál először az aerobikkal? Hogy vált az életed részévé az aktív sportolás?

A legelső élmény, amire emlékszem – az ágyon ugrálás után –, amit kicsiként lelkesen űztem, az a jazz balett volt óvodában. Már ott is nagyon szerettem az óvodai tesiórákat. Utána apukámmal elkezdtem futni, hobbi szinten vele tartottam és általánosban kezdtem el akrobatikus rock and rollozni, amit kilenc évig versenyszerűen csináltam. Azután sajnos felbomlott a csapat és nagyon hiányzott a zenére való mozgás meg a szereplés is. Ekkor jött az aerobik. Szó szerint kitaláltam, mert nézegettem, hogy miket kéne csinálni és akkor találtam rá az aerobikoktatói dologra és így kezdődött minden.

Vannak olyan magyar vagy külföldi személyek, akik inspirálólag hatottak rád?

Kifejezetten nincsen. Nem ők adták a motivációt, inkább belső motiváltság jellemzett. Most már persze van egy pár tréner, aki számomra példa. Meg nagyon sok videót nézek, az által is fejlesztem magam. De akkor ott nem volt senki kifejezetten, csak a belülről jövő szeretete a mozgásnak és a zenének.

Gyermekkorodtól készültél arra, hogy edző legyél, vagy hogy szakszerűen foglalkozz az aktív sportolással?

Azt mondanám, hogy az oktatás és a szereplés mindig bennem volt, de a sportoktatás a gimnázium legvége felé fogalmazódott meg bennem. Ezért is választottam az ELTE rekreáció szakát, mivel az is teljesen témába vág.

NAZ_7996Az aktív mozgáshoz nálad mennyiben társul az egészséges étkezés? Mikre figyelsz oda?

Hát nagyon. Igyekszem. Nehéz, mert az arany középutat kell megtalálni. Igyekszem én is, hogy ne hülyüljek ebbe bele, tehát egy egészséges odafigyelést tartsak. Ez azt jelenti, hogy elkerülöm a gyorséttermeket vagy nagyon zsíros, nagyon cukros ételeket. Azokat általánosságban mellőzöm. De mondjuk, ha elmegyek egy buliba, vagy szülinapra, akkor azért lecsúszik a süti is. Alapvetően sok folyadékot iszok, sok rostot eszem, illetve tönkölylisztből készült péksüteményeket, zöldségeket. És nagyon fontos továbbá, hogy nem mindegy, hogyan eszem az edzések miatt. Nagyon fontos a teljesítmény miatt, hogy mikor mennyit eszek.

Vágtál már bele drasztikusabb diétába?

Nem, nem vagyok a híve. Olyan volt, hogy sajnos túlságosan odafigyeltem, és akkor az ember egész nap azon gondolkodik, hogy mit egyen, mit ehet és mikor. Az nem jó, úgy nem is éreztem jól magam. Nem azt mondom, hogy egyik diéta sem működik, de mindenkinek biztos, hogy nem. Nem tudnék olyan diétát mondani, amit mindenki ugyan olyan sikerességgel tudna végig csinálni. Tehát azt mondhatom, hogy nem hiszek ezekben, plusz nagyon soknak az a hátulütője, hogy valamilyen tápanyag- vagy vitaminhiány lép fel a szervezetben, mert a diétából egy adott elem kimarad, pedig szükség lenne rá.

A saját vendégeidnek szoktál összeállítani étrendet, vagy csak akkor, ha külön kérik?

Inkább, ha külön kérik, de legtöbbször csak irányadást szoktam. A nagyon kidekázós, kiméregetős étrendet csak akkor, ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá. De inkább egy egészséges, normális, élhető táplálkozást javaslok.

Mik azok a tippek, tanácsok, amiket mozgásformától függetlenül javasolsz a vendégeidnek?

Azt, hogy nem elég, ha az ember a testmozgást beiktatja az életébe, az egészséges táplálkozás ugyan olyan fontos. Sőt olyan 70-30 arányban kell elosztani a dolgokat. Ha valaki fogyni szeretne, akkor nem elég a heti három edzés, ha ugyan nagyon cukros vagy nagyon zsíros táplálkozást folytat mellette, mint addig. Továbbá a stresszes életmód és a káros szenvedélyek sem járulnak hozzá az egészséges életmódhoz. Ezeket mind tudjuk, de gyakorolni is kell. Esetleg relaxációs technikákkal, vagy több kikapcsolódással, közösséghez tartozással.

Hogyan készülsz a csoportos óráidra?NAZ_7982

A csoportos órára való készülés már az előző csoportos órán elkezdődik. Az óra után felírom, mit csináltunk aznap, hogy a következő alkalommal ne ugyan az legyen. Ezt óra előtt visszanézem, és akkor összeállítok egy másmilyen rutint. Ne legyen ugyan az, mint előző héten, vagy legalább is legyenek benne különbözőségek. Most már gyakran összeírom az aznapi gyakorlatokat, főleg, ha dupla edzéseket tartok. Előfordul, hogy ez dugába dől, mert sokan jönnek el, és nincs annyi eszköz, vagy hely. Van, hogy ki is próbálok egy-egy új gyakorlatot, vagy megnézem a frissebb videókat, hogy új ihletet merítsek.

 

Az extrém sportokról mit gondolsz? Próbáltál már valamilyet?

Raftingoltam. Azon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a barátom nagyon szereti az extrém sportokat, így elég motiváló számomra, hogy minél több ilyet kipróbáljak. Egyébként is vonzanak az ilyenek, tehát egy repülőből kiugrás például, az simán. Persze, amikor az ember oda kerül nem biztos, hogy ilyen mosolyogva vélekedik róla. De alapvetően szimpatikusak és biztos, hogy átlépném a határaimat. A komfort zónámból is másképp lépnék ki, mint egy edzésen.

Hogyan váltál aerobik órán résztvevőből az ELTE Aerobik szakosztály vezetőjévé?

Először helyettesítettem kisebb termekben, eközben megpályáztam az ELTE-n a sportösztöndíjat. Először nem kaptam meg, így ingyen tartottam az edzéseket. Megcsináltam magamnak a plakátot és sajátos módon hirdettem az órákat. Következő éven pedig megnyertem az ösztöndíjat. Onnantól kezdve nagyon lelkesen oktattam, nagyon szerettem. Egy másfajta kihívás ennyi embert mozgatni, főleg viszonylag kezdő oktatónak. Utána elkezdett érdekelni engem is a háttér és Gábor és Rita mondta, hogy a szakosztályban is lenne helyem. Ezt pedig szívesen vállaltam.

Amikor te lettél a szakosztály vezetője, akkor milyen ötleteid és célkitűzéseid voltak?

Legelőször még csak az, hogy megfelelően el tudjam látni a feladataimat, tehát az edzőkkel jól tudjak kommunikálni, jól felépítsük az órarendet. Amikor ezek teljesen gördülékenyen mentek, akkor új kihívásokat kerestem. Úgy érzem, ez most lett igazán aktív, elindult az ELTE Aerobik + program is, ami szerintem mindenki számára jó, lelkesen dolgozom benne, a hallgatók pedig nagyon élvezik. A BEAC-tól is minden segítséget megkapok hozzá. Nagyon jó kollégáim vannak, ez nélkülük nem is mehetne.

NAZ_7974Az Aerobik + program keretében lezajlott már néhány program: body&mind est, Kálmán Teréz előadása. Miket tervezel még?

Ami megfogalmazódott bennem, az a közösségépítés vágya és fontossága. Nagyon jó, hogy a hallgatók eljárnak aerobikozni, és nagyon sokan járnak, de azt szeretném, hogy legyen közösség is. Ne csak az edzéseken legyen meg az esély arra, hogy beszélgessenek, jól érezzék magukat, hanem csináljunk különlegesebb programokat is. Ilyenek a body&mind est, valamint szeretnénk még tavasszal egy aerobik napot is. Ami nem kifejezetten kapcsolódik a közösségépítéshez, de az edzések színvonalán nagyot dob, az az eszközök bővítése. Érkeztek steppadok a Mérnök utcai Sporttelepre, a kolikba, továbbá súlyzók, polifoamok, és softballok a BEAC-ra. Szóval cél még, hogy kicsit modernizáljuk és fejlesszük ezt a részt is. Valamint van egy együttműködésünk a Fitness Company-vel, ami Magyarországon az élvonalban jár a sportoktatás terén. Ezáltal az edzőink kedvezményesen képezhetik magukat, hiszen a jó pap holtig tanul. Ez egy tömegsport, de nagyon fontos, hogy kik vezetik ezeket az órákat. Terveinkben vannak még kirándulások, valamint egy előadássorozat, aminek az első eleme már meg is történt februárban. Nagyon kedvező, baráti árakon, vagy akár teljesen ingyen vannak ezek az események. Van pontgyűjtő kártya is, amit lehet igényelni minden ilyen programon. Az összegyűjtött pontokkal pedig május végén BEAC-os nyereményeket is lehet nyerni. Tehát az aktív részvételt díjazzuk is.

Mivel készülsz a Coca Cola Testébresztőre?

Testben és lélekben is kell erre készülni, mivel elég nagy felelősség kiállni annyi ember elé. A szakmában is fontos, hogy az ember megfeleljen; első sorban magának meg a vendégeknek, de azért mindig itt van a szakma csúcsa is. Intervall órát tervezek, elég pörgős és kemény lesz, de jó hangulatú. Minidig különleges ilyen órát tartani. Többször álltam már színpadon meg nem idegen tőlem, hogy sok embernek tartsak órát, de ez mindig izgalmas.

Egy átlagos hétköznapod hogy néz ki?

Nagyon átlagos napom nincs, eléggé változó a napirendem. Viszonylag korán felkelek, akkor is, ha nem kell, hogy minél több időm legyen. Tartok néhány személyi edzést, aztán elmegyek spanyol órára, délután bejövök az irodába, este pedig csoportos órákat, vagy szintén személyi edzéseket tartok. Ha van időm, akkor pedig pihenek.

Szabadidődben is az aktív kikapcsolódás híve vagy? Esetleg akkor inkább leülsz és megpihensz?

Is-is. Mindkettő jellemző rám. Szoktam magamat is edzeni a szabadidőmben, vagy lejárok futni. Szeretek olvasni, de azt inkább akkor, amikor utazom, vagy este az ágyban. Most elkezdtem jógára járni, ami teljesen más típusú, mint amilyen edzéseket én tartok, de pont ezért olyan jó. Máshogy mozgat meg és le is nyugtat, kikapcsol az örökös pörgésből.

Mik a jövőbeli tervek? Konkrét elképzelések vannak-e?

Bevallom, ez még titkos, de az biztos, hogy szeretnék ezen a vonalon maradni, és ugyanúgy a sport közelében dolgozni. Valamint szeretném, hogy a mozgás továbbra is része legyen a mindennapjaimnak. Ez nekem nagyon fontos.

Köszönöm a beszélgetést!

képek: Nagy Ádám Zoltán

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]